Denník N

Básničky pre čerstvých aj budúcich prvákov

Majú niečo do seba. Veršované príbehy deti neomrzia. Sú krátke. Ak sú aj vtipné, o to lepšie. Ak opisujú niečo, čím deti aktuálne žijú, je to najlepší predpoklad na to, že ich pri knihe udržíte. A bonusom musia byť, samozrejme, aj vhodné ilustrácie.

Táto útla knižočka žiari neónovými farbami. Čo na tom, deti ich milujú. Určená je, ako hovorí už jej názov Básničky do prváckej taštičky tým, ktorí sa chystajú na nástup do školy, alebo v nej už štvrtý mesiac sú. Na každej stránke ich čaká obrázok ich okatého rovesníka, ktorý rieši to, čo 5 – 6 ročný čitateľ s najväčšou pravdepodobnosťou už niekedy zažil (alebo sa teší, že to ešte zažije): nákup topánok do školy, skúška školskej tašky, pokusy natrepať do nej hračky, plač plachej spolužiačky, vypadávanie zubov, tajné vyjedanie cukríkov, večerné čítanie…

Väčšina z básní autorky Alice Náhlikovej má viac ako jednu či dve strofy. Privítajú to najmä učitelia pri prípravách programov pre školy alebo rodičov, keď budú potrebovať úvodnú/ záverečnú báseň. Sú optimistické a ak je téma poučná, napríklad o dievčatku, ktoré potrebuje nosiť okuliare, majú motivačný nádych a vyhýbajú sa negovaniu či káraniu. Každá jedna je malým príbehom, sú zrozumiteľné, konkrétne, nemajú abstraktné pasáže, nad ktorými by deti mali krútiť nosom a dumať, čo to vlastne čítajú. Všetky majú svoj pravidelný rytmus, ponášajúci sa na veršovanky a riekanky, na ktoré boli deti zvyknuté z kníh pre najmenších. V tomto smere autorka neexperimentuje. Pričítaní si môžete doslova lúskať do rytmu prstami.

Alica Náhliková je plodná autorka, ktorej vyšli tri knihy básničiek pre deti, ktoré sú tematicky podelené: Básničky do detskej izbičky, Básničky z peračníka a aktuálne Básničky do prváckej taštičky. Všetky ilustroval vyhľadávaný ilustrátor Ján Vrabec, ktorého tvorbu jasne charakterizujú pestré a jasné farby, ktorými nešetrí. Vytvoril okrem kníh a leporel aj dizajn na viacero spoločenských hier, venuje sa dizajnu i voľnej tvorbe obrazov.

Knihu na recenziu poskytlo vydavateľstvo Príroda.

Viac z mojej tvorby a recenzií si prečítate tu.

Teraz najčítanejšie