Denník N

Sprievodca strednonapäťovými a vysokonapäťovými motormi

pracovnik robi udrzbu na elektrickom zariadeni

Keď si vaša aplikácia vyžaduje vysoký výkon, môže byť výhodné zvýšiť napätie, aby sa zachoval nízky prúd. Technický manažér spoločnosti Hoyer poskytuje stručný úvod do strednonapäťových a vysokonapäťových motorov a do toho, kedy sú správnou voľbou pre danú úlohu.

Napriek tomu, že nízkonapäťové motory majú v priemysle širokú škálu možných využití, stále existujú prípady, keď je na zvládnutie úlohy potrebné vyššie napätie. V roku 2016 spoločnosť VYBO rozšírila svoj produktový rad o rad strednonapäťových motorov s napätím od 3 kV do 11 kV, ktoré sú vhodné pre veľké zaťaženia.

Súvisiace produkty: pilovy elektromotor, elektromotor, elektromotor IE3, frekvenčné meniče 400V, elektromotor s brzdou, frekvencny menic na cerpadlo IP65, šneková prevodovka

Udržiavanie limitov pod kontrolou

Môžu existovať rôzne predstavy o tom, čo sa považuje za motor nízkeho, stredného alebo vysokého napätia.

Niektorí ľudia považujú za vysoké napätie čokoľvek nad 1000 V. Limity sú však jasne definované v norme IEC 60038: nízke napätie je do 1000 V, stredné napätie je od 1000 V do 35 kV a vysoké napätie je nad 35 kV. Všetky motory v našom novom produktovom rade sú teda zaradené do kategórie stredného napätia.

Vyššie napätie ponúka potenciál úspor

Stredné a vysoké napätie má význam najmä pre ťažké aplikácie, ktoré si vyžadujú motor s výkonom 400 kW a viac. Tu vyššie napätie umožňuje použiť menšie káble, čím sa výrazne znižujú náklady na rozvodné káble.

Zvýšením napätia je možné znížiť prúd. To znamená, že je možné použiť menšie rozvodné káble. Vyššie napätie je tiež jasnou voľbou, ak sa káble musia klásť na veľké vzdialenosti, napríklad v tuneloch.

Tieto odvetvia by mali zvážiť stredné a vysoké napätie

Motory na stredné a vysoké napätie sú vhodné najmä pre profesionálov, ktorí pracujú s veľkým zaťažením.

Tento produkt je ideálny pre odvetvie HVAC, ako sú výrobcovia priemyselných ventilátorov a skrutkových kompresorov, ale aj pre odvetvie výroby čerpadiel.

Izolačný systém sa líši od nízkeho napätia

Na čisto mechanickej úrovni sa strednonapäťové motory výrazne nelíšia od štandardného asynchrónneho nízkonapäťového motora. Stále hovoríme o rebrovom chladenom motore s premazávanými ložiskami. Sú tu však niektoré dôležité rozdiely.

Stator strednonapäťového motora má vylepšený izolačný systém, aby bol vhodný pre stredné napätie. Patrí sem systém vákuovej impregnácie, pri ktorom sú všetky priehlbiny vyplnené lakom spolu s materiálmi na ochranu proti korózií, aby sa zabránilo elektrickému opotrebovaniu izolačného materiálu. Okrem toho sú tu väčšie plazivé a vzdušné vzdialenosti od vodiča k zemi.

Na rozdiel od nízkonapäťového motora strednonapäťový motor nemá svorkovnicu, ale je pripojený pomocou vysokonapäťových izolátorov.

Testované na elektrickú aj tepelnú životnosť

Čím vyššie je napätie, tým väčší je vplyv na životnosť motora. Pri zabezpečovaní kvality motorov sa preto kladú dôkladné požiadavky na dokumentáciu a testovanie.

Zatiaľ čo nízkonapäťový motor sa testuje len na tepelnú životnosť, naše strednonapäťové motory sa testujú na elektrickú aj tepelnú životnosť. Na všetky naše motory máme dokumentáciu na minimálnu životnosť 20 000 hodín. Samozrejme, máme aj výkonnostné krivky a podobne, ako aj možnosť klasifikácie na základe projektu pre námorný segment.

Ak sú požadované premenlivé otáčky, je možné motory inštalovať s prúdovo izolovanými ložiskami, rovnako ako sa používajú v nízkonapäťových motoroch, takže životnosť sa môže ešte zvýšiť vďaka zníženému prúdu ložiska.

Súvisiace produkty: frekvenčné meniče, šnekové prevodovky, elektromotor 1000 ot, elektromotor 1500 ot, frekvencny menič, frekvencne menice, elektromotory

Vyžaduje sa autorizovaná inštalácia a komplexné poradenstvo

Zatiaľ čo väčšina elektrikárov dokáže pripojiť nízkonapäťový motor, použitie vyššieho napätia je komplikovanejšie. Používanie strednonapäťových motorov si preto vyžaduje komplexné poradenstvo.

Na inštaláciu strednonapäťového motora a vytvorenie elektrického pripojenia potrebujete špeciálne oprávnenie. Naši predajcovia aj naše technické oddelenie sú pripravení poskytnúť podporu, napríklad pri výbere správneho typu motora a vytvorení elektrického rozhrania vrátane svoriek a káblov.

Zdroje: hoyermotors.com, elektromotory.sk, elements.envato.com

Teraz najčítanejšie