Denník N

Novoročné predsavzatie pre nevlastné mamy a tatov

Milí vlastní i nevlastní rodičia, prajem vám zo srdca všetko dobré do nového roka, veľa pohody, radosti, optimizmu, pevných nervov a kreativity. Pevne verím, že ste si sviatky užili a prežili, či už s deťmi, s partnerom alebo len tak sami.

My sme ich prvý krát strávili doma v Bratislave – na Vianoce bola s nami moja dcéra a na Silvestra zase partnerove deti. Prvý krát boli sviatky naozaj pohodové a radostné. Ešte pred rokom by som neverila, že si to takto budeme vedieť užiť. Bola som v neustálom napätí a strese, v snahe byť dokonalá a „dobrá“ macocha. Hádajte čo? Presne tak, totálne som vyhorela. Nevedela som s partnerovými deťmi ani byť bez toho, aby som nebola nervózna už týždeň vopred.

Čo bolo tentokrát inak? V postate nič. Iba ja som zmenila prístup k sebe, k deťom a partnerovi. Minulý rok som vďaka koučingom pracovala na sebe. Snažila som sa pochopiť, čo ma vlastne tak stresuje a ako z toho von. Prišla som na to, že väčšina komplikovaných situácií s deťmi vôbec nesúvisí a vytváram si ich sama.

Napríklad, že sa nič nestane, keď nebude navarené a objednáme si večer pizzu. Alebo, keď sa deti budú nudiť a ja som unavená a chcem si proste pozriet iba film a nič nerobiť. Prípadne nebrať nejaké frflanie osobne, pretože väčšinou to nie je o mne (bohužiaľ alebo vďakabohu?), ale o situácii.

Najviac mi pomohlo si uvedomiť, že v náročných momentoch sa potrebujem vedieť postarať o seba. Alebo lepšie povedané – čo je to, čo mi pomôže tu a teraz sa cítiť dobre, aby som to vedela zvládnuť? Niekedy to môže byť proste si dať vaňu s penou, pohár vína alebo sa ísť prejsť so psom. Inokedy potrebujem, aby veci proste vyriešil partner. Je to ako v lietadle, najprv nasaďte kyslíkovú masku sebe a až potom pomôžte ostatným. Inak sa zadusíte a potom aj deti, ktoré na tú masku nedočiahnu. Naopak, keď viete voľne dýchať Vy, šanca, že všetci prežijú je oveľa vyššia.

Vedieť sa o seba postarať znamená aj pracovať na sebe, poznať sa a dokázať si uvedomovať, čo sa so mnou deje. A rozoznať, čo je batoh, ktorý si nesiem z minula a čo je naozaj problém našej rodiny, partnera, detí.

V živote zmiešanej rodiny to znamená, že nielen ja som v pohode, keď sú tu deti, ale aj deti sa lepšie cítia so mnou. Sú uvoľnenejšie a vzniká menej konfliktov.

Možno ešte jeden tip na pohodu v dome – rozprávajte sa s deťmi otvorene, aj o náročných témach. Samozrejme primerane ich veku. Oči nám otvoril partnerov syn, keď povedal: Ja som v pohode s čímkoľvek, len mi jasne povedzte, čo sa odo mňa očakáva. My dospelí máme niekedy tendenciu veci komplikovať a pritom pre deti je to jednoduché. Dajte mi pravidlá, nech viem na čom som a ja to budem rešpektovať.

Na začiatku roka si veľa z nás dáva rôzne predsavzatia. Aby vám vo vašej rodine bolo lepšie, stačí možno jedno. Naučte sa postarať o seba, predstaviť si v náročných situáciách ako si dávate tú pomyselnú kyslíkovú masku. A sledujte, čo sa bude diať.

Všetko dobré, celej vašej rodine.

Neviete ako ďalej? Pomoc nájdete na stránke o Zošívaných rodinách

Teraz najčítanejšie

Mária Melková - Zošívané rodiny

Problematike zošívaných rodín sa venujem viac ako 10 rokov. Najskôr kôli sebe a mojej novej, zošívanej rodine - rodine, do ktorej jeden alebo obaja z partnerov priniesli deti z predchádzajúcich vzťahov. Neskôr som ako certifikovaný kouč a mediátor začala pracovať s inými rodičmi, ako zvládajú celú komplexitu a dynamiku života v zošívanej rodine (alebo aj zmiešanej, patchworkovej). Mnohí riešia veľmi podobné problémy a robia veľmi podobné chyby akými sme prechádzali my. U nás na Slovensku je stále príliš málo informácií a príliš veľa mýtov, ktoré spôsobujú zbytočné konflikty a frustrácie jednotlivých členov rodiny. Dovoľte mi teda prispieť svojimi skúsenosťami a znalosťami a pomôcť aspoň pár mýtov zboriť. Príjemné čítanie!