Denník N

Viete, aký je obrat 300 najväčších družstiev na svete?

V našom družstve pozorne sledujeme vývoj družstevníctva v svete, a preto Vám aj v našom blogu prinášame informácie, ktoré každoročne zverejňuje Medzinárodná družstevná aliancia.

Medzinárodná družstevná aliancia (ICA) s vedeckou a technickou podporou Európskeho výskumného inštitútu pre družstevné a sociálne podniky (Euricse) už 11 rokov vypracúva výročnú výskumnú správu tzv. Medzinárodný družstevný monitor (World Cooperative Monitor). Cieľom tejto správy je ilustrovať hospodársky a sociálny prínos družstiev a vzájomných spoločností. Je to nástroj na zhodnotenie postavenia družstiev a zdôraznenie významu spolupráce vo svete pre širokú verejnosť a tvorcov politík.
Vydanie na rok 2022 vychádza z finančných údajov za rok 2020. V monitore sa uvádza, že 300 najväčších družstiev a vzájomných spoločností na svete v roku 2020 dosiahlo spoločný obrat vo výške 2,17 bilióna USD, čo je pokles oproti roku 2019 kedy tieto družstvá dosiahli 2,18 bilióna USD. Nesmieme však zabúdať, že to bol rok pandémie Covid-19. Na prvom mieste podľa obratu je Groupe Crédit Agricole z Francúzska (88,97 mld. USD), nasleduje maloobchodná skupina REWE Group z Nemecka (77,93 mld. USD), družstevná finančná sieť z Nemecka (BVR) (58,02 mld. USD), poľnohospodárske družstvo Zen-Noh z Japonska (57,69 mld. USD) a ACDLEC Leclerc z Francúzska (54,83 mld. USD).
Väčšinu podnikov v rebríčku Top 300 podľa obratu tvoria výrobné družstvá, ktoré predstavujú najmä poľnohospodárske a obchodné družstvá, ďalej vzájomné družstvá (84) a spotrebiteľské/užívateľské družstvá (71). Krajiny s najväčším počtom podnikov v rebríčku sú USA (71), Francúzsko (42), Nemecko (31) a Japonsko (22). Na čele rebríčka odvetví podľa obratu sú: japonský Zen-Noh (poľnohospodárstvo a potravinárstvo); španielska korporácia Mondragón (priemysel a verejné služby); nemecká REWE Group (veľkoobchod a maloobchod); japonská Nippon Life (poisťovníctvo); francúzska Groupe Crédit Agricole (finančné služby) brazílska Sistema Unimed (vzdelávanie, zdravotníctvo a sociálna práca); talianske robotnícke družstvo Manutencoop (ostatné služby).
V monitore sa skúma aj vplyv digitalizácie, najmä v dôsledku krízy Covid-19. Zistenia vychádzajú z prieskumu družstiev v 27 krajinách. Respondenti prieskumu uviedli, že si uvedomujú význam digitálnych nástrojov, ktoré zasahujú do rôznych funkcií podnikového života, a uznávajú, že „niečo zásadné sa zmenilo v spôsobe riadenia družstiev”. Osem z desiatich opýtaných družstiev uviedlo, že je dôležité alebo nevyhnutné používať digitálne nástroje na predaj tovaru a služieb online a riadenie vzťahov so zákazníkmi a dodávateľmi. Štvrtina respondentov ich považuje len za „pomerne dôležité”. Kľúčovými oblasťami pre družstvá, pokiaľ ide o využívanie digitálnych nástrojov, sú bezpečnosť IT systémov (70 %), softvér na riadenie (48 %), elektronický obchod (41 %), cloud computing a vzdialená správa služieb a infraštruktúry (41 %) a komunikácia a tvorba obsahu na webe a sociálnych médiách (37 %).
Prieskumom sa zistilo, že všetky družstvá aktivovali online spôsoby účasti na svojich valných zhromaždeniach. V kapitole sa uvádza, že hoci digitálne nástroje majú veľký potenciál pri zapájaní členov, ktorí sa nemôžu zúčastniť na zasadnutiach osobne, ukázali sa aj ich obmedzenia pri zapájaní určitých kategórií členov, ktorí nie sú oboznámení s používaním technológií. Viac ako polovica opýtaných družstiev vidí potenciál digitálnych nástrojov aj v zapojení členov do spoluvytvárania služieb a tovarov a v podpore interakcie medzi členmi. Kapitola uzatvára, že hoci sa nezdá, že by digitalizácia dokázala „radikálne zmeniť spôsob, akým družstvá nadväzujú vzťahy so svojimi členmi“, digitálne nástroje môžu v niektorých situáciách uľahčiť zapojenie členov družstiev, najmä ak sú postavené vedľa tradičných metód. Okrem toho dodáva, že veľké družstvá si uvedomujú vplyv digitalizácie na svet práce a zameriavajú sa na „zabezpečenie udržateľného rastu a dôstojnej práce pre všetkých“.
Generálny riaditeľ ICA Bruno Roelants povedal: „Vďaka družstevnému podnikateľskému modelu, ktorý je založený na demokratickej účasti a kontrole, môžeme vidieť, ako využiť pozitívne účinky digitalizácie a zmierniť tie negatívne.“
Gianluca Salvatori, generálny tajomník Euricse, povedal: „Prežívame vzrušujúce nové obdobie zviditeľňovania sociálneho hospodárstva. Na celom svete sa množia iniciatívy, ktoré zviditeľňujú tento prístup k hospodárskym činnostiam: od európskeho akčného plánu pre sociálne hospodárstvo až po odporúčanie OECD a rezolúciu MOP. Je preto čoraz dôležitejšie, aby sa sociálna ekonomika a jej aktéri vrátane družstiev uznávali pre rozsah svojho vplyvu. To je ďalšie potvrdenie a výzva pre Medzinárodný družstevný monitor – pomôcť vybudovať presnejšie chápanie sociálnej ekonomiky a konkrétne družstevného sektora.“
Celá správa je k dispozícii na stránke monitor.coop.

Ak sa Vám myšlienky vzájomnej spolupráce, svojpomoci a solidarity páčia, spoznajte viac naše družstvo v tomto videu, ktoré pripravili naši členovia z Poľska. Ak sa Vám naše družstvo zapáči, pridajte sa k nám. Môžete si prečítať aj ďalšie naše blogy, v ktorých sa venujeme družstevníctvu a družstvám.

Členovia Tradičného družstva

Teraz najčítanejšie