Denník N

Napriek poklesu akcií technologických firiem zostáva Apple na výslní

Firma s logom s nahryznutým jablkom dokáže stabilne rásť, čo investori dlhodobo oceňujú najvyššou valuáciou na trhu.

Technologické spoločnosti patria posledné dekády k najhodnotnejším firmám sveta. V rebríčku usporiadanom podľa trhovej kapitalizácie sa v nedávnej minulosti striedali Amazon, Microsoft a Apple. A len jedenkrát – v apríli tohto roka – sa na líderskú pozíciu dostala firma mimo technologického sektora, konkrétne ropný gigant Saudi Aramco. Ak sa pýtate na to, kto je najdominantnejšou značkou, odpoveď je jasná – je to Apple. Bude tak však aj naďalej po aktuálnom (a do nejakej miery pravdepodobne pokračujúcom) oslabovaní technologických firiem na burzách?

Niektorí technologickí giganti klesali rýchlejšie, iní pomalšie

Saudi Aramco na čele rebríčka najhodnotnejších firiem sveta bola anomália. Postaral sa o ňu prudký nárast cien ropy po spustení vojny, ktorú vyvolalo Rusko bezprecedentným útokom proti Ukrajine. Tento šok však rýchlo opadol a ropa sa dostala z výšin na stabilnejšie úrovne, a tým klesla aj hodnota Saudi Aramco. A na čelo sa opäť dostal Apple.

Nie je to tak, že by sa Apple pokles akcií technologických firiem tento rok netýkal. Apple v hodnote akcií stratil od úvodu roka podnes približne 17 percent. To je podobné číslo ako index S&P 500. Avšak konkurenti ako Amazon a Microsoft padli viac, až o 20 percent.  Čiže aj na z klesajúceho trhu dokázal Apple vyťažiť viac a dokonca zväčšiť svoj náskok pred konkurenciou. A to aj napriek tomu, že z kapitalizácie nad 3 biliónmi dolárov úvodom marca tohto roka klesol dodnes o takmer bilión.

Apple jasným lídrom

V čase písania tohto komentára dosahoval Apple trhovú kapitalizáciu na úrovni 2,26 bilióna USD a s týmto číslom je jasne na čele rebríčka najhodnotnejších spoločností na burze. Pre porovnanie, druhé miesto aktuálne patrí ďalšiemu tech gigantovi Microsoft s 1,83 bilióna USD a na treťom mieste je dnes najväčšia ropná spoločnosť sveta Saudi Aramco s ocenením 1,80 bilióna USD. Na štvrtom mieste je s veľkým odstupom Amazon s valuáciou 908 miliárd USD.

Wonderinterest Trading_Lacenova:_Najhodnotnejsou firmou sveta zostava AppleZoznam najhodnotnejších spoločností podľa trhovej kapitalizácie z konca apríla 2022 v miliardách USD (Statista.com)

Permanentný rast

Aj keď Apple už dlho neprišlo s prevratným produktom, dokáže z existujúceho portfólia a štandardných inovácií generovať dlhodobo rýchly rast, ktorý ho drží na výslní. Vo štvrtom fiškálnom štvrťroku 2022 (v Apple sa vždy končí 24.9.) sa tržby Apple dostali na 90,1 miliardy USD, čo je medziročný nárast o 8 percent. Čistý príjem sa vyšplhal na 20,721 miliárd USD, a tým je o kúsok vyšší ako v rovnakom období v roku 2021. A záver kalendárneho roka so silnými predajmi kvôli vianočnému obdobiu sľubuje opäť dobré výsledky.

Vzácna stabilita

Apple je vo svete technológií synonymom stability, čo vôbec nie je samozrejmosť. Nie je náhodou, že práve Apple sa stal prvou verejne obchodovanou firmou v USA, ktorá prekonala valuáciu v objeme 1 bilióna dolárov. Stalo sa tak 2. augusta 2018. A Apple si stále udržiava pred konkurenciou udržiava slušný náskok. Aj keď na trhoch aktuálne panuje istá skepsa ohľadom ďalšieho vývoja globálnej ekonomiky, štatisticky zvykli trhy v poslednom kvartáli roka väčšinou rásť. Uvidíme, či sa to potvrdí aj tento rok a či si Apple udrží svoju líderskú pozíciu.

 

Teraz najčítanejšie

Olivia Lacenová

Som Olívia Lacenová, hlavná analytička Wonderinterest Trading. Témou blogu sú ekonomické témy týkajúce sa fundamentálnej analýzy globálneho hospodárstva ako aj prostredia obchodovania (akcií, komodít a menových párov).