Denník N

Jablko, Heger a hlad po novej strane

Slovensko potrebuje normálnu stranu. Žiadne jablká, žiadne strany čajových premiérov, normálnu stranu, ktorá bude dôstojnou alternatívou pre uvedomelého voliča.

Politika je dnes viac show, než politikou. Vlastne ľudia ako ja nič iné, ako túto show nepoznajú. Na jednej strane vidia diletantov, ktorí kričia ale vlastne nič nedokážu, na tej druhej vidia nejakých starých pánov, ktorí sú tu odjakživa, občas zmenia názov strany, ale sú tu stále, len v iných tričkách. Dnes neexistuje strana, ktorá by dokázala osloviť mladého voliča, tí starší sú zas natoľko sklamaní, že nechcú voliť nikoho.

Slovenskú politiku nespasí zrazu precitnutý Eduard Heger, ani jeho kamarát Jaroslav Naď, nespasí ju ani Jablko, či Sulíková strana, v ktorej ostal už len sám. Stále tí istí ľudia, iné strany, rovnaké zúfalstvo.

Niektorí by mohli oponovať, že tu je dôstojná strana Progresívne Slovensko a ja súhlasím, avšak je to ľavicová strana, ktorú mnoho voličov nedokáže voliť. Je to aspoň viac než dôstojná strana oproti zbytku politickej scény.

Zmeniť aj pochovať to môže Dzurindov „projekt“. Bývalý premiér nás vytiahol z čiernej diery Európy až do únie, zároveň po jeho poslednej vláde ostala pachuť. Dzurinda bol však jediným lídrom, ktorý vedel za našu krátku históriu viesť krajinu aj v ťažkých časoch. Vyjadril sa síce, že nechce byť lídrom strany, ale čuch na politiku mu zrejme ostal a pri jeho mene môže vyrásť mladá sila, nepošpinená inou politickou minulosťou. Jediné, čo môže jeho partnerom uškodiť je nakoniec on sám, respektíve jeho meno. Podobnosť s Kiskovou stranou by som ale nehľadal, žiaľ prezident nebol politikom a partnerov si dobrých nevybral.

Najbližšie voľby však nevyzerajú pre Slovensko vôbec dobre. Priam s istotou môžeme povedať, že bude vo vláde Hlas, v horšom prípade aj SMER a fašisti. S malou dušičkou sa to môže zmeniť niekto nový. Nebude to ale nikto zo súčasných politikov. Nezmení to čajový premiér, ani žiadne plody ovocných stromov. Osud krajiny, ktorý je na 90% istý môžu zmeniť len noví ľudia a ja im budem držať palce.

Teraz najčítanejšie