Denník N

Zistite, ako dosiahnete ešte efektívnejší pohon čerpadiel so softštartérom a frekvenčným meničom

oprava pokazeneho stroja

Čerpadlo je široko používaný stroj v priemyselnom aj každodennom prostredí. Možno ho nájsť vo väčšine priemyselných odvetví, ako aj v poľnohospodárstve a doprave. Čerpadlo je často poháňané elektromotorom a môže byť efektívnejšie pomocou ďalších zariadení. V tomto článku sa budeme konkrétne zaoberať použitím softštartérov a frekvenčných meničov v spojení s čerpadlami.

Použitie piestových, membránových alebo lamelových čerpadiel je pomerne bežné a možno ho nájsť v rôznych aplikáciách. Niektoré príklady zahŕňajú priemyselné použitie, ktoré si vyžaduje značné množstvo kinetickej alebo tlakovej energie kvapaliny prechádzajúcej čerpadlom. Bežne sa používajú aj v domácnostiach a záhradách na zavlažovacie systémy alebo vodné čerpadlá pre bazény.

Všetko začína výberom čerpadla

Na optimalizáciu prevádzky pohonu čerpadla je dôležité vybrať správne čerpadlo pre vaše špecifické potreby. To zahŕňa zohľadnenie funkčnosti a spoľahlivosti čerpadla. Bohužiaľ, stále existujú prípady, keď je čerpadlo poddimenzované na svoj zamýšľaný účel, čo má za následok časté poruchy a extrémne krátku životnosť samotného čerpadla. Pri starostlivom výbere však výber čerpadla nemusí byť náročnou úlohou. Pre laikov je k dispozícii veľmi užitočný nástroj, ktorý im v tomto procese pomôže.


Zistite viac o: elektromotor, elektromotory, elektromotory AL, elektromotory 1500 ot, elektromotory LC


Pri výbere vodného čerpadla na domáce použitie je dôležité zohľadniť niekoľko faktorov, ako je dĺžka potrubia, výškový rozdiel medzi vstupom a výstupom, požadovaný tlak vody a spôsob prevádzky celej domácej vodárne. To znamená, že nestačí len pozrieť sa na výkon čerpadla – musíte zvážiť aj ďalšie parametre. Existuje však takzvaná charakteristika čerpadla, ktorá zhŕňa všetky vlastnosti a použitie čerpadla. Tento parameter môže byť veľmi užitočným vodítkom pri výbere nového čerpadla, aj keď sa v tejto problematike vôbec nevyznáte.

priemyselna pumpa

Softštartér k čerpadlu? 

V ideálnych podmienkach by vám čerpadlo malo vydržať mnoho rokov. Nie vždy je však možné zachovať priaznivé prevádzkové podmienky. Môže to byť spôsobené spôsobom používania čerpadla, ale aj kolísaním napätia v sieti alebo premenlivým tlakom v systéme. Typickým príkladom je časté zastavovanie a spúšťanie čerpadla, ktoré spôsobuje tlakové rázy v potrubí. Tie nie sú veľmi prospešné pre životnosť čerpadla.


Súvisiace produkty: elektromotory, frekvenčný menič, frekvenčné meniče


Použitie softštartéra je účinný spôsob, ako sa vyhnúť problémom, ktoré môžu nastať pri spúšťaní elektromotora. Softštartér umožňuje nastaviť charakteristiku krútiaceho momentu počas rozbehu a po rozbehu, čo zabraňuje príliš rýchlemu alebo pomalému rozbehu a tiež znižuje nárazové zaťaženie čerpadla. Okrem toho sú mnohé moderné softštartéry vybavené ochrannými funkciami, ktoré chránia celý systém pohonu.

Frekvenčný menič na čerpadlo

Okrem použitia softštartéra môžete zvážiť aj implementáciu frekvenčného meniča. Tieto zariadenia sa už neobmedzujú len na priemyselné aplikácie – možno ich použiť aj na čerpadlách na automatizáciu celého pohonu. Pomôže vám to vyhnúť sa prípadným problémom v budúcnosti.

Hlavnou výhodou použitia frekvenčného meniča na čerpadle je úspora spotreby elektrickej energie. Je to spôsobené tým, že frekvenčný menič možno použiť na riadenie otáčok elektromotora, takže čerpadlo vždy pracuje s najvyššou účinnosťou. Čerpadlo tak nebude pracovať na prázdno alebo pri polovičnom zaťažení, ale bude pracovať v optimálnych podmienkach.

frekvencne menice na cerpadlo
zdroj: frekvencnemenice.sk

S témou súvisí tiež: elektromotor, elektromotory


Pri používaní čerpadiel teda existuje viacero spôsobov, ako zefektívniť celý systém pohonu. Či už hľadáte spôsoby, ako zvýšiť účinnosť pohonu v priemyselnej alebo takpovediac bežnej hobby oblasti, neváhajte sa obrátiť na odborníkov a prediskutovať s nimi všetky dostupné možnosti. Pri takýchto veciach je kľúčová profesionalita – chcete predsa tie najlepšie výsledky, však?


Foto: elements.envato.com, frekvencnemenice.sk

Teraz najčítanejšie