Denník N

Slovenské zdravotníctvo v roku 2022

zdroj-pixabay.com
zdroj-pixabay.com

Keby som chcel jednou vetou vyjadriť, čo sa za uplynulý rok udialo v slovenskom zdravotníctve, napísal by som ako hovoria bratia Česi – nejsou lidi ani peníze. Tie sa však koncom roka akýmsi zázrakom našli. Dokonca vláda s odborármi podpísala aj memorandum o tom, ako by sa malo postupovať, aby sa slovenské zdravotníctvo konečne pohlo tam, kde by sme ho všetci chceli mať.

V januári vláda ešte koketovala s kúpou novej nemocnice Penty na Boroch, tá bola nedávno skolaudovaná. Budova perfektná, vybavenie a manažéri tiež, možno aj lekárov sa jej nakoniec podarí zohnať, ale chýbajú jej sestry a tie môžu byť pre tejto projekt Achilovou pätou.

Covidová odmena 350€ narobila chaos. Niektorí ju buď nedostali, lebo vraj na ňu nemali nárok a tí, čo ju dostali, ju mali neprimerane zdanenú.

Problémy, spôsobené začiatkom roka novelou zákona o lieku, v súvislosti s predpisovaním preskripčne a indikačne obmedzených liekov,  trvajú prakticky doteraz, hoci už v januári vraj vznikla akási platforma, ktorá mala ich riešenie doladiť.

Diskusia LOZ s premiérom Hegerom o situácii v zdravotníctve sa začala už v januári a trvala takmer 11 mesiacov. Od apríla Lekárske odborové združenie vstúpilo do štrajkovej pohotovosti. O pár dní na to minister konštatoval, že žiadny kolaps zdravotníctvu nehrozí.

Vláda sa opakovane vracia k projektu Rázsochy. Koncom februára však musí riešiť utečeneckú krízu na hraniciach s Ukrajinou, ale i stúpajúci trend infekcie Covid – 19. Slovensko však platí za PCR testy oproti ČR niekedy aj o 8€ viac za jeden test. Kde tie peniaze skončia, skúsme hádať. Stačí si pozrieť mená majiteľov firiem, ktoré tieto testy vykonávajú.

V marci uzrela svetlo sveta správa, že na zdravotníctvo pôjde o 365 miliónov eur viac a vraj k tomu sa ešte pridá suma na zvýšenie platov zdravotníkov.

V apríli odišla z MZ SR jeho hovorkyňa na ministerstvo vnútra, ale ako sa zdá, na rozdiel od ministra Druckera, ktorý v minulosti urobil podobný krok, to tam vydržala doteraz.

Hrozia nám opičie kiahne, štát plánuje kúpiť vakcíny, ktoré časom skončia tak, ako tie proti prasacej chrípke v minulosti. Prasce podochli a svine prežili.

Štátne nemocnice budú zase tradične oddĺžené, napriek tomu im zostane dlh v Sociálnej poisťovni vo výške 141,3 milióna eur. Majú sa začať stavať nové nemocnice z Plánu obnovy. Žeby tie konečne hospodárili v budúcnosti lepšie?  To by sa pri tej výstavbe muselo zmeniť aj ich financovanie.

V júni bol vypísaný prvý pacient na e-PN. Avšak  všeobecní lekári svoje staručké Consuly, ktoré jediné sú schopné prebiť päťdielne papierové PN tlačivo, zatiaľ úplne nevyradili, možno aj z obavy pred zlyhaním systému.

Penta predáva svoje stredoslovenské nemocnice konkurencii. Na vine je vraj vláda a jej optimalizácia siete nemocníc.

Minister zdravotníctva chce podporiť výstavbu viacerých nemocníc od Rázsoch až po Martin, či Rimavskú Sobotu, ale zatiaľ je to asi tak, ako kedysi povedal legendárny Jano Ľupták, že z grafov sa nenajeme. A vláda vôbec nemá jasno, kde a kedy chce nemocnice stavať. Zato predseda parlamentu by už kupoval Bory, hoci štátu ich Penta predať nechce. Nuž, zrejme by jej tam mohol namiesto sestier ponúknuť aspoň svoje sociálne pracovníčky.

Od júna sa začína hovoriť o výpovediach takmer 3000 lekárov, ak sa s nimi vláda nedohodne na zvyšovaní platov a ďalších podmienkach fungovania slovenského zdravotníctva. V nemocniciach a ambulanciách chýba vyše 3200 sestier, preto niektoré oddelenia a kliniky obmedzujú svoju prevádzku.

Štátni záchranári v Bratislave a Košiciach a vyhlasujú štrajkovú pohotovosť.

Spotreba liekov na Slovensku medziročne stúpla o 7,3%.

Nová nemocnica na Boroch spôsobí bratislavskému štátnemu zdravotníctvu problémy, varujú odborníci. A predstavenie nemocníc, ktoré sa majú postaviť z Plánu obnovy, mešká.

Minister financií vyhlásil, že rokovanie so zdravotníkmi o ich platoch chce ukončiť do 30. júna. Ak by bol svoje slovo dodržal a z rokovaní koncom júna odišiel, prospelo by to všetkým zainteresovaným. Napokon odišiel oveľa neskôr a dohoda bola na svete.

Vraj prvý pacient by mohol byť na Rázsochách ošetrený na prelome rokov 2028 -2029, tvrdí MZ SR. Či ide o námet na sci-fi román alebo serióznu predpoveď, nikto nevie.

Nielen pediatri, ktorých je katastrofálny nedostatok, bijú na poplach. V čase dovoleniek majú niektoré okresy enormné problémy so zabezpečením ambulantných pohotovostných služieb. Na druhej strane sú tieto služby enormne zneužívané, podľa pediatričky z Malaciek MUDr. Evy Slávikovej je až 90% návštev na pediatrickej pohotovosti zbytočných. Netreba pochybovať, že v zneužívaní ambulantnej pohotovosti dospelých ako i záchranných služieb to bude podobné. Kedy toto tento štát začne riešiť, nevedno.

MZ SR hľadá riaditeľa UNB a o pár mesiacov bude hľadať aj riaditeľa Záchrannej služby Bratislava. Ak ste ich niekto videli, ohláste sa u súdruha Žinčicu.

Všetky tri zdravotné poisťovne boli koncom júna v strate.

Igor Matovič v auguste o druhej v noci na FB oznámil, že možno ešte dnes (teda 18. augusta) ukážu návrh na zvyšovanie platov sestier. Minister sa nakoniec z rokovaní porúčal, platy sestrám zvýšili tak, že si to nikto nevšimol, avizovaný návrat sestier zo zahraničia sa nekonal a na ambulantné sestry sa akosi zabudlo.

A súdruhovia z NDR chcú v čase masívneho nedostatku ambulantných lekárov zavádzať elektronické objednávanie pacientov. Nuž, keď 90% informácii zo slovenského zdravotníctva je v súčasnosti o nedostatku personálu a jeho nízkych platoch, niečo zmysluplné robiť treba.

V košickej univerzitnej nemocnici koncom augusta jedno nenažrané MR pritiahlo k sebe kovovú posteľ a na protest proti svojmu zneužívaniu prestalo fungovať.

Zväz ambulantných poskytovateľov a v ňom združení špecialisti varujú, že pacient sa v januári k nim nemusí dostať. Niektoré ambulancie majú čakacie doby aj polroka. Nuž konečne sme sa priblížili k vyspelému anglickému zdravotníctvu, kde je tento trend už roky úplne bežný.

Od septembra začali predovšetkým nemocniční lekári, združení v LOZ, podávať hromadné výpovede. Minister zdravotníctva koncom mesiaca veril, že k žiadnemu výraznému obmedzeniu zdravotnej starostlivosti nedôjde. Začína sa maratón rokovaní medzi LOZ a vládou SR. Do riešenia problémov v zdravotníctve vstupuje aj prezidentka SR a rokuje s ministrom zdravotníctva.

Tragikomicky skončil ďalší nápad Igora Matoviča o zvýšení počtu medikov na lekárskych fakultách. Krízu slovenského zdravotníckeho školstva kritizuje aj nový dekan LF UK, ale zrejme nebude v jeho silách ju zvrátiť.

V novembri 20 dní pred uplynutím výpovedí lekári LOZ odmietli vládne memorandum. A parlament odvolal šéfku zdravotníckeho výboru, ktorú v bare zmlátila jej kolegyňa. Odvtedy jej mnohí komolia meno a tvrdia, že sa volá Zbitá Cigániková. Tieto dve udalosti však spolu žiaden súvis nemali.

V nemocnici v Liptovskom Mikuláši v novembri zatvorili pediatriu a dohoda LOZ s vládou je v nedohľadne. Koncom novembra v prešovskej nemocnici 32 lekárov oznámilo, že v decembri nebudú slúžiť pohotovostné služby. Nemocnice sa pripravujú na krízový scenár a rušia plánované operácie.

Nemocnica Bory a jej ubytovňa pre zamestnancov bola koncom novembra skolaudovaná.

Igor Matovič oznámil, že on už s lekárskymi odborármi rokovať nebude. Ešte pár dní napätia a zrodilo sa Pyrrhovo víťazstvo. Aký nakoniec bude mať efekt v praxi a „cui bono“, ukáže čas. A slávny stabilizačný príspevok 5000€ sa napokon scvrkol, bude vyplácaný na dvakrát a aby nebol zdanený tak, ako mal byť, musela napokon zasiahnuť prezidentka. Nuž takto vyzerajú naše zákony, šité horúcou ihlou.

Sestry aj ambulantní poskytovatelia zdravotnej starostlivosti pripomínajú, že sa ich dohoda LOZ s vládou nijako netýka.

Vzhľadom na to, ako i na energetickú krízu možno očakávať, že pacientom bude v ambulanciách napriek tomu, že sa v januári v nich asi bude kúriť menej, ešte poriadne horúco. A do toho ešte zasiahne stratifikácia nemocníc, ktorú predstavilo MZ SR v týchto dňoch.

Slovenský pacient má teda na budúci rok dve krajné možnosti. Buď sa bude liečiť sám alebo umrie zdravý. To, čo je medzi tým sa nazýva slovenské zdravotníctvo.

POZRI:
Slovenské zdravotníctvo v roku 2021

Teraz najčítanejšie

Jozef Klucho

Jeden z prvých blogerov sme.sk, gastroenterológ, virtuálny medicínsky poradca na www.gastroenterolog.com a konzultant pre gastroenterológiu na www.celiakia.sk a www.edusan.sk Píšem články o medicíne, slovenskom zdravotníctve, hudbe 70-80-tych rokov a bežnom živote.