Denník N

Ako politici ustáli pandémiu COVID-19 alebo ako sa menili preferencie?

Obrázok 3 Počet prípadov a úmrtí verzus hlavné udalosti Zdroj: Vlastné spracovanie na základe údajov korona.gov.sk
Obrázok 3 Počet prípadov a úmrtí verzus hlavné udalosti Zdroj: Vlastné spracovanie na základe údajov korona.gov.sk

Pandémia COVID-19 je prvou pandémiou modernej doby, ktorá zasiahla celý svet za rekordne krátky čas približne troch mesiacov a spôsobila nielen krízy v oblasti zdravia, ale aj ekonomickú, sociálnu a v neposlednom rade aj politickú krízu.

Na Slovensku je pandémia spojená s voľbami, výmenou vlády a neskôr vládnou krízou, ktorá nastala rok po voľbách a viedla k výmene premiéra a aj ministra zdravotníctva. Tieto okolnosti sprevádzal tajný nákup vakcíny Sputnik V, iniciatíva na zvýšenie motivácie ľudí k očkovaniu vďaka očkovacej lotérii, sprostredkovateľskému bonusu a očkovaciemu bonusu pre seniorov. Navyše, väčšina opozície spochybňovala nielen všetky kroky vlády, ale aj dôležitosť samotného očkovania. Dá sa predpokladať, že toto neustále spochybňovanie účinnosti a bezpečnosti vakcín zo strany opozície a pravidlá zavedené na zmiernenie šírenia nákazy COVID-19 nepomohli pozícii a dôveryhodnosti súčasnej vlády.

Ako teda politici dokázali ustáť pandémiu COVID-19? Zmenili sa preferencie voličov alebo by výsledky volieb skončili podobne ako v roku 2020?

Zaujímavý je skutočný vývoj preferencií lídrov, ktorí počas trvania pandémie zaznamenali viacero zmien (obrázok 1).

Obrázok 1 Dôveryhodnosť lídrov v rokoch 2020-2022

Z prieskumu dôveryhodnosti lídrov počas pandémie COVID-19 môžeme usúdiť, že koaliční lídri a prezidentka počas pandémie čelili poklesu preferencií, kdežto preferencie opozičných lídrov vzrástli. Zaujímavé je, že lídri opozície, najmä Róbert Fico, či Marian Kotleba hlavne na začiatku pandémie spochybňovali význam očkovania, poukazovali na nežiaduce účinky vakcín a pochybovali aj o nosení masiek a respirátorov. Títo opoziční lídri, ktorí počas pandémie spochybňovali účinnosť a bezpečnosť vakcín, nosenie masiek a propagovali netestovaný liek ivermektín ako liek, ktorý môže pomôcť s ochorením COVID-19, napriek absencii lekárskych odporúčaní alebo predchádzajúcich lekárskych štúdií a testovania, zaznamenali v určitých obdobiach nárast preferencií.

V prípade prezidentky SR sme od začiatku pandémie zaznamenali, že počas celej pandémie COVID-19 zaujímala stabilný postoj, nabádala spoločnosť k očkovaniu a motivovala ju k trpezlivosti a rešpektovaniu opatrení spojených s obmedzením šírenia pandémie, čo sa čiastočne prejavilo aj na vývoji jej preferencií. Najvýraznejšiu zmenu však pozorujeme vo vývoji dôveryhodnosti Igora Matoviča – bývalého premiéra a súčasného ministra financií, ktorého dôveryhodnosť klesla o viac ako 30 percentuálnych bodov.

Dôveryhodnosť lídrov sa prejavila aj v preferenciách politických strán (obrázok 2).

Obrázok 2 Preferencie strán v rokoch 2021-2022 Zdroj: Focus, 2022

Vzhľadom na dôveryhodnosť vyššie opísaných lídrov (obrázok 2) môžeme konštatovať, že od roku 2021 boli na základe prieskumov Focusu populárnejšie strany s rastúcimi preferenciami opozičné strany (HLAS-SD, SMER-SD, Republika a Kotlebovci – ĽSNS), ktoré sa často vyznačovali nepodporovaním očkovania, organizovaním protivládnych protestov proti povinnému očkovaniu alebo proti rozdeľovaniu ľudí na dve skupiny – očkovaných a neočkovaných.

Na nasledujúcom obrázku (obrázok 3) uvádzame počet prípadov (sivá farba v grafe), sedemdňový kĺzavý priemer (čierna čiara) a úmrtí (červená čiara) spojených s hlavnými udalosťami pandémie, ako sú zmeny vlády, výmena premiérov a ministrov zdravotníctva, ktoré mohli mať v neposlednom rade vplyv na vývoj preferencií jednotlivých politických lídrov a politických strán.

Obrázok 3 Počet prípadov a úmrtí verzus hlavné udalosti
Zdroj: Vlastné spracovanie na základe údajov korona.gov.sk

Aj keď je pandémia najmä zdravotnou krízou, vplyv COVID-19 má ekonomické, sociálne a v neposlednom rade aj politické dôsledky, ktoré sa prejavili na zmene preferencií jednotlivých zainteresovaných strán.

Článok je výstupom projektu International Visegrad Fund: Porovnanie odpovedí na pandémiu COVID-19: Alternatívne štýly vedenia v krajinách V4.

Nikoleta Jakuš Muthová, Mária Murray Svidroňová
Ekonomická fakulta Univerzity Mateja Bela

Teraz najčítanejšie