Denník N

Som slniečkár a nehanbím sa za to.

Slovo „slniečkár“ , alebo „pravdoláskár“, sa stalo na Slovensku nadávkou. Označovani sú ním tí, ktorí nezdieľajú Ficov, Kotlebov a Sulíkov negatívny postoj k prijímaniu utečencov.

Postoj, ktorý zasiahol už väčšinu slovenského obyvateľstva – strachom, obavami, neznášanlivosťou. Postoj, ktorý umožní vláde posilniť silové zložky, sprísniť zákony, ktoré budú obmedzovať slobodu človeka. Postoj, ktorý v konečnom dôsledku povedie k agresívnemu správaniu voči ľuďom, ktorí majú na niektoré veci iný názor – napr. dobrovoľníkom, ktorí sú pripravení pomôcť a „slniečkárom“.  Títo ľudia sú obviňovaní, že si neuvedomujú nebezpečenstvo islamu, že medzi utečencami sem môžu prísť aj teroristi a pod.  Nevôľu však v poslednej dobe budí aj príchod 149 Irackých kresťanov na Slovensko.

Rímskokatolícky farár z Výčap-Opatoviec Peter Brenkus, ktorý je zároveň predsedom  občianskeho združenie Pokoj a dobro sa rozhodol urobiť niečo pre prelomenie strachu Slovákov práve tým, že so svojimi priateľmi z OZ pomôže integrovať týchto kresťanských imigrantov, ktorý sem prišli na báze dobrovoľnosti. Vláda SR, aby nezostala v EU v úplnej hanbe z totálneho odmietania imigrantov  sa rozhodla podporiť tento krok za podpory biskupa Viliama Judáka z Nitrianskej diecézy.

   Čakal som, že sa tento krok stretne so všeobecným súhlasom, sme predsa na pohostinnom kresťanskom Slovensku. Isté obavy z prípadného väčšieho množstva Moslimov sa dajú chápať, ale množstvo negatívnych reakcií aj v prípade týchto kresťanov zrejme nečakal ani pán farár Brenkus.

„Vezmem deti zo školy, prestanem chodiť do kostola? Také i podobné vyhrážky zaznievajú z úst našich spoluobčanov neslniečkárov. Časopis .týždeň navštívil dedinku, kde pôsobí Peter Brenkus a pokúsil sa zistiť názory domácich obyvateľov:http://www.tyzden.sk/video/28499/strach-a-nepochopenie-pre-utecencov-krestanov/

 

slniečko

Je to smutný pohľad, a to sme v dedinke, kde pôsobí a má vplyv pán farár Brenkus, aké je to asi inde, kde nežije podobný charizmatický kňaz s otvoreným srdcom?

 V Hrušovanoch, rodnej obci premiéra Róberta Fica majú prijať 10 kresťanov. Starosta obce Jozef Benca je naštvaný na farára, cirkev i biskupa Judáka. Podnikateľovi, ktorý ich chcel prichýliť a ubytovať to miestni občania vyčítajú a je možné, že si to ešte rozmyslí, aby sa nestal terčom útokov predstaviteľov holubičieho národa.

   Hovorí sa, že v kritickej situácii poznáš priateľa a zrejme to platí aj o národe. Pojem „kresťanský pohostinný holubičí národ“ je len fráza, ktorá už dávno neplatí. A človek keď si to uvedomí, má chuť odísť z tejto krajiny a stať sa emigrantom. Ale našťastie sú tu ľudia ako Peter Brenkus, prof. Vladimír Krčméry, prezident Andrej Kiska, Marián Kuffa, Daniel Pastirčák, Andrej Bán, Ondrej Prostredník, Tony Frič, či  António Srholec.  Kňazi, farári , kazatelia, či dobrovoľníci,  ktorí vyvažujú tento negatívny obraz o Slovenskom národe. Zostávam a hlásim sa k vám priatelia. Áno, som hrdý, že som SLNIEČKÁR a nehanbím sa za to. Tešme sa, že slniečko svieti, nebuďme sebci a doprajme ho aj iným.

Ľubo Bechný

Blog môžete podporiť tu: http://vybrali.sme.sk/c/Som-slnieckar-nehanbim-sa-za-to/

Teraz najčítanejšie