Denník N

Pomáha alebo brzdí Ronaldo hru Portugalska?

Zostava Portugalska je určite predmetom do diskusie aj témou pre odborníkov. Podľa   pravidla: “Víťazná zostava sa nemá meniť“ by Ronaldo nemal v základe nastúpiť. V názoroch odborníkov je táto verzia uprednostňovaná. Je pravdepodobné, že Fernando Santos víťaznú zostavu zopakuje. Je aj iná možnosť?

Situácia v portugalskom mužstve pred MS v Katare nebola dobrá a optimálna nie ani v priebehu MS. V súčasnosti je na hráčov silný tlak a atmosféra je hustá. Oficiálna odozva z prostredia mužstva sa snaží upokojovať a dávať signál stability. Úvodné zápasy MS priniesli víťazstvá, zabezpečili postup z H skupiny a ukázali, že s Portugalskom je nutné počítať. Tretí zápas tvrdo naznačil problém mužstva prekonať uzavretú obranu. Pri prehre s Južnou Kóreou malo Portugalsko prevahu v hre (62%:38%), ale ostatné ukazovatele boli vyrovnané. Vznikla problematická situácia. Postup bol zabezpečený, ale hra a výsledok deprimujúci. Zmenami  v zostave proti Švajčiarsku Fernando Santos ukázal, že v kabíne je mužom na pravom mieste. Vynechať zo zostavy hviezdu je riskantné a vyžaduje nielen odvahu, ale aj plán ako oživiť hru a dosiahnuť víťazstvo v ďalšom zápase. Vyšlo to, ale vznikla otázka: Ako ďalej?
Pokúsim sa popísať príčiny kroku trénera Portugalska a ich následky na hru Portugalska v ďalších zápasoch.
Po nevydarenom zápase sa analyzujú príčiny zlyhania, hľadajú sa riešenia a robia opatrenia, ktoré majú priniesť pozitívnu zmenu.
Vynechanie Ronalda v základnej zostave proti Švajčiarsku sa ukázalo ako správny krok. Príčina jeho výmeny je zrejmá. Koncepcia proti Južnej Kórei pri uzavretej obrane súpera zlyhala. Ronaldo nemohol využiť svoju rýchlosť a statická hra mu nevyhovovala. Streľba bola zablokovaná, k zakončeniu hlavou sa nedostal. Snaha zapojiť Ronalda do hry bola schematická; táto „povinnosť“ viazala jeho spoluhráčov a obmedzovala ich samostatné riešenia.
Vynechanie Ronalda v zostave mohlo u Švajčiarov spôsobiť odľahčenie v zmysle: „Máme o jeden problém menej“. Tento fakt pravdepodobne spôsobil zníženie opatrnosti v ich defenzívnej činnosti.
V skutočnosti im problémy pribudli. Zvýšená samostatnosť v konaní  portugalských hráčov bola niekoľko násobne väčším problémom. Prejavilo sa to vo výsledku a hlavne v hre všetkých hráčov Portugalska a aj strelca Goncala Ramosa.
Otázka „Ako ďalej?“ je určite predmetom do diskusie aj témou pre odborníkov. Podľa   pravidla: “Víťazná zostava sa nemá meniť“ by Ronaldo nemal v základe nastúpiť. V názoroch odborníkov je táto verzia uprednostňovaná. Je pravdepodobné, že Fernando Santos víťaznú zostavu zopakuje.
Očakávaná zostava Portugalska nutne ovplyvní taktiku a rozostavenie  súpera. Maroko si nemôže dovoliť otvoriť hru a určite zvolí defenzívne rozostavenie. Vysunutý hráč, trojgólový strelec Goncalo Ramos dostane tvrdého osobného strážcu a ten bude istený druhým stopérom. Ako zvládne takýto tlak je otázne a zopakovať strelecké hody je náročné. Jeden vysunutý útočník Portugalska umožňuje Maroku zvoliť rozostavenie 4-5-1  (4-1-4-1 ), v ktorom bude stred poľa prehustený. To sťaží kombinácie v postupných útokoch Portugalska. Očakávam časté výmeny lopty v obrannej línii Portugalska. Rozhodnutie môžu priniesť štandardné situácie. Pri rohových kopoch nahradí Ronalda Pepe. Ronaldo je špecialista na priame kopy. To ho favorizuje na zaradenie do hry. Bolo by prekvapením, keby sa Ronaldo na ihrisko nedostal. V prípade nepriaznivého stavu v druhom polčase je jeho prítomnosť jednoznačne aktuálna. Postupové skóre dáva trénerovi možnosť poslať ho na ihrisko ako zadosťučinenie za jeho výkony v portugalskej reprezentácii.
Tréner Fernando Santos by mohol súpera prekvapiť zaradením dvoch vysunutých útočníkov do zostavy. Donútil by tak Maroko zmeniť rozostavenie na 5-4-1 a otvoril by si priestor v strede poľa. Riešenie súhry dvoch vysunutých útočníkov Ronalda a Goncalo Ramosa je samostatnou témou. Častejšie výmeny miest v strede poľa, úniky po krídlach a centrované lopty by mohli priniesť viac príležitostí skórovať aj viac štandardných situácií.
Hráči Maroka sú tiež na ihrisku, chcú dosiahnuť čo najlepší výsledok. Sila Portugalska je nesporne vysoká. Dokáže Maroko odolať?  Rozhodnutie je na trénerovi Fernandovi Santosovi a hra je v hlavách a nohách hráčov. Futbal má logiku, ale je niekedy nevyspytateľný.

Na otázku v nadpise: „ Pomáha alebo brzdí Ronaldo hru Portugalska?“
Dávam odpoveď: „Pomáha! Keď je na ihrisku jeho snaha dať gól je jasná. Keď nie je na ihrisku hráči sú viac samostatní v činnosti.“

Teraz najčítanejšie

Pavol Daučík

Moje články sú o futbale. Nie som fanúšik. Som chemik a (ex)futbalový tréner II. triedy s neplatnou licenciou. Píšem keď musím a mám čas.