Denník N

Nespresso sa snaží papierovými kapsulami získať nových zákazníkov

Celosvetovo známy výrobca kávových kapsúl sa pustil do investície do ekologických obalov.

Medzi najviditeľnejšie značky medzi výrobcami potravín patrí aj Nestlé Group. Zastrešuje také značky ako zmrzliny Mövenpick, sladkosti KitKat, Lion či Nesquick, ako aj kávové značky Nescafé a Nespresso. Keďže nároky zákazníkov v sofistikovanom kávovom segment rastú, čelilo Nespresso niekoľko rokov kritike za to, že vyrába len jednorazové hliníkové kapsuly. Táto výčitka však už nemá opodstatnenie, keďže Nespresso prišlo na trh s papierovými kapsulami, ktoré možno kompostovať. Napriek tomu, že reakcia trhov na túto novinku bola v princípe nulová, je to rozšírenie portfólia, ktoré značke v budúcnosti určite pomôže, keďže nároky na udržateľnosť sa budú len zvyšovať.

Od jari 2023 budú mať zákazníci Nespresso na výber

Predstavenstvo Nestlé hovorí, že papierové kapsuly sú reakciou na potenciál nových zákazníkov, ktorí doteraz kapsuly Nespresso nekupovali práve kvôli jednorazovým obalom. Nie v každej krajine je totiž recyklácia hliníkových obalov funkčná. A aj tam, kde funguje, nie sú všetci zvyknutí hliníkové obaly zbierať a pre recykláciu, ktorá je – mimochodom – veľmi efektívna. Tým pádom mnoho kapsúl končilo na skládkach.

Šéf Nespresso Guillaume Le Cunff zdôraznil, že papierové kapsuly nenahradia tie hliníkové, ale rozšíria ponuku a zákazníci dostanú na výber. Samozrejme, nezabudol zdôrazniť, že Nespresso týmto krokom zaradilo do portfólia novú, udržateľnú možnosť. Presne takto pristupujú progresívne firmy k portfóliu: snažia sa, aby sa zákazníci mohli stotožniť s niektorým z ponúkaných riešení, ktoré im najlepšie vyhovujú. Pri kapsulách sa zákazník rozhodne, či či je mu bližšie kompostovanie papierovej verzie, alebo bude radšej hliníkové obaly zbierať a posielať na recykláciu. Výskum a vývoj kapsúl trval tri roky a predaj papierový kapsúl si firma najprv v prvom kroku otestuje vo Švajčiarsku a Francúzsku, a to od jari 2023.

Akciám Nestlé sa dlhodobo darí

Nie je to prvá ekologická aktivita Nestlé. Koncern má napríklad viaceré programy spolupráce okolo trvalo udržateľnej kvality s Rainforest Alliance, a to už od roku 2003. Možno aj to je jeden z dôvodov, prečo akcie Nestlé nezaznamenali po oznámení novinky z dielne Nespresso výraznejšiu reakciu investorov. Akcie posledný mesiac kopírujú rastový trend trhu, aj keď za posledný rok sú ešte stále v mínuse na úrovni necelých 8 percent. Dlhodobo sa však Nestlé darí: za posledných 5 rokov si akcie pripísali rast na úrovni 32 percent.

Wonderinterest Trading-Lacenova-Akcie Nestle dlhodobo rastu _patria do investicneho portfoliaHistorický vývoj ceny akcií spoločnosti Nestlé od roku 1995 je v zelených číslach. (Zdroj: Google Finance)

 

Nespresso je jedným z ťahúňov Nestlé

Nespresso patrí medzi najväčšie divízie Nestlé, ktorá je súčasne aj jednou z najziskovejších. Konkrétne, tržby Nespresso S.A. v roku 2021 dosiahli 6,4 miliardy švajčiarskych frankov (6,5 miliardy eur). Celkové tržby Nestlé minulý rok narástli o 3,3 percenta na 87,1 miliardy frankov, avšak čistý zisk za rovnaké obdobie poskočil o zásadných 38,2 percenta na 16,9 miliardy frankov. Takzvaný organický rast predstavoval 7,5 percenta, čo je viac ako boli nastavené očakávania analytikov. Aj keď netreba zabúdať na priebežne rastúce náklady, ktoré pravdepodobne ukroja viac z finálneho zisku firmy v tomto roku, než sme bývali zvyknutí.

Akcie Nestlé v investičnom portfóliu? Určite zaujímavá možnosť

Nespresso patrilo k víťazom pandémie, keď spotreba kapsúl výrazne narástla. Po opadnutí pandemických obmedzení prišlo spomalenie rastu, avšak tento sa nezastavil. Aj keď firma oficiálne nekomunikovala predajné ciele novej línie kapsúl, očakáva sa logicky posilnenie rastu firmy. Faktom je, že Nespresso preukázalo slušnú odolnosť voči poslednej aj predchádzajúcim krízam, takže trhy nevidia dôvod na obavy z budúcnosti. Ani globálna neistá hospodárska situácia by nemala Nespressu uškodiť. Tým pádom môžu byť akcie Nestlé naďalej zaujímavým spestrením portfólia každého investora.

 

Teraz najčítanejšie

Olivia Lacenová

Som Olívia Lacenová, hlavná analytička Wonderinterest Trading. Témou blogu sú ekonomické témy týkajúce sa fundamentálnej analýzy globálneho hospodárstva ako aj prostredia obchodovania (akcií, komodít a menových párov).