Denník N

Ako vrstviť pracovné oblečenie v zime?

zimná pracovná bunda oblečenie

Práca v exteriéri sa stáva po príchode zimy značne náročnejšou. So stuhnutými prstami a omrznutým nosom sa aj tie najmenšie práce stávajú nielen ťažkými, ale aj nebezpečnými. Ako sa obliecť čo najpraktickejšie počas chladného počasia?

Najlepším spôsobom, ako sa zohriať, je naliať si šálku horúceho čaju. No v práci väčšinou nemáme čas na takéto pôžitky. Teplo nám poskytne jedine teplé oblečenie a zimná pracovná obuv.

Vrstvenie

Vytvorenie účinnej základnej vrstvy je prvým krokom k tomu, aby ste zostali v teple aj v nepriaznivých podmienkach. V ideálnom prípade by spodná vrstva mala byť vyrobená z polyesterovej zmesi prispôsobenej na chlad.

Výbornou investíciou sú termo spodky, legíny a tričká. Zabezpečia udržanie stabilizovanej telesnej teploty, aj keď si na krátky čas rozopnete alebo vyzlečiete kabát.

pracovní obuv pracovné odevy

Ako funguje systém vrstvenia?

Existujú tri základné vrstvy, ktoré majú svoje špecifické funkcie:

1. Riadenie vlhkosti

Hlavným cieľom tejto najspodnejšej vrstvy je odvádzať vlhkosť z tela tým, že umožňuje rýchle schnutie potu. Tým sa zabráni podchladeniu. Zabraňuje tiež nepríjemnému zápachu. Najlepšími materiálmi sú polyester, merino vlna, nylon a hodváb.

2. Izolácia

Jedná sa o strednú vrstvu, ktorá pomáha udržiavať telesnú teplotu tým, že vytvára tepelnú bariéru. Vhodné sú rôzne materiály, no odporúčajú sa tie hrubšie. Súčasťou tejto vrstvy môžu byť vlnené ponožky, elastické džínsy, flanelové košele a mikiny.

3. Ochrana pred vetrom a vodou

Vonkajšia vrstva zabezpečuje, aby sa vietor a vlhkosť nedostali do vnútorných vrstiev. Patrí sem všetko oblečenie ako hrubé pracovné zimné bundy až po gumené pracovné topánky. Oblečenie by malo byť odolné voči vlhkosti.

Pracovné čiapky a rukavice

Vaša hlava je s najväčšou pravdepodobnosťou miestom, odkiaľ bude teplo unikať najrýchlejšie. Vyberte si čiapku, ktorá vám nebude prekážať, je zateplená a po prípade sa zmestí pod ochrannú prilbu.

Výber vhodných zimných rukavíc pre pracovníkov závisí od zložitosti ich aktuálneho projektu. Musíte si vybrať rukavice s dostatočnou izoláciou alebo navrstviť tenšie rukavice pod väčšie pracovné. Ochránia vás pred chladom aj dažďom.

pracovné rukavice

Pracovné topánky

Vaše nohy najrýchlejšie stratia teplo, keď sú mokré. Preto je investícia do nepremokavej ochrannej obuvi nevyhnutnosťou. Zaobstarajte si nepremokavú pracovní obuv odolnú voči chladu. Podrážka by mala zabezpečiť pevnú priľnavosť.

Všimnite si, že zimné topánky sú priestrannejšie, aby umožnili nosenie hrubších ponožiek a dodatočný priestor na cirkuláciu vzduchu.

Zostaňte zdraví

Nekúpte si hneď prvú vec, ktorú zbadáte. Vždy si treba spraviť aspoň krátky prieskum a zistiť, aký typ oblečenia bude pre vás ten pravý. Nezabudnite, že nosenie kvalitného pracovného oblečenia do chladného počasia vás pomôže ochrániť pred chorobou alebo zranením.ň


Foto: elements.envato.com

Teraz najčítanejšie