Denník N

Prečo to Nemci robia lepšie?

Veľmi čítavé svedectvo o schopnosti Nemecka robiť veci správne. Kampfnerova jasná a originálna argumentácia by mala byť povinným čítaním pre každého politika, štátneho úradníka a komentátora.“ – John Simpson, zahraničný korešpondent BBC News

Kniha Prečo to Nemci robia lepšie skúma jedinečné aspekty nemeckej spoločnosti a kultúry. Autor John Kornblum ako bývalý veľvyslanec USA v Nemecku do tejto témy vkladá svoje bohaté vedomosti a skúsenosti. Jednou z kľúčových tém knihy je význam efektívnosti a organizácie v nemeckej spoločnosti. Kornblum tvrdí, že Nemci majú jedinečnú schopnosť vytvárať systémy a štruktúry, ktoré im umožňujú robiť veci veľmi účinne a efektívne. Uvádza príklady, ako sú ich dobre fungujúce dopravné systémy, komplexné programy sociálneho zabezpečenia a prísne dodržiavanie pravidiel a predpisov.

Ďalšou témou knihy je význam vzdelania v nemeckej spoločnosti. Nemci kladú veľký dôraz na vzdelanie, v dôsledku čoho sú ich školy dobre financované a ich študenti patria k najúspešnejším na svete. Podľa Kornbluma sú Nemci silne oddaní celoživotnému vzdelávaniu a mnohí dospelí pokračujú v kurzoch a v ďalšom vzdelávaní počas celého života.

Čítaj tiež:

TOP 10 najlepších kníh roka 2022

Úloha štátu

V knihe sa skúma aj úloha štátu v nemeckej spoločnosti. Nemci majú jedinečný vzťah k svojej vláde, pričom kladú veľký dôraz na spoluprácu a kooperáciu. Autor konštatuje, že Nemci majú vysokú mieru dôvery vo svoju vládu a jej inštitúcie, čo je podľa neho kľúčovým faktorom ich úspechu. Tento aspekt je zvlášť zaujímavý v kontexte vývoja nemeckej spoločnosti a jej vzťahu k vláde počas 20. storočia, keď viedol k podpore vlády počas 1. aj 2. svetovej vojny.

Pozitívnym aspektom knihy je jej hlbší – sociologicko-politologický a ekonomický ponor do duše nemeckej spoločnosti. Autor knihu popretkával množstvom údajov, štatistík a faktov, čo na jednej strane podporuje jeho závery, na druhej môže pôsobiť pre nezainteresovnaého čitateľa občas nudne. Otázne je tiež, do akej miery kniha zarezonuje na slovenskej knižnej scéne, keďže ide viac-menej o chuťovečku, ktorú si vychutnajú viac knižní labužníci, než bežný čitateľ/čitateľka.

Nemecko je najsilnejšou európskou ekonomikou a dosiaľ malo výrazný vplyv na smerovanie EÚ. Poznanie tejto krajiny pomáha pochopiť, akým smerom ide aj EÚ a v čom sa nemecká spoločnosť líši od slovenskej, v čom si slovenská môže vziať príklad a inšpirovať sa, a, naopak, ktoré vlastnosti spoločnosti môžu viesť ku katastrofe. Či už sa zaujímate o politiku, sociológiu alebo sa jednoducho chcete dozvedieť viac o zaujímavej a zložitej krajine, táto kniha stojí za prečítanie.

Knihu Prečo to Nemci robia lepšie si môžete zakúpiť tu

Teraz najčítanejšie

Albert Lučanský

Vyštudoval som históriu a slovenskú literatúru a literárnu vedu na Univerzite Komenského v Bratislave, kde si v súčasnosti aj robím doktorát z literárnej vedy. Medzi moje záľuby patrí čítanie kníh o literatúre, histórii, filozofii, religionistike či psychológii. Moje knižné blogy na Denníku N sa obsahovo týkajú kníh, ktoré sa mi dostali do rúk (novšie aj staršie). Ak máte záujem o recenzovanie knihy či spoluprácu, kontaktujte ma a dohodneme sa :-)