Denník N

Vyšplhá sa zlato kvôli recesii a vysokej miere neistoty opäť nad 2 000 dolárov

Investičný svet sa bude v blízkych mesiacoch utiekať do bezpečných prístavov. Sem patrí naďalej aj zlato, ktoré niektorí odborníci vidia do budúcnosti na dvojnásobných úrovniach oproti dnešku.

S každou krízou sa ozývajú hlasy avizujúce rast ceny zlata. Tentoraz však vidíme predikcie posunu tohto cenného kovu na nevídané hodnoty na úrovni 3 000 či dokonca 4 000 dolárov za uncu. A tieto predikcie sa tkajú už budúceho roka. Je zrejmé, že ekonomika smeruje do neistých časov pri vysokej inflácii a hroziacej recesii, kedy prirodzene investori viac inklinujú k nákupu zlata. Je však reálne, aby zlato takto narástlo?

Dva faktory, ktoré podporujú rast cien

Existujú dva faktory, ktoré hovoria v prospech rastu. Vojna na Ukrajine v centrálnych bankách zapríčiňuje, že sa tieto snažia nedržať devízové rezervy v rámci zachovania sebestačnosti, čo nahráva cene zlata. A, samozrejme, je tu aj riziko pádu globálnej ekonomiky do recesie v priebehu roka 2023. To je faktor, ktorý by mohol bežných, malých investorov motivovať kupovať zlato.

V Rakúsku nákupy zlata lámu rekordy

Druhý efekt sa už prejavuje v Rakúsku, ktoré reportuje najvyšší dopyt po zlate od roku 1989. V roku zrútenia socializmu boli Rakúšania takisto zneistení ohľadom budúcnosti a nakupovali zlato, podobne vnímajú situáciu aj dnes. Prirodzene, Rakúšania sú konzervatívni a v časoch neistoty využívajú tradičné bezpečné prístavy ako nákup nehnuteľností a práve aj zlata, čiže všetko hmatateľného majetku. Rakúska národná banka, ktorá vlastní centrálnu mincovňu, zverejnila informáciu, že nákupy zlata za posledného 2,5 roka od začiatku pandémie prekonali objemy 5-ročného predpandemického obdobia. Rakúšania začali zlato viac nakupovať už počas pandémie v snahe zaistiť sa do budúcnosti a neskôr v obave o hodnotu úspor pri vyššej inflácii prechádzajú silnejšie do zlata

Zlato postupne rastie

Faktom je, že cena zlata ide postupne hore. V poslednom čase sa benchmarkové zlato COMEX hýbalo približne na úrovni 1 820 dolárov za uncu, zároveň v tomto čase sme videli aj najprudší jednodňový pohyb za posledné obdobie, konkrétne nárast o 2 % na 1 836,80 USD.

Spotová cena zlata sa hýbe okolo 1 820 dolárov, resp. dostala sa krátko cez túto hranicu pri správe o indexe spotrebiteľských cien v USA, ktorý sa dostal na 40-ročné maximum v júni tohto roku a odvtedy sa stále drží vysoko.

ProfitLevel-Zarska-Zlato je od pandemie v rastovej krivke

Výkonnosť XAU/USD – Gold Spot US Dollar za posledných 5 rokov. (Zdroj: Investing)

Je to vysoká inflácia, na ktorú Federálny rezervný systém (FED) nekompromisne reaguje navyšovaním centrálnych úrokových sadzieb, čo naposledy ukázal pred dvoma týždňami. Dnes je centrálna úroková sadzba na najvyššej úrovni za posledných 15 rokov, konkrétne v pásme 4,25 % až 4,5 %. A odborníci očakávajú, že z tejto hodnoty sadzba pravdepodobne neklesne až do roku 2024. Ak by sa táto predikcia ďalej napĺňala, bol by to ďalší impulz pre ceny zlata.

Teraz najčítanejšie

ProfitLevel_Lucia Zarska

Lucia Zarska

Som spoluzakladateľkou webu Mafinn, na ktorom som sa po obsahovej stránke venovala vzdelávaniu laického publika v oblasti rôznych druhov investícií. Som presvedčená, že investovanie môže byť jasné, zrozumiteľné a dostupné pro každého, stačí len vedieť ako na to. Aj preto som sa rozhodla v oblasti finančných trhov nasmerovať svoje ďalšie kroky na pozíciu analytičky. V pozícii hlavnej analytičky brokerskej spoločnosti ProfitLevel sa teraz venujem tejto téme podrobnejšie. Zároveň sa snažím pokračovať v písaní odborných textov o kapitálových trhoch do médií a na blogy. https://www.linkedin.com/in/lucia-%C5%BE%C3%A1rska-356b40b2/