Denník N

Švédske predsedníctvo v Rade EÚ – Orbán a jeho vydieranie EÚ

Švédsko prevzalo predsedníctvo v Rade EÚ. Jeho prioritou sú aj demokratické hodnoty a právny štát, na ktorých je postavená Európska únia. Akú taktiku zvolí Viktor Orbán na ďalšie vydieranie členských štátov?

Od 1. januára Švédsko predsedá Rade Európskej únie, známej aj ako Rada ministrov. Svoje predsedníctvo preberá v čase, keď EÚ čelí bezprecedentným výzvam. Švédsky premiér Ulf Kristersson predstavil tieto priority predsedníctva:

  • Bezpečnosť – jednota
  • Konkurencieschopnosť
  • Zelený a energetický prechod
  • Demokratické hodnoty a právny štát – náš základ

Okrem týchto priorít bude predsedníctvu dominovať aj Ukrajina a hroziaca ekonomická recesia.

V pondelok, 16.1., začalo plenárne zasadnutie Európskeho parlamentu, na ktorom sa prerokovávali aj priority Švédska.

Už pred prevzatím predsedníctva oznámil Tobias Billström, švédsky minister zahraničných vecí, oznámil očakávanie začiatku ratifikácie zo strany Budapešti už vo februári. Veci sa majú tak, že Maďarsko a Turecko sú jediné členské štáty NATO, ktoré ešte neratifikovali Švédsko a Fínsko v NATO.

V oboch prípadoch sa jedná o autoritárskych vodcov, ktorí majú rovnakú populistickú taktiku. Turecko kladie podmienky, aby Švédsko aj Fínsko vydali desiatky politických nepriateľov, ktorí tam požiadali o politický azyl.

Foto: EJIL

Treba pripomenúť, že 28. júna 2022 došlo v Madride k podpísaniu trilaterálneho Memoranda. Nordické krajiny v oficiálnom stanovisku uvádzajú: „Dodržali sme všetky časti dohody s Tureckom a pokračujeme v ich implementácii.“

Už im však došla trpezlivosť a odmietli vydať politických oponentov Turecku.

V Turecku sa 18. júna 2023 konajú parlamentné voľby. Politickí analytici počítajú s tým, že Erdogan potrebuje vyvolať hádku, eskalovať situáciu, aby voličom demonštroval svoju silu. Veľký prelom by mal nastať na samite NATO v júli, v hlavnom meste Litvy – Vilniuse. Na samite by malo dôjsť k oficiálnemu prijatiu Švédska a Fínska do NATO.

Asli Aydıntaşbaş (hosťujúca odborná asistentka) v Centre pre Spojené štáty a Európu z Brookings Institution  uvádza, že v konečnom dôsledku sa budú musieť do celého procesu ratifikácie zaangažovať USA, Nemecko a Francúzsko, aby sa patová situácia vyriešila.

A čo náš sused Maďarsko? Viktor Orbán vlani v novembri oznámil, že maďarský parlament ratifikuje členstvo Fínska a Švédska v NATO možno v marci.

Napriek tomu narastajú obavy, že Budapešť môže od procesu odstúpiť alebo ho ďalej naťahovať, keďže Švédsko si počas svojho šesťmesačného predsedníctva EÚ stanovilo za svoje priority tak právny štát, ako aj podporu Ukrajiny.

Foto: AP

Ako uviedla maďarská tieňová ministerka obrany z opozičnej strany Demokratická koalícia Ágnes Vadai: „Orbán vždy tvrdil, že spor o právny štát s tým nemá nič spoločné. Mali by ste to však brať s rezervou, pretože je klamár. Ide mu buď o peniaze EÚ, alebo ešte horšie, o Rusov,“ dodala s odkazom na Orbánove priateľské vzťahy s Erdoganom a Putinom, ktorý je proti rozširovaniu NATO.

Budapešť už v minulosti využila hrozbu veta pri rozhodovaní na úrovni EÚ. Išlo o návrhy na pozastavenie platieb EÚ vo výške približne 7,5 miliardy eur pre podozrenie  z korupcie v Orbánovej vláde. Budapešť vlani v decembri blokovala balík pomoci EÚ vo výške 18 miliárd eur pre Ukrajinu a minimálnu globálnu sadzbu dane z príjmu právnických osôb.

Budapešť už v minulosti využila hrozbu veta pri rozhodovaní na úrovni EÚ. Išlo o návrhy na pozastavenie platieb EÚ vo výške približne 7,5 miliardy eur pre podozrenie  z korupcie v Orbánovej vláde. Budapešť vlani v decembri blokovala balík pomoci EÚ vo výške 18 miliárd eur pre Ukrajinu a minimálnu globálnu sadzbu dane z príjmu právnických osôb.

Foto: eudebates.tv

Potom nastal zlom. Vlády EÚ súhlasili s pozastavením prostriedkov EÚ v hodnote 6,3 miliardy eur z kohéznych fondov na roky 2021-2027 pre Maďarsko. Schválili aj plán obnovy krajiny vo výške 5,8 miliardy eur, no s dvadsiatimi siedmimi tzv. „super míľnikmi“. Znamená to, že Maďarsko dostane prostriedky len vtedy, ak vykoná 27 reforiem na posilnenie nezávislosti súdnictva a boja proti korupcii.

Toto Viktor Orbán prezentoval doma ako víťazstvo svojej politiky.

Švédska ministerka pre záležitosti EÚ Jessika Roswallová uviedla, že predsedníctvo bude naďalej vyvíjať tlak na členské krajiny, pokiaľ v nich bude existovať systematická hrozba porušovania právneho štátu.

Ekonomická situácia v Maďarsku je katastrofálna. Inflácia v januári 2023 dosiahla 24,5 percenta. Nechajme sa prekvapiť, na koho, ako hlavného vinníka a nepriateľa, ukáže Viktor Orbán prstom.

 

 

Teraz najčítanejšie

Róbert Eisner

Tlmočník-prekladateľ, ESP lektor. Člen Progresívneho Slovenska.  Profesijné skúsenosti v oblasti medzinárodných vzťahov, bilaterálnej a multilaterálnej spolupráce, ocenenia a vyznamenania: Honorary Texan Degree - ocenenie udelené guvernérkou štátu Texas Ann Richards, CRUZ DE ALFONSO X EL SABIO - Rytiersky rád udelený Španielskym králom Juanom Carlosom I.