Denník N

Úspora v desiatkach percent na nákladoch pri priemyselných pohonoch? Realita s frekvenčnými meničmi!

uspora penazi

Priemyselné elektromotory sú zodpovedné za väčšinu elektrickej energie spotrebovanej vo výrobnom sektore. Je preto veľmi dôležité, že tlak na zlepšenie účinnosti pohonných zariadení je čoraz väčší a citeľnejší. Nemusíte však vždy hneď kupovať nový elektromotor – veľmi zaujímavé úspory v prevádzke elektromotorov možno dosiahnuť aj implementáciou správneho frekvenčného meniča.

Priemyselná výroba čelí rastúcemu tlaku na znižovanie spotreby energie. Legislatívne pravidlá pre hospodárenie s energiou sú čoraz prísnejšie, ale existuje mnoho opatrení, ktoré môžu podniky prijať na zníženie svojich prevádzkových nákladov a zvýšenie zisku. Spotreba elektrickej energie predstavuje pre priemyselné podniky veľké náklady, preto je dôležité tento zdroj efektívne využívať. Tu je niekoľko tipov na zníženie spotreby energie v priemyselnej výrobe.

Optimalizácia elektromotorov vďaka podrobným údajom

Účinnosť hnacieho zariadenia spoločnosti by sa mala analyzovať s cieľom identifikovať možnosti zvýšenia celkovej účinnosti. Prvým krokom je vykonanie energetického auditu s cieľom lepšie pochopiť podiel zariadenia na celkovej spotrebe elektrickej energie. Monitorovanie energetických ukazovateľov by malo byť štandardným postupom pre všetky podniky – najmä analýza jednotlivých zariadení a jednotiek.


Súvisiace produkty: frekvenčné meniče, šneková prevodovka, elektromotor, elektromotor 3000 ot, elektromotor 1000 ot


Údaje z energetického auditu možno použiť na optimalizáciu prevádzky a predvídanie budúcich modelov spotreby. Tieto informácie sa potom môžu použiť na lepšie rozhodovanie o budúcich investíciách do pohonných zariadení. Hoci sú údaje z energetického auditu veľmi užitočné, nie je možné ich zbierať pravidelne. Údaje by sa mohli zbierať napríklad denne alebo týždenne.

Elektromotory a iné hnacie zariadenia by mali byť doplnené kvalitnou meracou technikou a monitorovacími systémami, aby sa zabezpečila presná prevádzka. Prevádzkové údaje by sa mali zhromažďovať a analyzovať, aby sa zlepšila účinnosť a predišlo sa možným problémom. To si vyžaduje buď ľudskú prácu, alebo vhodnú automatizáciu procesu.

vyboelectric velky elektromotor
zdroj: elektromotory.sk

Elektromotory sú čoraz častejšie vybavené rôznymi inteligentnými systémami, ktoré umožňujú monitorovať toky a spotrebu energie v reálnom čase a dokonca aj na diaľku. Namerané údaje sa ukladajú aj do cloudu, takže môžete mať celý svoj podnik, aj s niekoľkými samostatnými prevádzkami, pekne pod kontrolou. Akékoľvek nedostatky sa dajú tiež veľmi rýchlo odhaliť, čo uľahčuje predchádzať výpadkom alebo priamemu poškodeniu zariadení. Úsporu prevádzkových nákladov možno dosiahnuť aj iným spôsobom, a to pomocou frekvenčných meničov.


Prečítajte si tiež o: elektromotor 1500 ot, elektromotor 750 ot, frekvencny menič 400V, frekvencny menič


Frekvenčný menič zlepší hospodárnosť elektromotora

Z hľadiska ceny sú frekvenčné meniče čoraz dostupnejšie a nachádzajú si cestu aj do prevádzok s obmedzeným rozpočtom. Riadenie pohonu pomocou frekvenčného meniča prináša množstvo výhod – od zvýšenia účinnosti celého pohonu až po možnosť presnej konfigurácie podľa konkrétnych prevádzkových režimov.

frekvencny menic a elektromotor

Frekvenčný menič predstavuje účinný spôsob úspory nákladov na energiu, preto sa oň zaujímajú mnohí prevádzkovatelia. Pohony regulované frekvenčným meničom môžu priniesť úsporu nákladov až v desiatkach percent. Investíciu do frekvenčného meniča tak možno často považovať za strednodobú investíciu a zďaleka s ňou netreba počítať niekoľko rokov. Okrem úspory energie prispievajú frekvenčné meniče aj k úspornejšiemu chodu elektromotora, čím prispievajú k jeho dlhšej životnosti.

Neutrácajte za energiu vo svojej prevádzke viac peňazí, ako je nevyhnutné, a zistite, ako vám môže moderný elektromotor v spojení s priemyselným frekvenčným meničom pomôcť pri vašich energetických aplikáciách.


Ďalšie užitočné informácie o: frekvencny menic, frekvencne menice, šnekové prevodovky, frekvenčné meniče 400V

Foto: elements.envato.com, elektromotory.sk

Teraz najčítanejšie