Denník N

Ani starostovia by nemuseli mať starosti, keby štát fungoval. V roku 2023 si preto najviac prajem toto

Po novom roku mi najväčšiu radosť urobí, keď si štát začne plniť svoje úlohy…

Na koniec roka by to možno chcelo trochu pátosu, ale ja si ho, ak dovolíte, odpustím a zostanem aj tentokrát pri suchých a neprikrášlených faktoch. Tie sú však, žiaľ, také kruté, že po troche pátosu priam kričia. No nič, poďme na to. Ešte kým začnem, upozorňujem, že nechcem písať za všetkých starostov či primátorov SR, ale predpokladám, že drvivá väčšina so mnou bude súhlasiť.

Cieľom tohto môjho posledného blogu v r. 2022 (toho roku ich veľa nebolo, lebo sme nevedeli, ktorý požiar hasiť skôr a na písanie veľa času nebolo) nie je ani nariekať a ani rýpať, cieľom je poukazovať na systémové chyby, ktoré sa udiali, no udiať sa nemali. Ak sa štát týmto chybám vyvaruje v roku 2023, bude sa nám všetkým žiť lepšie a kvalitnejšie. Ak v nich bude pokračovať, bude to, ako stará mať hovorievali, pekne v prdeli.

Jednotlivé priania som prehľadne spísal v pár bodoch a doplnil som i zdroje (tam, kde je to treba), poďme teda pekne poporiadku:

  1. Prajem si, aby okresné úrady po plošnej výmene všetkých prednostov konečne po troch rokoch začali fungovať. Áno, možno mnohí neviete, ale v roku 2020 nová vláda bez hanby vymenila všetkých 70+ (!) prednostov okresných úradov. Vtedajší premiér I. Matovič to vtedy obhajoval slovami, že ide o očistenie verejnej správy (zdroj). Ani dnes, po troch uplynutých rokoch, výberové konania neprebehli a prednostovia sú stále politickí nominanti vybraní na Akcii Z, z Boží vůle králem. Fatálnym zlyhaním je však fakt, že na okresných úradoch od tohto momentu prebiehajú hry o tróny, jednotlivé kľúčové odbory (napr. odbory starostlivosti o životné prostredie, ktoré povoľujú vodovody a kanalizácie) opustili (dobrovoľne-nasilu) ich vedúci i jednotliví referenti, preukázateľne sa nestíha pracovať v lehotách (tie sa umelo vždy v posledný/predposledný deň lehoty predlžujú tzv. žiadosťami o doplnenie, čím sa konania predlžujú na 1 rok a dlhšie) a mohol by som pokračovať. Mnohé okresné úrady budú po novom roku čeliť žalobám zo strany niektorých miest a obcí, čo je vskutku niečo neuveriteľné. Toto sme tu naozaj ešte nikdy nemali, a to nás, prosím pekne, desaťročie drancoval Smer. Situácia, akú tu v tomto smere máme dnes, je neudržateľná. Nikdy predtým všetky možné rozhodnutia nesmrdeli politikou tak, ako je tomu dnes. Niečo zhnité je v štáte Slovenskom. Opakujem. Okresné úrady sú dnes, až na pár svetlých výnimiek (napr. katastrálne odbory či odbory krízového riadenia), prakticky nefunkčné a svojou nefunkčnosťou, straníckosťou a diletantizmom sabotujú prácu samospráv (úmyselné prieťahy v konaniach spôsobujú navyše hospodárske škody a navyšovanie rozpočtov miest a obcí – preto tie žaloby). Mimochodom, odbory starostlivosti o životné prostredie aj v decembri 2022 stále spadajú (ako aj celé okresné úrady) pod ministerstvo vnútra a nie pod ministerstvo životného prostredia. Klopete si po čele a neveriacky len krútite hlavou? Viem, je to neuveriteľné, ale na Slovensku je to naozaj tak. A viete čo je ten najväčší gól z toho všetkého? Okresné úrady do dnešného dňa na Slovensku nemajú ani len vlastnú právnu subjektivitu! Nie sú za nič zodpovedné. Nemajú ani len to blbé IČO! To je sila, čo?!
  2. Prajem si, aby štát vyplatil peniaze, ktoré nám dlhuje. Za minulý rok to bolo 57-tisíc 561 EUR, ktoré nám (Hviezdoslavovu, ktorému starostujem) štát mal prostredníctvom podielových daní v r. 2021 poslať a neposlal. Uvidíme, aký bude celkový účet za tento rok, ale poprosil by som túto dlžobu vymazať čo najskôr, pretože nie sme dojnou kravou, ktorá je štátu dobrá len vtedy, keď treba 20 týždňov plošne testovať. Ak dlžoba do 31. januára 2023 vymazaná nebude, vo februári posielame na ministerstvo financií predexekučnú výzvu.
  3. Prajem si, aby štát držal slovo. Predstavte si, že chcete postaviť novú, modernú základnú školu. Začnete projektovať, povoľovať, skupovať pozemky. Futrujete to desiatkami tisíc EUR (len proj. dokumentácie na ÚR, SP a RS sú pri takomto projekte niekedy v pohode cez štvrť milióna). Štát s Vami napr. aj prostredníctvom samosprávnych krajov od samého začiatku – niekoľko rokov – komunikuje na realizácii programového dokumentu, pravidelne vypĺňate reporty, aby sa na Vás nezabudlo a aby ste boli integrálnou súčasťou Plánu obnovy. Všetko super, poviete si. Takto by to malo fungovať! Všetko skvelé. Hurá! Potom príde jeden krásny letný deň a po dvoch rokoch príprav sa dozviete, že celý Váš okres (!) bez jediného slova či vysvetlenia vyradili ako neoprávnenú lokalitu (zdroj). Štát s nami jednoducho vybabral a školu tak musíme zaplatiť z iných peňazí. Že chcete ihneď volať ministrovi, či im úplne nedrblo? Neskoro, je na odchode, práve podal demisiu (zdroj)…
  4. Prajem si, aby kompetentní krajinu neriadili z Facebooku. O tom, že najviac napätia, nenávisti a polarizácie do spoločnosti za posledné 3 roky vniesla súčasná politická garnitúra a jej čelný(í) predstaviteľ(ia), nemôže mať žiadny súdny človek pochýb. Koaliční i opoziční lídri, vedomí si svojho vplyvu a desiatok tisíc odoberateľov na soc. sieťach, sa neštítili ničoho. Že svoje funkcie nezvládli, je jedna vec. Ale že hnev, napätie a nenávisť šírili ďalej do spoločnosti, ktorej viac nebolo treba, je vec neuveriteľná. Spoločnosť je rozdelená ako nikdy predtým, rétorika je svorne s frustráciou za hranicou znesiteľného. S pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou budú na seba ľudia už hneď v prvý deň po sviatkoch, 9. januára, opäť na sociálnych sieťach ako psy. Už dnes sa niektoré rodiny rozvadili kvôli názorom na očkovanie, názorom na vojnu na Ukrajine a Putina či na tom, že petardy (ne)patria k Silvestru. Krajina sa naozaj nedá a nemá riadiť z Facebooku. Takto sa to naozaj robiť nemá. Krajina potrebuje silných, pokojných a vzdelaných lídrov.

Úprimne, niekedy sa človeku zažiada myslieť, že náš štát riadi partia neskutočných vekslákov, plagiátorov a amatérov. A potom si pozriete, ako táto partička schvaľuje rozpočet a skaza je dokonaná. Viac netreba…

Že sa Vám chce zvracať? Nech sa páči, no bude horšie…

Že krajina ide z kopca? Áno. Navyše na rozbitých sánkach.

Či bude lepšie? Určite áno, no nebude to hneď a nebude to ľahké.

Ja si prajem, aby bolo po novom roku lepšie a sám sa o to budem aj z mojej malej a bezvýznamnej pozície zo všetkých síl snažiť. Starostovia a primátori dajú vždy na svojich obyvateľov pozor. Platíte nás za to, aby sme niesli starosti za Vás a verte tomu, že robíme maximum preto, aby ich bolo čo najmenej. Ťažko sa mi však zmieruje s faktom, že štát sa už na to vykašľaľ…

Zdroj obr.: Shooty pre DenníkN, 31.12.2022

P. S.: Lajkovať moju robotu môžete tu, budem len rád.

Teraz najčítanejšie

Marek Lackovič

Donedávna progresívny starosta jednej z najrýchlejšie rastúcich samospráv SR - Hviezdoslavova - ktorú viedol 5 rokov, od r. 2018. M. Lackovič je zakladajúcim členom Progresívneho Slovenska (PS) a pred starostovaním bol aj jeho trnavským predsedom. V septembri 2019 bol Hviezdoslavov pod jeho 10-mesačným vedením ocenený prestížnou Cenou pre otvorenú samosprávu za r. 2019, udelenou Združením občanov miest a obcí Slovenska. Po roku bola Obec na ocenenie nominovaná opäť. V r. 2021 pridal svoje ocenenie aj nezávislý portál PlatStarostu.sk. V decembri 2021 bol M. Lackovič zaradený medzi 30 tvárí lepšieho Slovenska v knižnej edícii "Humans", ktorú priniesol Forbes. V r. 2022 bol súčasťou slovenskej delegácie Transparency International v Kosove, v r. 2023 úspechy Hviezdoslavova prezentoval aj predstaviteľom hl. mesta Islandu - Reykjavíku. Do slovenskej delegácie v Nemecku ho za reprezentanta samospráv prizvalo aj Ministerstvo vnútra SR. V októbri 2022 obhájil svoj mandát starostu obce s výsledkom 83,2%. Od októbra 2023 je poslancom Národnej rady Slovenskej republiky za PS, zároveň je členom Výboru NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií. V rámci novej politickej kultúry - sedieť len na jednej stoličke - sa v decembri 2023 vzdal mandátu starostu.