Denník N

Automobilky majú stále problémy s dodávkou súčiastok. Napriek tomu sa im darí dobre

Každý výrobca áut v Európe musí inovovať výrobu, podporovať elektro a ešte aj riešiť drahé úvery a klesajúci dopyt. Tí najlepší zatiaľ situáciu zvládajú dobre.

Výrobcovia áut patrili medzi segmenty, ktoré počas pandémie mali zásadné problémy a ich predaje trpeli. Problémy sa najvypuklejšie prejavili od leta 2020, kedy začali chýbať dodávky súčiastok od subdodávateľov. A tento problém v nejako rozsahu – niekde väčšom, niekde menšom –  pokračujú dodnes. Samozrejme, že automobilky sa snažia aj v zložitej situácii fungovať overeným spôsobom, ktorý zákazník vidí v podobe vývoja a predaja nových modelov áut a faceliftov. To, na čom však ekonomicky automobilkám záleží najviac,  je postupne stlačiť čakacie doby a nevybavené objednávky na nulu. Do tejto výzvy, ktorá je stále zásadná, sa klasickým výrobcom miešajú špecializovaní výrobcovia elektromobilov, ktorí majú ľahší život v tom, že na vyrobenie elektromobilu potrebujú výrazne menší počet súčiastok. V tomto článku sa pozrieme na to, ako sa automobilkám aktuálne darí.

Mercedes-Benz vyzerá dobre: inovuje portfólio a optimalizuje výrobu

Mercedes prijal pred nejakým časom rozhodnutie zvýšiť výrobnú kapacitu závodu na výrobu  elektromotorov v nemeckom Untertürkheime na dvojnásobok. Výrobca luxusných áut chce vyrábať ročne až 1 milión kusov elektromotorov pre vlastné elektromobily. Mercedes týmto krokom pokračuje v stratégii posilňovania zastúpenia elektromobilov ako prevažujúcej formy pohonu v ďalších rokoch.

Samozrejme, aj Mercedes čelí problémom, z ktorých je najvypuklejšia vysoká inflácia a prichádzajúca recesia. Firma v týchto podmienkach pracuje na optimalizácii nákladov, konkrétne sa rozhodla reštrukturalizovať spomínaný závod v juhozápadnom Nemecku. Ide o zníženie fixných nákladov o 20 % do roku 2025 v porovnaní s rokom 2019, a s tým súvisiace prepúšťanie a menší počet zamestnancov do budúcnosti. Tieto kroky, samozrejme, investori oceňujú, čo sa prejavilo aj na cene akcií. Mercedes nielen biznisovými výsledkami, ale aj stratégiou prechodu na elektromobilitu vyzerá pripravený na výzvy budúcnosti, akcie preto môžu byť aj pre drobných investorov zaujímavým tipom pre doplnenie portfólia.

ProfitLevel_Zarska-Mercedes optimalizuje vyrobu a jeho akcie rastuVýkonnosť spoločnosti Mercedes Benz Group AG za posledných 5 rokov. (Zdroj: Investing)

Porsche úspešne vstúpilo na burzu

Zaujímavým hráčom na trhu je výrobca luxusných športových áut Porsche. Táto firma bola vo svetle reflektorov vďaka vstupe na burzu ako samostatne kótovaná spoločnosť, ktorý dopadol nad očakávania dobre. Od oddelenia z materskej spoločnosti Volkswagen stúpla hodnota Porsche o takmer 30 % a dokonca svojou trhovou hodnotou firma preskočila svoju „matku“, čo je skvelý výsledok. Tento úspech nedokázali naštrbiť ani výkyvy v dodávateľskom reťazci či vysoké ceny za energie. Porsche v tomto roku reportovalo vysoké ziskové marže a najnovšie sa rozhodlo začleniť sa do referenčného nemeckého indexu DAX. To je, prirodzene, pre investorov ďalšia dobrá správa, ktorú odmenili opätovným rastom ceny akcií. Porsche je dnes s trhovou hodnotou vyše 88 miliárd eur vyššie ako Mercedes Benz.

ProfitLevel-Zarska-Porsche uspesne vstupilo na burzu-Predbehlo aj matersky VolkswagenVýkonnosť spoločnosti Porsche Automobil Holding SE za posledných 5 rokov. (Zdroj: Investing)

Automobilky ovplyvní prechod na elektro aj makroekonomika

Výrobcovia áut dnes v Európe nemajú inú možnosť ako modifikovať svoju výrobu smerom k prechodu na výrobu elektrických vozidiel. V najbližších rokoch sa k tomu pridajú aj nové ekologické technológie pri autách so spaľovacím motorom. Okrem toho sa automobilky budú musieť vyrovnať aj s makroekonomickými faktormi, ako je vysoká inflácia či nižšia kúpyschopnosť obyvateľstva kvôli prichádzajúcej recesii. Uvidíme, ako sa výrobcovia dokážu s týmito faktormi vrátane drahých úverov a s ešte stále trvajúcim nedostatkom čipov vyrovnať.

 

Teraz najčítanejšie

ProfitLevel_Lucia Zarska

Lucia Zarska

Som spoluzakladateľkou webu Mafinn, na ktorom som sa po obsahovej stránke venovala vzdelávaniu laického publika v oblasti rôznych druhov investícií. Som presvedčená, že investovanie môže byť jasné, zrozumiteľné a dostupné pro každého, stačí len vedieť ako na to. Aj preto som sa rozhodla v oblasti finančných trhov nasmerovať svoje ďalšie kroky na pozíciu analytičky. V pozícii hlavnej analytičky brokerskej spoločnosti ProfitLevel sa teraz venujem tejto téme podrobnejšie. Zároveň sa snažím pokračovať v písaní odborných textov o kapitálových trhoch do médií a na blogy. https://www.linkedin.com/in/lucia-%C5%BE%C3%A1rska-356b40b2/