Denník N

S. King: Doktor Spánok (Čitateľský denník 1/2023)

„»Kto je to?« Srdce mu ďalej bilo pravidelne, ale cítil, ako pulzuje v krku a v zápästiach. Vlasy na šiji mal ostré, vztýčené ako štetiny. Náhle vedel, čo videla Eleanor vo svojich posledných chvíľach: sprievod
(duchoľudí)
mŕtvych. Vstupovali jednou stenou do izby a druhou vychádzali. Vychádzali? Nie, prechádzali ďalej. Nepoznal básnika Seferisa, ale poznal Audena: »Smrť berie tých zazobaných, duchom i telom obdarených.« Ona ich videla a teraz tu bo…
Nie, neboli tu. Vedel, že nie. Duchovia, ktorých videla Eleanor, odišli a ona sa zaradila k nim. Povedala mu, že má čakať. A on čakal.
Dvere z chodby sa pomaly zatvorili. Potom sa otvorili dvere do kúpeľne.
Z mŕtvych úst Eleanor Ouellettovej vyšlo jediné slovo: »Danny.«“

Ako dopadlo pokračovanie jedného z najlepších románov Stephena Kinga napísané takmer štyridsať rokov po vydaní pôvodnej knihy? Prekvapivo dobre. Ako spomína sám autor, tentokrát ho už nepísal mladý dobromyseľný alkoholik, ale niekto úplne iný — a to sa odrazilo aj na výsledku.

Po udalostiach v horskom hoteli Overlook vyrástol z Dannyho Torrancea alkoholik. Žiarenie (alebo ako prekladajú bratia Česi: osvícení) mu naďalej prináša do života desivé vidiny a preto nachádza úľavu pri fľaške. Po jednej obzvlášť desivej noci sa však rozhodne hľadať pomoc v kruhu Anonymných alkoholikov; zamestná sa ako opatrovateľ v hospici, v ktorom svoje nadanie využíva na sprevádzanie zomierajúcich; vyfasuje prezývku Doktor Spánok a prostredníctvom starej tabule začne komunikovať s Abrou — dospievajúcou dievčinou oplývajúcou mnohonásobne silnejším žiarením, než má on sám.

Zápletku v mnohom podobnú pôvodnému Žiareniu však narúša nový prvok, skupina kočujúcich upírov živiacich sa parou — energiou vyžarovanou ľuďmi nadanými ako Abra. Ducharský horor sa tak prepája s urban fantasy a King ukazuje, že po dlhšom autorskom útlme dokáže ešte stále strhujúco písať.

Doktor Spánok okrem Kingovi blízkych tém ako život v malom meste, alkoholizmus a blížiaca sa smrť prináša aj starosvetsky krásne vystavaný príbeh, v ktorom sa každá z postáv musí vyrovnať so svojim strachom či nájsť vykúpenie. Je v ňom všetko to, čo tam má byť — a čo som očakával, že v pokračovaní Žiarenia byť musí. A to myslím len a len v dobrom.

Priateľstvo abstinenta v rokoch so štrnásťročnou telekinetičkou tak veľmi prijemne naštartovalo môj čitateľský rok 2023. Viac Kinga do domácich knihovničiek, prosím.

S. King: Doktor Spánok
Ikar, 2013
636 strán
80 %

plusy
• pokračovanie nevykrádajúce svojho predchodcu
• strhujúce tempo
• klasické dejové oblúky
• cit pre popis americkej každodennosti
• krásny popis medzigeneračného priateľstva

mínusy
• rozvláčne záverečné putovanie
• o sto strán viac, než by sa patrilo
• neprináša nič nové

Čitateľský denník vo forme podcastu môžete počúvať na:
Spotify, SoundCloude, Apple alebo Google podcasts.

Moju výtvarnú tvorbu môžete sledovať na:
Facebooku alebo webe.

Teraz najčítanejšie

Jakub Lenart

Naivné mudrovania o knihách, komiksoch a kultúre.