Denník N

J. R. R. Tolkien: Hobit (Čitateľský denník 2/2023)

„»Přicházím spod kopce, a přes hory a pod horami vedla moje cesta. A vzduchem. Jsem ten, kto chodí neviděný.«
»Tomu docela věřím,« řekl drak, »ale to je sotva tvoje obvyklé jméno.«
»Jsem hledač stop, ničitel pavučin a moucha s žihadlem. Byl jsme vybrán kvůli šťastnému číslu.«
»Rozkošné tituly!« Ušklíbl se drak. »Ale šťastná čísla vždycky nevycházejí.«
»Jsem ten, kdo pohřbívá své přátele zaživa a topí je, a zase je zaživa vytahuje z vody. Přišel jsem ze dna pytle, ale v žádném pytli jsem se neocitl.«
»Tohle už nezní tak věrohodně,« odfrkl si výsměšně Šmak.
»Jsem přítel medvědů a host orlů. Jsem výherce prstenu a nositel štěstí. Jsem jezdec na soudku,« pokračoval Bilbo, který v té hádankovité řeči začínal nacházet zalíbení.“

Hobit je príbeh o vytrhnutí z bezpečného pohodlia, putovaní do neznáma a návrate domov, po ktorom už nikdy nič nebude také, ako bolo predtým. A to nielen kvôli zlatému prsteňu nájdenom kdesi hlboko pod Hmlistými horami.

Rozprávka, ktorú Tolkien pôvodne písal pre svoje deti, je až prekvapivo akčnou fantasy. Čítal som ju naposledy asi pred pätnástimi rokmi ešte v starom slovenskom preklade (Bilbo Lazník pozdravuje) a úplne tak zabudol na jej tón, ktorý je síce miestami odľahčený, ale ináč sa ním nesú pochmúrne motívy — vypálenie celých miest, diaspóra trpaslíkov, hádanky v tme, vzmáhajúci sa tieň na juhu v podobe Nekromanta. A nejakí tí sťatí skřeti či vrrci stiahnutí z kože, samozrejme.

Postavy tu síce nie sú veľmi hlboko prekreslené — z formálneho hľadiska Hobit pôsobí trocha ako krátka rozcvička pred Pánom prsteňov — ale funguje to. Vychutnával som si Tolkienove popisy členitej krajiny, mytologické detaily a opäť raz skvelé dialógy medzi hlavným hrdinom a záporákom. O úrovni jazyka pána Profesora sa snáď ani nemusím zmieňovať.

Ak sa teda niekedy stretnete s drakom, určite si ho vypočujte — s najväčšou pravdepodobnosťou to síce bude to posledné, čo na tomto svete urobíte, ale určite z toho budete mať priam shakespearovský zážitok.

J. R. R. Tolkien: Hobit
Argo, 2006
273 strán
90 %

plusy
• základný pilier modernej fantasy
• prekrásny jazyk
• motív narušenia pohodlia
• akčný dej
• mytologická hĺbka
• hrdina zmenený putovaním
• hádanky
• legendárne ilustrácie Alana Lee

mínusy
• miestami rušiace neologizmy (Vianoce, golf, vlak)

Čitateľský denník vo forme podcastu môžete počúvať na:
Spotify, SoundCloude, Apple alebo Google podcasts.

Moju výtvarnú tvorbu môžete sledovať na:
Facebooku alebo webe.

Teraz najčítanejšie