Denník N

Dosiahli už finančné trhy dno a je správny čas na investovanie do akcií?

Medvedí trh v tomto roku strieda bezprecedentný rast v roku 2021. Aktuálne signály však indikujú obrat.

Štatisticky finančné trhy v zásadne dlhších úsekoch rastú ako klesajú. Z posledných 100 rokov trvala recesia s poklesmi trhu len 15 rokov. Aj počas pandémie Covid-19 trval pokles len 33 dní a následne sa zvrtol na rekordný rast. Tohtoročných 10 mesiacov poklesu príde mnohým ako veľmi dlhá doba a dúfajú v obrat trhov. Je to reálne očakávanie?

Najsilnejší americký index už vymazal polovicu tohtoročných strát

Najprv krátka sonda do posledných troch rokov. Rekordný rast v rokoch 2009-2019 vystriedal krátky pokles počas pandémie, a nasledoval ešte silnejší rast, ktorý trval až do konca minulého roka. Tento rok vidíme na trhoch vytrvalý pokles. Ide o dôsledok viacerých faktorov, zosilnených razantným zvyšovaním sadzieb zo strany amerického Federálneho rezervného systému FED. Aktuálne sa sadzby hýbu v intervale 3,75 až 4,00 % a podľa niektorých expertov ešte nie je sme na konci ich zvyšovania.

Vyššie úroky poškodzujú firmy, keďže im predražujú dlhové financovanie a všeobecne sa snažia škrtiť výdavky. Aj preto index S&P 500, ktorý je používaný ako referenčná pri meraní výkonností svetových aktív, stratil do konca septembra tento rok štvrtinu svojej hodnoty (aj keď odvtedy už stihol takmer polovicu z tejto straty získať naspäť). Avšak odvtedy už získal späť vyše polovicu tohtoročného poklesu. Tým pádom sa logicky odborníci pýtajú, či sa oficiálne medvedí trh končí a trend sa otáča.

Rekordne uvoľnená menová politika nie je navždy

V rokoch 2020-2021 pomohla prudkému oživeniu najmä agresívna politika centrálnych bánk. Napríklad FED pumpoval extrémne objemy peňazí do americkej ekonomiky (a podobné kroky podnikala Európska centrálna banka ECB), čo malo dopad na globálnu ekonomiku a dôveru investorov, ktorú navyše výrazne zosilnila dôvera v pozitívny efekt vakcín. Aj preto rok 2021 priniesol bezprecedentný rast, a to napriek politickým krízam, narušeným dodávateľským reťazcom a vzniku rekordne vysokých inflačných cyklov. Napríklad  už v decembri 2021 dosahovala inflácia v USA dosiahla dlho nevidených 7 %.

Na trhoch to vyzeralo tak, že aktívna menová politika dokáže „pretlačiť“ aj výkon samotnej podkladovej ekonomiky. To sa však reálne nestalo: staré problémy následne vyplávali na povrch, a to v ešte bolestivejšej forme. Zosilňovačom tohto efektu sa stala ruská invázia na Ukrajinu. To bol krok, ktorý začal odrádzať investorov od aktív krytých dolárom. A každá akcia vyvolala extrémnu odozvu (napríklad po uvalení embarga na ruskú ropu zo strany USA a Nemecka ceny ropy Brent aj WTI vyleteli hore).

Prepad v tomto roku je rôzny pri jednotlivých indexoch

Index S&P 500 v tomto roku klesol a testoval zónu podpory na úrovni 3 700 bodov. Jej prekonanie na dlhší čas by mohol spustiť ďalší pokles (čo sa zatiaľ nestalo).

Ozios-Austera-Index S&P500 stratil v roku 2022 stvrtinu hodnotyVýkonnosť indexu S&P 500 za 5 rokov. Zdroj: tradingview.com

Ďalšie indexy reagovali rôzne: Dow Jones sa tento rok oslabil o 7 %, ale napríklad technologický index Nasdaq o takmer 30 %. Práve technologické akcie najviac doplatili na nedostatok polovodičov a celú situáciu naďalej zhoršuje politika nulového covidu, ktorý spôsobu zatváranie fabrík a celých miest, čo pri statuse svetového dodávateľa množstva  technologických produktov č.1 spôsobuje problémy celému svetu.

Je správny čas na masívnejší nákup akcií?

Miera inflácie v USA sa vyšplhala v júni na 9,1 %, v eurozóne už prekonala desaťpercentnú hranicu (10,6 %). Kľúčová otázka v čase razantnej snahe centrálnych bánk zredukovať objem peňazí v obehu (a tým zobrať „vzduch“ blčiacemu ohňu inflácie) znie: nachádzame sa už v bode zlomu a je teraz ten správny čas na investície do akcií? Jasnú odpoveď nemá nikto.

Optimisti argumentujú, že výpredaj už dosiahol dno a teraz je ideálne šanca nakúpiť lacné aktíva. Ak sa prikloníme k tomuto názoru, prichádza ďalšia otázka: do čoho investovať? Na rozdiel od roku 2021 sa dnes zdá, že najlepšou voľbou sú hodnotové akcie, čiže nie akcie firiem, ktoré si zaknihovali vysoké rasty v posledných rokoch, ale firmy, ktoré ukazujú stabilne výborné výsledky. Do tejto skupiny by mohli patriť aj napríklad líder v oblasti elektromobilov Tesla alebo rastúca čínska spoločnosť Nio. Trend k hodnotovým akciám ukazuje citát Warrena Buffetta hovorí: „Je lepšie kúpiť vynikajúcu spoločnosť za slušnú cenu ako kúpiť slušnú spoločnosť za vynikajúcu cenu.“

Realitná bublina skôr či neskôr praskne

Samotný medvedí trh sa vyskytol za posledných 60 rokov iba 10-krát, a to už vrátane aktuálneho roku. Okrem toho klasicky platí, že po každej recesii nasleduje stabilný trend zmenšujúcich sa poklesov a zväčšujúcich sa oživení. Samozrejme, pesimistický pohľad hovorí, že FED tlačí viac a viac peňazí, čím ide proti svojim opatreniam na skrotenie inflácie. A že skupina štátov známa pod skratkou BRICS stále naberá na sile, čím ohrozuje aktíva denominované v americkom dolári a globálnu nadvládu tejto meny.

Nemusíme byť fanúšikmi Karla Marxa, aby sme si pripomenuli jeho vcelku trefný citát „História sa opakuje dvakrát, najprv ako tragédia, potom ako fraška.“ V preklade do dnešného jazyka by sme nemali zabúdať, že aktuálny ekonomický cyklus stojí pred prasknutím bubliny. Možno nie akútne, ale jednoznačne. Takéto prasknutie bubliny sme zažili v roku 2000 pri takzvanej Dotočím bubline a rok 2021 sa zdá byť ukážkovým príkladom „bublinového módu“. Berúc do úvahy rýchlosť rastu a všeobecne valuácií celých trhov, zdá sa byť tento vývojový krok neodvratným. Akúsi ochutnávku sme videli pri tohtoročnom prepad indexu Nasdaq.

Nič také ako jasná odpoveď na otázku, či je práve teraz vhodné investovať, neexistuje. Rozhodnutie zostáva vyslovene subjektívne. Každopádne, je to kombinácia dobrej investičnej stratégie, detailnej investičnej analýzy a výskumu spolu s veľkou dávkou trpezlivosti a vedomostí o rizikách, ktoré vám ako investorovi pomôžu sa zorientovať. A to oveľa viac ako vyčkávanie.

 

Teraz najčítanejšie

Ozios, ozios broker

Adam Austera

Vyštudoval som Slovenskú poľnohospodársku Univerzitu v Nitre, kde som získal inžiniersky titul. Avšak nakoniec ma profesijne zlákala oblasť obchodovania na kapitálových trhoch. Najskôr som obchodoval súkromne, no neskôr sa zamestnal na oddelení dealingu, kde som sa vypracoval až na aktuálnu pozíciu finančného analytika značky Ozios.