Denník N

Aj malá kvapka môže sfarbiť oceán

Nasledujúce mesiace nás čaká plný internet politiky a volieb. Bude toho veľa, bude nám z toho nevoľno, budeme čakať na pokoj v marci. Nikdy som nebol hyperaktívny blogger, písal som, keď bolo o čom, bol som ticho, keď nebolo o čom. Aj polroka. Dnes však chcem vysvetliť, prečo som sa rozhodol kandidovať ako číslo 33 do NR SR.

V posledných rokoch som sa zameral na prácu v Bratislave a veľkej politike som sa venoval veľmi okrajovo. Prešiel som kus cesty spoločne s mnohými podnetnými ľuďmi. Od kauzy hausbótov v Jarovskom ramene na Dunaji, nekončiaceho zápasu o záchranu Železnej studienky a Vydrice, zápasu o zachovanie vinohradov v Rači, cez snahu o umravnenie developerov až po víziu miest pre ľudí.

Mnoho som sa počas týchto rokov naučil, spoznal skvelých ľudí  a podarilo sa nám spoločne posunúť veľké veci. A dlhoročne som získaval spätnú väzbu priamo od obyvateľov mestských častí Bratislavy. O ich radostiach a starostiach, nádejach a sklamaniach. O práce v teréne, o opravách chodníkov, sadení stromov či brečtanov, o čarovaní s malým množstvom peňazí a veľkým množstvom problémov. Popritom sme sa spoločne snažili posúvať Bratislavu do 21. storočia. A naprieč Slovenskom sme riešili témy životného prostredia, samospráv či cyklodopravy. Vždy to bolo o tíme ľudí, pretože sám človek neurobí toho veľa. Boli aj hádky a škriepky, ale vždy sme našli nakoniec spoločnú reč. Či už išlo o zachovanie lesoparku pre ľudí a nie pre developerov, o presviedčaní o udržateľnom rozvoji.

V poslednom období som však začal výrazne vnímať, že ďalšie štyri roky vlády Roberta Fica by znamenali prechod k ľudácko-policajnému štátu, kedy v záujme domnelej bezpečnosti hrozí pošliapavanie ľudských práv. Nemohol som viac čakať. V tej dobe ma oslovili ľudia, ktorých poznám a dôverujem im, s ponukou kandidovať do NR SR. Pre rozhodnutie som potreboval vedieť aspoň prvých päť ľudí na kandidátke. Mená Remišová, Suchánek, Dubačová, Krajčí, Žarnay ma presvedčili. Ich životným príbehom a ľudskosťou, ich nezlomnosťou a cestou často proti prúdu. Oproti ich práci som neurobil dokopy skoro nič podstatné. Preto mi bolo cťou prijať symbolické 33. miesto na kandidátke a aspoň malou kvapkou prispieť k zmene.  A pomôcť, aby títo ľudia mohli meniť Slovensko. Lebo veľké veci majú malé začiatky. A napriek znechuteniu z politiky nie je dobrým riešením sedieť doma.

Druhou veľkou motiváciou je moja snaha dostať tému ochrany životného prostredia a teda prostredia všetkých nás do popredia. Kvalita nášho života a posun Slovenska do 21. storočia je kľúčovou výzvou pre nás. Viem, možno to vyzerá ako nepodstatná vec v porovnaní s korupciou, tunelovaním, upadajúcim školstvom či zdravotníctvom. Kvalita nášho života je však priamoúmerná kvalite nášho životného priestoru. Bežné drobnosti života ako nových chodník, škôlka, ihrisko sú v našom vlastnom vesmíre podstatné. Nie filozofické traktáty o nesmrteľnosti chrústa. Náš život v našej obci a našej krajine. Budem sa snažiť moje znalosti využiť v prospech zlepšenia zákonov v oblasti životného prostredia – konkrétne návrhy predstavím čoskoro.

Ďakujem Vám za podporu.

Michal Drotován

kandidát číslo 33

FB stránka

Teraz najčítanejšie

Michal Drotován

Aktívny občan, dlhoročný bloger, celoživotný študent, bežec. Zástanca miest pre ľudí. Od roku 2018 starosta mestskej časti Bratislava-Rača.  Aktuálne nestranícky kandidát do eurovolieb za stranu č. 3 Demokrati. Viac na www.drotovan.sk