Denník N

Horoskopy a pseudohlboké táranie

Reálne nikto nevie čo sa stane a tak je to v poriadku, je to normálne a my by sme si mali pripustiť, že nemôžeme mať úplnú kontrolu nad všetkým čo sa v našich životoch deje. Svoje životy však môžeme meniť a smerovať, môžeme investovať, oženiť sa, mať deti, cestovať, vzdelávať sa, to všetko sú veci, ktoré môžeme urobiť, je však zrejmé, že nič z toho nie je fixne napísané v telesách obklopených hviezdnym prachom.

To, že je niečo hovadina ešte neznamená, že tomu nemôžeme veriť, alebo tomu nepripisujeme priamo význam životnej udalosti.  Preto sú tzv. pseudohlboké hovadiny stále úspešné na sociálnych sieťach, stránkach ktoré sa venujú tzv. „bádaniu“.  Javia sa síce ako zmysluplné a hlboké, ale v skutočnosti ich logická štruktúra a celkový význam je len prázdna kopa slov bez akékoľvek obsahu.

„Bábätká si vyžadujú konštantnú pozornosť.“

Pôsobivé isteže, prvý dojem dobrý, keď sa však zamyslíme nad významom tejto vety pochopíme, že dodržiavať konštantnú pozornosť  venovanú bábätku je blbosť, pravdepodobne by ste pre deficit spánku jednoducho umreli. Tým by sa pozornosť síce dostala na konštantnú úroveň bola by už však nulová na večné veky a nikdy inak.

„Vlastná sila odráža nesmrteľné silové polia.“

Na internete existujú web stránky, ktoré Vám podobné hovadiny vygenerujú a sú veľmi demonštratívne v tom, ako jednoducho sa dajú generovať vo veľkolepom štýle.

„Bolesť je opakom intuície“
Veta, ktorá je veľmi efektná s primeranou vznešenosťou, opäť je to len blbosť.

Podobné vety teda nazývame pseudohlbokou hovadinou a na ich odhalenie potrebujeme určité kognitívne schopnosti, mali by sme vedieť si veci racionálne zhodnotiť. Ľudia, ktorí obdobným vetám prikladajú váhu a prisudzujú im nezmyselný zmysel sú pravdepodobne tí istí, ktorí majú problém odolávať aj konšpiračným teóriám a paranormálnym javom, silám akejkoľvek alternatívy akú si len viete predstaviť.  Štúdia uskutočnená vo Švédsku ukazuje súvis medzi vnímaním hlúposti a prepojením na skutočné správanie . Štúdiu viedol tím Linkopinskej univerzity prostredníctvom 14 viet, ktorých polovica mala skutočne výpovednú hodnotu a polovica nie.

„Rieka sa prediera skalou nie pre svoju silu, ale pre svoju vytrvalosť“ (má zmysel)
„Zdravie a tolerancia poskytujú kreativitu pre budúcnosť“ (kecy!)
„Váš učiteľ môže otvoriť dvere, ale vy musíte vstúpiť“ (ma zmysel)

Ľudia, ktorí vedia rozoznať a vedia rozlišovať medzi hlbokou myšlienkou a hovadinou sú obvykle pro-sociálnejší, ako ľudia, ktorí tieto kognitívne schopnosti nemajú. Tí sa obvykle nezapájajú do dobrovoľníckych aktivít, charít a celkovo prospešnej aktivite z ktorej má prospech niekto iný. Aj keď na základe prevedenia experimentu sa uznáva, že jeho výsledok vzhľadom na počet viet a počet účastníkov môže byť do určitej miery obmedzený.

Osobitnými „žvástami“  sú horoskopy, ktoré sú súčasťou serióznych novín aj na Slovensku. Astrológia je pseudoveda.

Horoskopy sú vtiahnuté do náručia mystiky. Ľudia im veria a utiekajú sa k nim aj v čase kríz a táto pseudoveda ešte nabrala na atraktívnosti.  Je to teda nie len mystika ale aj prospešný obchod.

Astrológovia tvrdia, že postavenie rôznych planét, mesiacov, asteroidov a iných nebeských telies prinášajú „hlboké pravdy o tom“ kto sme a čo s nami v našom živote bude. Dokonca, že postavenie vesmírnych telies priamo ovplyvňuje vývoj dôležitých svetových udalostí, samozrejme na základe neznámeho – nevysvetleného mechanizmu.

Astrológia je pseudovedecká a  stala sa „sekulárnou teológiou“. Štúdie, ktoré skúmali predpovede konkrétnych udalostí, kompatibilitu znamení vo zverokruhu a ich profesionálne sklony. „Schopnosť“ astrológov priraďovať astrologické profily jednotlivcom viedli k deštrukcii dôveryhodnosti profesií.

Žiadna sila nedokáže vysvetliť vplyv vesmíru, alebo toho čo sa tam nachádza na udalosti, ktoré sa dejú na našej planéte. Výskumníci navrhli svoju štúdiu v plnej spolupráci s Federáciou astrológov v Indiane. Štúdia bola jednoduchá, 6 astrológov dostalo  23 tabuliek s dátumom narodenia, astrológovia mali priradiť 23 osôb, ku ktorým mali k dispozícií dotazníky (tie vypracovala samotná federácia) aj fotky. Každý zo šestice astrológov dokázal urobiť od 0 do 3 správnych priradení. A odpoveď federácie:  „astrológia nemusí priniesť kvantifikovateľné výsledky (rozsah platnosti tvrdenia), no napriek tomu funguje.“

Wáááu …

Dôvod prečo bola teda astrológia označená za pseudovedu, bol ten, že nejakým spôsobom nevedela svoje tvrdenia dôveryhodne preukázať ani sa o to dostatočne nesnažila. Astrológia môže byť pre každého aj inteligentného a vedecky rozmýšľajúceho človeka veľmi príťažlivá.

Ale prečo je to tak?

Astrológia Vás totižto dokáže opísať  v pozitívnom opise – a ego je ego.

Astrológia má skutočne znaky vedy: robí predpovede, spolieha sa na výpočty a zaoberá sa systémami a štruktúrami.

V časoch veľkého stresu môžu predpovede astrológie vyvolať ilúziu kontroly. Nevedomosť, obavy z  budúcnosti, môže byť pre niektorých neudržateľná. Aj keď astrológia predpovedá zlé a negatívne udalosti, je to niečo konkrétne o čo sa môžete oprieť.

Astrológovia však svoj prístup menili, tvrdili, že ide o faktické spojenie medzi nebom a ľudskými záležitosťami a takéto názory pokračovali až do 50. rokov 20. storočia. Potom rastúci záujem o dušu a vnútro človeka pribúdanie nepotvrdzujúcich empirických štúdií (získaných skúsenosťou) viedli k ústupu a vystriedali ich tvrdenia, ktoré poukazujú na význam. Astrológia zabezpečí zhodu medzi tvrdením a Vašou flexibilitou a všeobecnosťou, ktorú každému rada ponúkne.

Reálne nikto nevie čo sa stane a to je v poriadku, pretože je to normálne a my by sme si mali pripustiť, že nemôžeme mať úplnú kontrolu nad všetkým čo sa v našich životoch deje.  Svoje životy však môžeme meniť a smerovať, môžeme investovať, oženiť sa, mať deti, cestovať, vzdelávať sa, to všetko sú veci, ktoré môžeme urobiť, je však zrejmé, že nič z toho nie je fixne napísané v telesách obklopených hviezdnym prachom……

*      *      *

zdroje:

http://www.wisdomofchopra.com/

https://sebpearce.com/bullshit/

www.mcgill.ca

Teraz najčítanejšie

Martin Kuľhavý

#dataguardianpodcast #dataprotection #dpo #speaker #trailrunner #father #husband #musiclover #booklover