Denník N

Prečo nepodporujem zbúranie PKO

Firma Henbury Development získala PKO a jeho okolie bez súťaže a za zlomok skutočnej hodnoty. Bolo to vinou bývalého vedenia tohto mesta. A najmenej 27 poslancov súčasného mestského zastupiteľstva chce povedať, že je to ok. Že takto sa to má robiť.

Každý z nás má vlastné dôvody na to, ako bude hlasovať. Ja osobne budem proti, a mimosúdnu dohodu nepodporím. Nevedie ma k tomu žiaden sentiment za časy minulé. Hviezdne obdobie PKO som nezažil. Ale spôsob, akým sa firma Henbury Development dostáva k PKO, mi dvíha žalúdok. Táto mimosúdna dohoda znamená totálnu kapituláciu pred finančnými skupinami a ich metódami: protekčne, netransparentne, za lacno.

Pre mňa osobne má materiál o mimosúdnej dohode medzi hlavným mestom a Henbury Development dve kľúčové posolstvá:

1. Že developer definitívne nesplní to, čo si Mestské zastupiteľstvo pred desiatimi rokmi predsavzalo,

2. A urobí to spôsobom, ktorým zosmiešni Bratislavčanov, ktorým na záchrane PKO a na dodržiavaní dohôd záleží.

Keď pred dvomi týždňami investor predstavil verejnosti novú vizualizáciu tohto projektu, v médiách a na sociálnych sieťach to bolo interpretované tak, že PKO nahradí planetárium. Je to nezmysel, samozrejme, pretože PKO nahradia byty a kancelárie. Ďalšia presklená kocka s rozlohou 72.000 m2. Iste, pribudne aj planetárium, ale to bude postavené na mieste, kde sa dnes prevádzkuje vonkajšie parkovisko medzi PKO a športovou halou VKP. Tento priestor nemá nič s PKO. Inými slovami, planetárium sa môže začať stavať okamžite, nič tomu nestojí v ceste. Netreba nič búrať, môže sa začať stavať takpovediac hneď zajtra. Pravdivý odkaz by mal preto znieť takto: Parkovisko nahradí planetárium.

Z návrhu mimosúdnej dohody sa teraz dozvedáme, že projekt, ktorý má nahradiť PKO už nenesie názov RIVER PARK II., ako tomu bolo donedávna, ale autori ho premenovali na Nové PKO. Tento nový názov má zrejme za cieľ  evokovať rovnaký blud, ako to Planetárium. Že PKO prežilo! A je dokonca nové!

To je ako keby v 1972-om, po zbúraní starej synagógy nazvali komunisti Most SNP Novou synagógou. Je to síce most a nie synagóga, ale je to nové a stojí to na mieste synagógy!

A teraz ešte krátko k minulosti, čo malo Henbury splniť, a neurobilo a táto mimosúdna dohoda mu to definitívne odpustí.

Firma Henbury Development prišla k pozemkom pod PKO vďaka uzneseniu mestského zastupiteľstva  z 30.6.2005. Developer bol vybratý vtedajším vedením mesta protekčne, netransparentne, bez súťaže. Uznesenie zastupiteľstva z  30.6.2005 stanovilo kúpnu cenu nasledovne:

1. 150 000 000,– Sk na účet hlavného mesta

2. 130 000 000,– Sk vecným plnením tak, že Henbury vybuduje promenádu

3. Tretia položka sa týkala budov PKO. Podľa bodu C uznesenia mal primátor Ďurkovský rokovať s investorom o odkúpení budov PKO.

A aká je realita?

Jediná položka, ktorá bola splnená, bola tá 150-miliónová.

Promenáda za 130-miliónov korún sa nevybudovala a budovy investor neodkúpil. Primátor Ďurkovský rok a pol od citovaného uznesenia, teda vo februári 2007 Mestskému zastupiteľstvu len oznámil, že „po rokovaniach so záujemcami o kúpu nehnuteľnosti vedenie mesta rozhodlo, že budovy PKO sa predávať nebudú.“

Bolo to totálne popretie pôvodného uznesenia o predaji PKO. Bez rozhodnutia zastupiteľstva sa „vedenie mesta“  rozhodlo, že v rozpore s uznesením Mestského zastupiteľstva nehnuteľnosti v hodnote vyše 100-miliónov vtedajších korún – sa predávať nebudú. Že ich dostanú žraloci grátis. Teda jediný náklad investora bolo 150 000 000 korún, tretinová hodnota pozemkov s budovami. Hlavné mesto mohlo mať 450-miliónov korún, a dostalo len 150-miliónov. A páni z Henbury sa čudujú, že s tým má niekto problém a že sa to 10 rokov nikam nepohlo. Ak má niekto v tomto spore ušlý zisk, tak je to hlavné mesto. Žalovať nás o 40-miliónov eur  je čistá arogancia. Je to také… CYPERSKÉ. Nezrekonštruovaná promenáda a neodkúpenie budov nie sú jediné nesplnené sľuby v tomto príbehu.

Budem citovať hovorcu J&T Maroša Sýkoru z 2.5.2006 pre denník SME, teda necelý rok po predaji pozemkov:

„Pod PKO sa bude stavať len to, na čom sa dohodneme s mestom.“ A ďalej sa v článku píše:

Holandský architekt River parku Erick van Egeraat už na náklady investorov vypracoval štúdiu celého nábrežia. Štúdia nepočítala so zrušením parku, naopak, chcela jeho využitie ešte posilniť. Podľa nej by tu mala vyrásť veľká športová hala s bazénom, letné kino, kurty na plážový volejbal. Niektoré budovy alebo aspoň ich fasády sa mali zachovať, projektant počítal s citovou väzbou obyvateľov.“

Ďalšie prázdne sľuby. Nič sa nezachová a pod PKO sa stavia presne to, čo chce investor.

PREČO SA NEZACHOVAJÚ NIEKTORÉ BUDOVY ALEBO ASPOŇ ICH FASÁDY, AKO TO INVESTOR NA ZAČIATKU SĽUBOVAL?

Lebo to technicky nie je možné? Asi nie, veď to by s tým potom nepočítal ani pôvodný holandský  architekt River Parku. Jediná odpoveď je, že sa to developerovi neoplatí. Že by malo Henbury nižšie zisky. A tým sa dostaneme na začiatok celého príbehu o PKO, kedy bol investor vybratý bez súťaže. Primátor Ďurkovský, ale aj J&T vtedy argumentovali, že ak by bola verejná súťaž, možno by mesto získalo viac peňazí za svoje pozemky, ale kupujúci by sa to snažil kompenzovať cez svoju stavbu. A čo sa deje dnes? Presne to isté. Napriek návrhu pôvodného architekta o zachovaní časti budov sa ide celé PKO zbúrať, presne preto, aby investor mal čo najvyšší zisk z tohto projektu.

Na záver teda ešte raz zhrniem to najpodstatnejšie, čo mi prekáža na tejto mimosúdnej dohode:

1. PKO bude zbúrané,

2. PKO zbúra investor, ktorého si mesto pred desiatimi rokmi vybralo netransparentne, bez súťaže,

3. PKO zbúra investor, ktorý mestu zaplatil iba tretinu skutočnej hodnoty, 150-miliónov korún, a za budovy, ktoré ide zbúrať, nezaplatil nič.

Takýto investor nech sa netvári, ako chudáčik ukrivdený. Skutočná krivda tu bola spáchaná na Bratislavčanoch. Jediný rozdiel medzi obdobím Andreja Ďurkovského a Iva Nesrovnala bude v tom, že teraz to odobrí zastupiteľstvo. Takže zbúranie PKO bude demokratické. Gratulujem!

Teraz najčítanejšie

Gábor Grendel

poslanec Národnej rady SR a Mestského zastupiteľstva Bratislavy