Denník N

Záver roka sa blíži a s ním (možno) príde na finančné trhy aj Santa Claus rally

Záver roka býva pravidelne v znamení rastu trhov. Tento fenomén je ešte silnejší počas kríz

Koniec roka patrí nielen Vianociam, ale aj tzv. fenoménu s názvom Santa Claus rally, s ktorým sa stretávame na finančných trhoch. Je to rast akcií zvyčajne v posledných piatich obchodných dňoch v decembri a v prvých dvoch obchodných dňoch v januári. Tento fenomén sa vyskytuje pomerne pravidelne a videli sme ho aj v rokoch 2020 a 2021. Príde ak tento rok?

Kde sa vzal fenomén Santa Claus rally

Opakujúcu sa rastovú periódu v záveroch rokov si všimol analytik Yale Hirsch, autor  známej investičnej príručky The Stock Trader’s Almanac, v ktorej rok čo rok analyzuje udalosti a identifikuje trhové vzorce a trendy, ktoré každý (aj malý) investor mal vedieť. Aj keď väčšinou sa rast trhov odohrával v spomenutom týždni na prelome rokov, toto obdobie býva niekedy predsunuté napríklad až do polovice decembra.

Takmer tri štvrtiny záverov rokov s rastom

Tu je pár príkladov, ako Santa Claus rally „vypálil“ v posledných rokoch. Od 1.12. 2021 do 4.1. 2022 sa referenčný index S&P 500 dostal do plusu o 4,98 %. Rok predtým (prelom 2020/2021) narástol rovnaký index o 2,56 %. Yale Hirsch píše, že štatistický priemer rastu počas Santa Claus rally pri indexe S&P 500 je 1,3 %. Tento fenomén bol na trhoch viditeľný počas 34 z posledných 45 rokov. A pri pohľade na posledné tri dekády sa vyskytol síce trochu menej častejšie, ale stále v 67 percentách rokov.

Silnejšia rally v krízových časoch

Čo je ešte zaujímavejšie, je fakt, že fenomén Sant Claus rally býva silnejší pri medveďom trhu. Jeden príklad za všetky: počas poklesu trhov a silnej recesie od októbra 2007 do marca 2009 sme videli dvojnásobnú Santa Claus rally: najprv v týždni od 17.12 2008 prišiel plus o 1,32 percenta, avšak následne – od 29. 12 2008 – trhy narástli  až o 6,81 percenta. Počas troch posledných období recesie, ktoré pokryli päť prelomov rokov, sa až v štyroch prípadoch vyskytol fenomén Santa Claus rally. Karty sú teda štatisticky priaznivo naklonené výskytu rastu v závere roka aj pre tento rok…

Wonderinterest Trading-Lacenova-Santa Claus rally prinesie rast trhov aj v roku 2022

Graf: Výkonnosť indexu S&P 500 počas piatich najväčších Santa Claus Rally do roku 2020. (Zdroj: Smartasset.com)

Santa Claus rally nie je určujúca pri investovaní

Logicky sa odborníci veľa zamýšľali nad tým, čo Santa Claus Rally spôsobuje. Možných vysvetlení je hneď niekoľko. Po prvé daňová optimalizácia. Investori sa zvyčajne snažia zatvárať koncom roka stratové pozície a následne financie opäť reinvestovať. Iné vysvetlenie hovorí o všeobecne prevládajúcom pocite sviatočnej nálady a optimizmu medzi investormi (ktoré neobchádzajú ani Wall Street a prejavujú sa práve nákupmi akcií). Toto vysvetlenie je pomerne reálne vzhľadom na fakt, že veľkí investori trávia sviatky mimo obchodného parketu, a tým pádom na trhu majú na pár dní väčší vplyv retailoví investori. A tí sú pri investovaní skôr prorastoví.

Možným dôvodom je aj viac peňazí od malých investorov na trhu, keďže ľudia dostávajú koncom roka vianočné bonusy, a tie okrem kúpy darčekov používajú aj na doplnenie investičného portfólia. No a samozrejme je tu aj stádovitý efekt: veľa investorov očakáva Santa Claus rally, a preto nakupujú v predstihu akcie, čím sa logicky sami podieľajú na vyvolaní rastu trhu.

 

Bez ohľadu na to, či Santa Claus Rally príde alebo nie, rozhodne nejde o fenomén, na ktorom by mal bežný človek stavať svoje investovanie. Základom úspechu pri každej investícii je v prvom rade pravidelnosť a vhodná diverzifikácia portfólia kvôli minimalizácii rizík. Na to by nemal zabúdať žiadny investor, keď bude zvažovať nad zapojením sa do potenciálnej Santa Claus Rally tento rok.

 

Teraz najčítanejšie

Olivia Lacenová

Som Olívia Lacenová, hlavná analytička Wonderinterest Trading. Témou blogu sú ekonomické témy týkajúce sa fundamentálnej analýzy globálneho hospodárstva ako aj prostredia obchodovania (akcií, komodít a menových párov).