Denník N

Bežné vinutia a zapojenie trojfázových motorov

priemyselny elektromotor

Tento článok sa zaoberá niektorými bežnými vinutiami a zapojeniami pre trojfázové motory vrátane vnútorných vinutí Wye a zapojení nízkeho a vysokého napätia.

Trojfázové motory budú mať takmer vždy zväzok vodičov vychádzajúcich zo strany, určených na pripojenie k prichádzajúcemu sieťovému napájaniu, ako aj na vytvorenie prepojení medzi vinutiami. Ide však o oveľa viac než len o prepojenie drôtov – existuje vysoké aj nízke napätie, ako aj vnútorné zapojenia typu Wye a Delta. A nielen to, v každej z týchto kategórií motorov existuje mnoho rôznych počtov vodičov.

Pri výrobe trojfázových elekromotorov, ktoré poháňajú ťažké priemyselné záťaže, existuje široká škála. Nebolo by správne tvrdiť, že jeden typ motora je lepší, inak by existoval len takýto typ motora. Namiesto toho sa stretávame s niekoľkými rôznymi typmi motorov, ktoré sú často označené vodičmi a štítkom s údajmi na boku.

Súvisiace produkty: elektromotor 700 ot, frekvenčný meničfrekvenčné meniče 400V, frekvenčný menič INVT, elektromotor 1400 ot

Rozmanitosť motorov je zvyčajne najzreteľnejšia v počte vodičov, ktoré si vyžadujú pripojenie. Pre elektrikára nie je nič dôležitejšie ako pochopiť, ktoré vodiče by mali byť pripojené k vstupným napäťovým vedeniam pre správnu prevádzku.

Deväťvodičové trojfázové motory

Najbežnejším typom trojfázového motora je motor, ktorý má deväť označených (a často farebných) vodičov vychádzajúcich zo škatule na boku. Existuje mnoho motorov s väčším alebo menším počtom vodičov, ale deväť je najbežnejších.

Tieto motory s deviatimi vodičmi môžu byť vnútorne zapojené buď v konfigurácii Wye (hviezda), alebo Delta, ktorú stanovuje výrobca. Obe majú rôzne účely, ale našťastie sa zvyčajne môžu používať zameniteľne.

Bez ohľadu na vnútorný typ zapojenia môžu byť tieto motory pripojené buď k napájaniu Wye, alebo Delta – napájanie a motor sú dva úplne odlišné predmety.

Ak je však motor zapojený na nízke napätie, NIKDY ho nepripájajte k vysokonapäťovému zdroju (či už Wye alebo Delta), pretože by sa prehrial. Na druhej strane, ak je motor zapojený na vysoké napätie, pri pripojení k zdroju nízkeho napätia nebude fungovať.

Vnútorné vinutie Wye

V prípade štandardných deväťvodičových motorov, ktoré majú vnútorné Wye zapojenia z výroby, môže mentálny obraz usporiadania vinutia poskytnúť určitú predstavu o dôvode vykonania určitých zapojení.

Pri týchto motoroch bude na typovom štítku indikátor dvoch rôznych scenárov zapojenia – jeden pre nízke napätie (208-240) a druhý pre vysoké napätie (480).

zapojenie eletromotora

Obrázok 1. Vnútorné usporiadanie trojfázového motora s Wyeovým vinutím a deviatimi vodičmi. Týchto deväť vodičov poskytuje možnosť napájania buď zo zdrojov vysokého, alebo nízkeho napätia.

V prípade možnosti nízkeho napätia sa v návode uvádza, že sa majú pripojiť nasledujúce vodiče:

T4-T5-T6, T1-T7-Line, T2-T8-Line a napokon T3-T9-Line.

V prípade vysokého napätia sa zapojenie mení:

T4-T7, T5-T8, T6-T9, T1-Line, T2-Line a T3-Line.

Vnútri je 6 samostatných vinutých cievok, ktoré sú rovnomerne rozmiestnené po vonkajšej strane rotora. Hlavným účelom tohto zapojenia je zabezpečiť, aby boli cievky na opačných stranách rotora v každom okamihu rovnako pod napätím.

Pri nižšom napätí zdroja musia byť tieto dve protiľahlé vinutia paralelne, aby súčasne dostali správne napätie. Pri vysokom napätí poskytnú protiľahlé vinutia v sérii správne napätie v rovnakom okamihu.

Zapojenie nízkeho napätia

Keď je napätie zdroja nižšie, musí byť nižší aj celkový odpor záťaže, aby sa generoval rovnaký výstupný výkon. Pokiaľ odpor zostane rovnaký, potom by rovnaké použitie napätia malo potom priniesť aj rovnaký výstupný výkon pre každé vinutie. Podľa Wattovho zákona:

Výkon = napätie2 / odpor

Keďže napätie je štvorcové, zdvojnásobenie tohto napätia z nízkeho (240) na vysoký (480) zdroj by si vyžadovalo 4-násobné zvýšenie odporu, aby sa zachoval rovnaký výstupný výkon.

Aby sa dosiahol tento nižší odpor, ideálnou konfiguráciou by bola paralelná sieť. To sa dosiahne vytvorením druhej malej viazanej Wye sady cievok v motore. Obe tieto malé paralelné Wye budú napájané vstupným sieťovým vodičom.

Pri 240-voltovom vstupe klesne na každom z vinutí 120 voltov, pretože v každej ceste sú dve sériové vinutia.

Zapojenie vysokého napätia

Pri vysokom napätí musí byť celkový odpor 4x vyšší ako pri nízkom napätí, aby sa zachoval menovitý výstupný výkon.

Súvisiace produkty: frekvenčné meniče 400V, frekvenčný menič A550, elektromotor 900 ot, frekvenčný menič, frekvenčný menič 230V, elektromotor 900 ot

Obrázkové znázornenie tejto schémy zapojenia je jednoduchšie na vizualizáciu. Pôvodná schéma zapojenia znázorňovala správne usporiadanie vinutí na vytvorenie väčšieho systému Wye, v ktorom sú medzi ľubovoľnými dvoma vodičmi štyri rovnaké vinutia.

Ak opäť porovnáme výkon s nízkym napätím, ak je vstupné napätie 480 V, každému zo 4 sériových vinutí klesne 120 V. To je rovnaké napätie, a teda aj výkon, ako pri schéme nízkeho napätia.

Zdroje: control.com, kelheim.sk, elements.envato.com

Teraz najčítanejšie