Denník N

Znamená hlasovanie Mostu so Smerom povolebnú spoluprácu?

Most povedal že návrh na zmenu Ústavy SR podporí a a aj ho podporil. Predtým návrh upravil pozmeňovacím návrhom L.Žitňanskej, za ktorí hlasovali všetci poslanci en bloc. Prečo sa teda strhla taká kritika Mostu za údajnú kolaboráciu so Smerom?

Včera sa strhla hystéria okolo hlasovania za zmenu Ústavy SR keď Smer potreboval hlasy opozície. Za navrhovanú zmenu hlasovalo spolu s vládnou stranou aj 12 poslancov strany Most-híd. Za pozmeňujúci návrh L.Žitňanskej k predmetnému návrhu hlasovali vedno s Mostom a Smerom aj poslanecké kluby KDH, Oľano a aj takmer všetci prítomní nezaradení poslanci s výsledkom 140 za. Návrh ako taký potom prešiel 95 hlasmi, pričom za hlasovali aj poslanci Kadúc a Kuffa.

Potom sa strhla v médiách prestrelka, kde pasovali Most do úlohy koaličného partnera Smeru na základe tohto jedného hlasovania. Bugár v ten deň na TA3 avizoval že tento návrh jeho poslanci podporia, nasledujúce zákony predkladané ministrom vnútra už nie. Na tie Smer ani podporu opozície nepotrebuje, stačí mu jednoduchá väčšina. Most teda zahlasoval presne za to, za čo sľúbil, nič viac, nič menej.

Keď sa v júni 2014 prejednávali v parlamente zmeny v justícii, ku ktorým sa pribalili deklaratívnu ochranu rodiny zakotvenú v ústave, tak ku Smeru sa ochotne pridali okrem KDH aj časť poslancov Oľano, SDKÚ-DS, a nezaradený Hlina. Most vtedy vehementne protestoval a ústami L.Žitňanskej odkázal, že novela Ústavy je v rozpore s princípom otvorenej justície. Vtedy nikto neobviňoval KDH či nebodaj SDKÚ s nadbiehania Smeru kvôli budúcej vláde. Áno bolo to rok dozadu, no rozloženie síl bolo identické ako teraz. Súčasné zmeny boli pritom vyvolané bezpečnostnou situáciou v Európe.

Toto kádrovanie na Smer a tých ostatných ničomu neprospieva a len zbytočne zvyšuje polarizáciu v spoločnosti. Že táto polarizácia už presiahla únosnú mieru a škodí tak všetkým, pochopil dnes aj predseda Siete R.Procházka a na HN klube povedal, že aj Smer môže pristúpiť na programové priority Siete. Teda politika má byť presadzovaním záujmov svojich voličov a nie vyhraňovaniu sa za každú voči politickým súperom, čo v konečnom dôsledku ide proti záujmom voličov.

Teraz najčítanejšie