Denník N

S Bélom z MOSTa doprosta

Reči o tom, že MOST sa chystá na vládnutie so SMERom sa po parlamente šíria už celé mesiace a aj správanie MOSTu doteraz tomu viac menej nasvedčovalo – veľmi mierna až opatrná kritika SMERu, nepodpísanie návrhu na odvolanie ministra Draxlera, odmietnutie deklarácie k pravicovej vláde, Béla ako neškodný sparing pre Fica v televíznych debatách…

Veď nakoniec, na východe si smeráci s mosťákmi dlhodobo rozumejú nadštandardne, čo potvrdzuje aj viacero doterajších komunálnych a regionálnych koalícii. Tým chcem povedať, že koalícia SMERu a MOSTu po voľbách by ma aj bez včerajšieho hlasovania príliš nezaskočila, ale zároveň musím povedať, že sám som prekvapený, ako veľmi ma sklamal včerajší počin MOSTu pomôcť SMERu k úplne zbytočnej zmene ústavy. Nejak sme všetci tušili, že raz to príde, ale keď to zrazu je tu, sklamaniu sa nedá ubrániť.

Dodanie chýbajúcich hlasov Robertovi Ficovi je obzvlášť pri tejto zmene ústavy a obzvlášť pri tejto strane nepochopiteľné. Nebolo to práve MOST, ktorý sa dlhodobo a konzistentne staval na stranu utečencov? Martin Dubéci na kandidátke je toho potvrdením. A nebol to práve Robert Fico, ktorý štval proti utečencom a bez akéhokoľvek reálneho dôvodu šíril strach z hroziaceho terorizmu?

Žiadne iné dve parlamentné strany nie sú v otázke utečencov pozične viac vzdialené ako MOST a SMER. Zatiaľ, čo MOST nabádal k rozvážnosti a ľudskosti, prišiel Robert Fico s novelou ústavy ako okamžitou reakciou na teroristické útoky v Paríži. Čo tam potom, že nám žiadne útoky nehrozia, že novela je šitá horúcou ihlou, že na skrátené legislatívne konanie už vonkoncom žiaden dôvod neexistuje… Idú voľby, voličom treba ukázať rozhodnosť a Bela Bugár sa rozhodol pri tomto divadle asistovať. Ešte v nedeľu v STV vyčítal Bugár Ficovi, že šíri paniku, no dodať hlasy na zmenu ústavy v skrátenom konaní, lebo nám bezprostredne hrozia teroristické útoky, to je asi najväčšie možné šírenie paniky.

V skutočnosti je to v prvom rade zrada ľudí, ktorí verili v hodnoty MOSTu. Je to ale aj zrada pravice, horšia ako Frešova zrada, keď postavil po dohode so SMERom kandidáta na šéfa NKÚ. Horšia preto, že Frešo už v tom čase bola politická mŕtvola blúdiaca parlamentom. Na rozdiel od neho je Béla Bugár šéf stabilizovanej parlamentnej strany, ktorý sa ešte prednedávnom pokúšal oživením Ľudovej platformy naštartovať opozičnú spoluprácu.

Prečo to len urobil? Nemyslím si, že by ho niečím vydierali. Na to, aby spravil takéto salto mortale, by to musela byť riadna pecka, ktorou by ho vydierali, povedzme video ako sa v štýle Dagoberta kúpe v peniazoch. A o tom by sa už nejaké reči šírili aj doteraz. Skôr si myslím, že Béla to zobchodoval. Neviem prečo, neviem za čo, je to veľmi smutné a veľmi mi to pripomína voľbu generálneho prokurátora, kedy šiesti poslanci zradili našu koalíciu. Viem, že minimálne traja z nich boli z MOSTu.

A taký sympatický chlapík to bol…

P.S. okrem voličov SMERu mi je ľúto ešte aj Martina Dubéciho, ktorý práve kvôli niektorým postojom prešiel zo Siete do MOSTu a teraz toto. Martin, možno je predsa len lepšia strana, s ktorou síce nesúhlasíte vo všetkom, ale máte stopercentnú istotu, že svoje postoje nezobchoduje.

Teraz najčítanejšie

Richard Sulík

Rozhliadnite sa. Vidíte snáď na Slovensku niekoho iného, kto nemá žiadny korupčný škandál, kto drží slovo, kto má program zostavený naozajstnými expertmi, kto má viac ako 10 rokov skúseností, ako tieto konkrétne riešenia pre ľudí presadiť, kto sa neriadi ideológiou, ale zdravým rozumom a kto má úprimnú chuť postaviť tú najlepšiu možnú budúcnosť pre Slovensko?
Všetci, ktorí nám veria, menia hru s nami. Nenechajú sa podplatiť rozhadzovaním, ktoré budú splácať naše deti. Už majú dosť chaotických amatérov. Zaujímajú ich konkrétne zmeny, pre ktoré sa mladým oplatí zostať na Slovensku. Chcú už konečne reálne výsledky.
A chcú sebavedomé Slovensko, ktoré najlepšie vie, čo potrebuje.
Sme SASKA a meníme hru.