Denník N

Efektívny priemyselný pohon nemusí byť drahý: výberom toho správneho elektromotora a prevodovky ušetríte

oprava poruchy na elektroprevodovky

Priemyselné pohony majú nespočetné množstvo rôznych foriem a riešení, ale jedno majú spoločné. Mali by ste s nimi dosiahnuť vysokú spoľahlivosť a efektívnu prevádzku a zároveň by mali byť primerané obstarávacie náklady. Priemyselné podniky často udržiavajú pri živote zastarané elektromotory, ktoré síce majú dostatočné vlastnosti, ale už sú vystavené väčšiemu riziku porúch, majú horšiu účinnosť a nedá sa na ne stopercentne spoľahnúť. Technická obnova však nemusí vyčerpať celý rozpočet, ak ju správne naplánujete.

Nahraďte jednofázové elektromotory

Vedeli ste, že v priemyselných závodoch sa stále používajú jednofázové elektromotory? Tento typ elektromotora má určite svoje nesporné výhody, ako je jednoduchá konštrukcia, nízke náklady a jednoduchá obsluha. Na druhej strane má však aj nižšiu účinnosť. Jednofázové elektromotory tak dnes nachádzajú uplatnenie najmä v rôznych domácich dielňach – všade tam, kde sa nevyžaduje náročná prevádzka.


Súvisiace produkty: elektromotory 700 ot, frekvenčný menič, frekvenčný menič 400V, elektromotor


Elektromotory sa dodávajú v rôznych konfiguráciách, ale pokiaľ ide o priemyselné aplikácie, trojfázové motory sú vo všeobecnosti najlepšou voľbou. Trojfázové napájanie je účinnejšie a poskytuje väčší krútiaci moment ako jednofázové napájanie, takže je lepšou voľbou pre väčšie alebo náročnejšie aplikácie.

Moderné trojfázové elektromotory na priemyselné použitie

Pri modernizácii energetického zariadenia je dôležité zohľadniť celkovú účinnosť systému. Tento parameter má priamy vplyv na to, koľko elektrickej energie spotrebujete. Moderné trojfázové elektromotory sú vyrobené z vysokokvalitných materiálov a sú precízne spracované, aby zabezpečili efektívnu prevádzku. Kvalitný plech, presne osadené komponenty a prepracovaná geometria ventilátora sú niektoré z konštrukčných riešení, ktoré prispievajú k vysokej účinnosti tohto typu elektromotora. S účinnosťou viac ako 90 % poskytujú tieto motory vynikajúcu návratnosť investícií.

vybo elektromotory
zdroj: vyboelectric.sk

Pri zvažovaní priemyselného elektromotora pre vašu firmu je dôležité myslieť nielen na súčasnú situáciu, ale aj na blízku budúcnosť. Účinnosť elektromotorov sa bude v nasledujúcich rokoch len sprísňovať, preto je vhodné byť vopred pripravený. Zatiaľ odporúčame vybrať si motor, ktorý patrí do triedy účinnosti IE3 alebo IE4. Okrem toho môže použitie frekvenčného meniča alebo softštartéra pomôcť zvýšiť celkovú účinnosť poháňaného systému.


Prečítajte si tiež: frekvenčné meniče 400V, elektromotory, elektromotor ie2, soft štartér, šnekové prevodovky e-shop


Nie je jedno, akú používate prevodovku

Účinnosť komponentov pohonu je téma, ktorá by sa nemala prehliadať, najmä keď sa diskutuje o priemyselných prevodovkách. Medzi mnohými rôznymi typmi prevodoviek sú čelné prevodovky, ktoré sa môžu používať ako univerzálne prevodové reduktory s priemyselnými asynchrónnymi motormi. Ak ešte stále používate staršie modely prevodoviek, odporúčame ich nahradiť modernými čelnými prevodovkami. Nielenže sa tým zvýši účinnosť pohonu, ale znížia sa aj vibrácie a hluk. Technológia v tomto smere prešla za posledné dve desaťročia dlhú cestu, takže rozdiel medzi staršími a novšími modelmi je skutočne badateľný.

elektroprevodovky
zdroj: vyboelectric.sk

Priemyselné čelné prevodovky sú k dispozícii v rôznych prevedeniach a sú ideálne pre náročné aplikácie. Majú nízku axiálnu výšku, vďaka čomu sú ideálne na použitie v stiesnených priestoroch. Väčšina prevodoviek je tiež špeciálne prispôsobená na použitie v trvalých alebo cyklických aplikáciách, takže si môžete vybrať takú, ktorá najlepšie vyhovuje vašim potrebám. Vďaka tomu môžete flexibilne nájsť ideálnu prevodovku pre vašu špecifickú prevádzku.

Životnosť a prevádzkové parametre elektrického stroja závisia aj od spôsobu jeho používania a údržby. Hoci sa mnohé zariadenia v súčasnosti vyrábajú ako „bezúdržbové“, je dôležité si uvedomiť, že každý stroj bude z času na čas potrebovať vašu pozornosť.


Viac o tejto téme: frekvencny menic 400V, šnekové prevodovky e-shop, elektroprevodovky e-shop

Foto: elements.envato.com, vyboelectric.sk

Teraz najčítanejšie