Denník N

Ako si zabezpečiť dostatok melatonínu a príjemný spánok

spanok mladeho dievcata

Kvalitný spánok, ktorý vám dodá veľa energie pre nový deň. Pre niekoho bežná realita, pre iného nesplnená túžba. Možno má vaše bezsenné noci a prevaľovanie sa v posteli na svedomí nedostatok melatonínu. Čo robiť, aby váš spánkový hormón efektívne fungoval a ráno ste sa zobúdzali fit?

Melatonín je zodpovedný za dobré fungovanie vnútorných hodín ľudského organizmu. Tvorí sa v mozgu. Jeho produkcia sa zvyšuje prirodzeným úbytkom denného svetla, čím pripravuje organizmus na spánok.

Dbajte na pravidelný spánkový režim

Dostatok kvalitného spánku je pre zdravé a fungujúce telo veľmi dôležité. Ideálne vraj je, keď spíte medzi 9.00 hod večer a 6.00 hod ráno.

Nastavte a dodržiavajte pravidelný čas, kedy idete večer spať a tiež kedy ráno vstávate. Určite sami zistíte, koľko hodín spánku je ideálnych pre váš vitálny deň.

Zaujímavosťou je, že vplyv na tvorbu melatonínu a dobrý spánok má aj dostatok slnečného svetla počas dňa. V zimných mesiacov je to teda zložitejšie.

Vytvorte si optimálne podmienky pre spánok

Tvorbu melatonínu počas noci ešte viac podporíte, keď si vytvoríte optimálne podmienky na spánok.

Večer dobre vyvetrajte miestnosť, kde spíte, a zabezpečte si tam úplnú tmu počas noci. Aj keď idete v noci na toaletu, nezapínajte svetlo alebo rozsvieťte svetlá tlmené.

Pred uložením sa na spánok nepoužívajte mobilné telefóny, tablety, počítače a vyhnite sa aj pozeraniu televízie. Radšej sa ponorte do relaxačného kúpeľa alebo meditácie. V súčasnosti je to poriadna výzva.

Žite počas dňa aktívne

Kvalitný spánok podporuje akýkoľvek šport či pohybová aktivita počas dňa, najlepšie vonku a počas slnečného počasia.

Ak sa rozhodnete pre pravidelné cvičenie, naplánujte ho do vášho denného programu skôr ako 2 až 3 hodiny pred spaním.

Doplňte melatonín v strave

Viete, že melatonín sa nachádza aj v strave? Čo môže byť jednoduchšie, ako zaradiť do jedálnička potraviny, ktoré ho obsahujú a postarať sa o dobrý spánok.

Pripravte si večeru z potravín ako ovos, kukurica, ryža a jačmeň, ovocia ako banány, višne, čerešne, slivky alebo si dajte olivy, paradajky, mandle, fazuľu a listovú zeleninu.

Vyskúšať môžete kravské mlieko a med alebo dokonca pivo a víno.

Podporte melatonín výživovými doplnkami

Ak robíte všetko pre dobrý a regeneračný spánok, no želaný efekt neprichádza, môžete siahnuť po voľne predajných výživových doplnkoch vo vašej lekárni.

Existuje množstvo produktov melatonínu v rôznych formách. Určite si podrobne prečítajte príbalový leták a poctivo dodržiavajte odporúčané dávkovanie.

Vybrané druhy liekov sa s melatonínom neodporúča kombinovať. Informujte sa o tom u vášho lekára.

Podporte tvorbu melatonínu vo vašom tele a zobúdzajte sa oddýchnutí a plní energie pre všetky pracovné úlohy i súkromné radosti.

Zdroj obrázok: elements.envato.com

Teraz najčítanejšie

etabletka logo

eTabletka

eTabletka online lekáreň

Sme Heuréka SHOP ROKU 2022 v kategórii Zdravie. V našej online lekárni nájdete širokú ponuku liekov, vitamínov, zdravej výživy, doplnkov stravy, kozmetiky a veterinárnych produktov s rýchlym doručením. Venujeme sa poradenstvu k výberu produktov a odborným článkom o zdraví dospelých i detí. Poskytujeme online rezerváciu liekov na predpis eRecept a v našich kluboch nájdete rady, tipy a rozšírený sortiment z oblastí Celiakie, Inkontinencie, Dentálneho zdravia a Detského sveta. Vaša etabletka.sk

Tento blog je platený.