Denník N

Cestou k efektívnemu triedeniu je použitie kvalitných vibračných elektromotorov

kvalitne elektromotory

V mnohých priemyselných oblastiach je triedenie veľmi bežnou súčasťou výrobných procesov. Prebieha denne a na rôznych úrovniach. V priemysle spôsobila automatizácia triedenia dokonca malú revolúciu, pretože túto pomerne zdĺhavú činnosť zvládajú stroje dokonca lepšie ako ľudská práca. Môžete to vidieť aj dnes, keď sa v rôznych odvetviach priemyslu používajú vibračné elektromotory práve na triedenie.

Oddeľovanie dielov rôznych veľkostí alebo tvarov je v rôznych priemyselných odvetviach nevyhnutné. Triedenie sa používa v hutníctve, potravinárskom a farmaceutickom priemysle, ale napríklad aj v automobilkách. Triedenie liekov, súčiastok, potravinárskych výrobkov, to všetko dnes zabezpečujú sofistikované triediace linky, ktoré šetria obrovské množstvo času. Automatizované triediče sú bežné aj v menších prevádzkach, ktoré nemajú až taký priemyselný charakter – vezmime si napríklad jednoduchý triedič mincí.

Môžete sa dozvedieť viac o: elektromotor 900 ot, frekvenčný menič, frekvencny menic 400V, frekvencny menic, frekvencne meniče

Význam triedenia materiálu je zrejmý v mnohých priemyselných odvetviach. Je potrebné dosiahnuť vysokú úroveň presnosti a rýchlosti pri zachovaní primeraných nákladov. Existuje mnoho spôsobov, ako efektívne triediť, a každé odvetvie musí zohľadniť špecifické potreby vlastných výrobkov a procesov.

Kľúčom k úspechu sú vibračné elektro motory

Základným prvkom každého triediaceho zariadenia sú vibrační elektro motory. Vyrábajú sa v rôznych vyhotoveniach podľa konkrétneho určenia a spôsobu použitia. Zo všetkých spomeňme napríklad vnútorné vibromotory, vonkajšie vibromotory, guľôčkové alebo piestové vibračné motory. Vibračné motory fungujú na princípe nevyváženosti, kedy dochádza k rozkmitaniu určitého telesa. Typický vonkajší vibračný motor spoznáte podľa spracovania koncových hriadeľov. Sú na nich umiestnené nastaviteľné kotúče, ktorými sa dá prispôsobiť spôsob fungovania. Umožnia vám nastaviť pracovný moment alebo rozsah kmitania v závislosti od aktuálnych prevádzkových potrieb.

vibracny elektromotor
zdroj: kelheim.sk

Triediace zariadenie, ktoré je vybavené vibračným elektromotorom, sa zvyčajne skladá zo sústavy roštov s rôznymi parametrami, cez ktoré následne prechádzajú triedené diely pomocou vibrácií. Takto možno skonštruovať aj veľmi jednoduché triediace zariadenie. Vibračné triediče pritom nie sú jediným zariadením, v ktorom možno použiť tento typ elektromotora. Jeho typické použitie je v prípade vibračných stolov alebo priemyselných podávacích zariadení.


S témou súvisí tiež: frekvencny menic 230V, frekvencne meniče, frekvencny menic


Vibračné elektromotory možno nakonfigurovať tak, aby kmitali spôsobom, ktorý vyhovuje vašim potrebám a špecifickým operáciám. To znamená, že sú vhodné na úlohy, ako je triedenie, dávkovanie, balenie, uvoľňovanie, miešanie a ďalšie. Navyše ich časté spúšťanie a zastavovanie nebude predstavovať problém.

V priemysle sa vibračné motory považujú za univerzálnych pomocníkov. Vysokokvalitný vibračný motor možno použiť na vedenie materiálu počas prepravy, uvoľňovanie materiálu a zhutňovanie vo výrobe.

Ďalšie komponenty k triediacej linke

Konštrukcia triediacej linky môže byť náročná úloha, ale ak ste už vybrali správny vibračný elektromotor, musíte zvážiť ďalšie kľúčové komponenty. Jedným z takýchto komponentov je šneková prevodovka. Šnekové prevodovky sú spoľahlivé a cenovo dostupné, takže sú vynikajúcou voľbou pre nízkootáčkové aplikácie. Okrem toho si vyžadujú veľmi malú údržbu, čo z nich robí rozumnú voľbu pre každú konštrukciu triediacej linky.

triediaca linka

Pri výbere správnej riadiacej jednotky pre vaše potreby je často lepšou voľbou čelná prevodovka. Ponúka optimálny pomer krútiaceho momentu, ako aj ďalšie možnosti konfigurácie, ktoré vyhovujú vašim špecifickým požiadavkám. Táto možnosť je však spojená s vyššou cenou. Pri výbere komponentov pre triediacu linku alebo iné triediace zariadenie je preto dôležité venovať čas a poradiť sa s odborníkmi, ktorí vám pomôžu urobiť najlepšie rozhodnutie pre vaše potreby.


Ďalšie produkty: frekvencny menic, frekvencne meniče

Foto: elements.envato.com, kelheim.sk

Teraz najčítanejšie