Denník N

Slováci, postavme Slovensko na vlastných, a nie ako Fico na cudzích nohách! Prvý diel.

Práve v čase, keď sa Fico chváli balíčkami a veľkými cudzími investormi, tak mu dokážem, že Slovensko má na viac. Dokážem mu, že jeho všetky balíčky sú oproti tejto vízii, ktorú vám po častiach ukážem len barličky. Platy zdravotným sestrám, platy učiteľom, i platy iným profesiám, môže dvíhať len silná slovenská ekonomika, ale predtým tu musí zvíťaziť silná slovenská politika! Fico sa chváli „automobilovým priemyslom“, ale platy máme aj tak nižšie, ako Gréci, či Turci.

 Voly patria na pole, a nie na radnicu. Nemecké príslovie

Životným poslaním každého dobrého politika je neustále zvyšovanie, a nie znižovanie životnej úrovne obyčajných občanov. Len silná ekonomika môže byť dôkazom múdrej politiky, a múdrych politikov. História nás učí, že kde vládli hlupáci, tam vládla v krajine bieda. Inak povedané,  koľko múdrych hore, toľko bohatstva aj dole a koľko hlúpych hore, toľko biedy aj dole.  Každý múdry politik vie, že až vznikom ekonomicky silných regiónov, môže vzniknúť  silný ekonomický štát. Len ekonomicky silný štát, sa môže stáť silným sociálnym štátom. Iné politické reči, sú pre mňa naozaj len rozprávky a bájky pre malé deti. Podľa mojej teórie, sociálny štát bez silnej ekonomiky, nikde na svete neexistuje.

Štát, tvoria regióny.

Sú to teda regióny štátu, čo tvoria štát. Preto treba masívne investovať do rozvoja všetkých regiónov. Vo svojej knihe: „Nezabudnime – existujú“, som už v minulom storočí  jasne a jednoznačne napísal v kapitolách: „Pramene bohatstva a pramene biedy“, „Politici odstúpte – manažéri nastúpte!“, či „Politika a ekonomika Made in Germany a Made in Slovakia“, čo treba robiť s ekonomikou, a politikou Slovenska.

Slovensko je dnes vďaka slabej politiky bez vlastnej a silnej ekonomiky.Od vzniku samostatného Slovenska žiadne programové vyhlásenie vlády nehovorí o tom, akým hlavným a progresívnym  smerom sa má  vydať celá ekonomika Slovenska, aby sa znížila rekordná nezamestnanosť, a aby samostatné Slovensko samo, a samostatne svojimi silami, porazilo každú ekonomickú krízu. Môj recept na vlastnú slovenskú ekonomiku  je postavený na politikmi stále nedocenenom prírodnom bohatstve, ktorým sa momentálne na Slovensku len vo veľkom plytvá.O čo ide? Ide o zle a chybné hospodárenie s podzemnou vodou a prameňmi, a ide o zaostávajúci a nerozvinutý sektor cestovného ruchu. Práve tu sú podľa mňa, ukryté  silné ekonomické zdroje pre prosperitu Slovenska. Tu sú ukryté tisícky nových pracovných miest. Tu je ukrytá aj prosperita naozaj nového a silného Slovenska. 

 Niekedy naša koruna bola silnejšia, ako rakúsky šiling.

Od vzniku Slovenska žiadna vláda a žiadna politická strana jasne nepomenovala a neurčila, čo je v  ére globalizácie rozhodujúce, aby Slovensko nezaniklo v „mori“ iných ekonomík sveta. Pritom z minulosti vieme, že múdri ekonómovia a múdre vízie, nie však populistické barličky  dokážu naozaj zázraky. V 60. rokoch sme boli priatelia  v HDP a životnej úrovni na tom oveľa lepšie, ako Rakúsko! Naša koruna bola vtedy dokonca silnejšia než rakúsky šiling! Kde sme sa dnes dopracovali my?

Vtedy bolo podstatnou chybou to, že sme začali zaostávať  technológiách. Monopolná červená politika KSS začal produkovať monopolné politické i monopolné ekonomické prostredie, a to začalo produkovať slabú a zaostalú monopolnú ekonomiku, ktorá tak už nemohla konkurovať ani Rakúsku, a ani svetu. Nekonkurenčné technológie a nekonkurenčné červené politické stratégie zabránili tomu, aby sa mohol dosahovať  maximálny výkon ekonomiky.

Ekonomika Slovenska vďaka slabým politikom, už dnes stojí hlavne na cudzích nohách.

Preto po vzniku samostatného Slovenska, sa postupne stalo Slovensko ekonomicky nesamostatné, a dnes je Slovensko ekonomicky závislé, a nie nezávislé. Preto je načase už dnes prijať také strategické a kľúčové ekonomické rozhodnutia, ktoré naštartujú celkom novú ekonomiku Slovenska. Politika musí byť priatelia len o ekonomike, a nie o špinavých politických kauzách. Tie špinavé politické kauzy, ktoré tu produkuje červená banda zlodejov, tak tie  nám platy nezvyšujú, naopak vďaka týmto všetkým špinavým politickým kauzám, naše výplaty stále stagnujú, a to nielen sestrám v zdravotníctve, učiteľom v školstve, ale aj tým, ktorí pracujú v iných sektoroch.

Spoliehať sa  jednostranne len na automobilový priemysel, je ďalšou hrubou politickou chybou. V tejto „autopasci“, skončil kedysi tak slávny a svetový Detroit v USA. Dnes je z tohto slávneho a svetového automobilového gigantu, len mŕtve mesto plné biedy a zločinu. Preto, keď Slovensko dnes nemá vlastný veľký a nosný priemysel, na ktorom by mohlo Slovensko profitovať aj po odchode automobiliek, tak si myslím, že  je na tom už dnes Slovensko naozaj veľmi zle. Takáto jednosmerná politika je voči občanom Slovenska vysoko nezodpovedná, nebezpečná, vysoko riziková a riskantná.

Vie nám Fico zaručiť, dokedy tu tento automobilový priemysel zostane? Ja si myslím, že keď sa v slovenskej ekonomike nič revolučne nezmení, tak to vystihnú dve slová – ekonomická katastrofa. Tieto automobilky priatelia  predsa nie sú v našich rukách, a keby odišli, tak Slovensko môže vyhlásiť možno rovno aj bankrot.

Kde tečie naša ekonomická  sila nášho milovaného Slovenska?

Priatelia, my po celom Slovensku máme liečivé pramene a zásoby podzemných vôd, ktoré sú často svojim zložením svetové a jedinečné.  Treba si uvedomiť, že ekonomická budúcnosť sveta, už nebude len o rope, ale hlavne o pitnej vode. Je na túto víziu naše Slovensko pripravené? Stratili sme už cez 20 rokov, a ani politik Fico, ktorý má takú veľkú politickú silu v parlamente, akú tu doteraz nemal nikto s tým nič neurobil.

Politika musí byť už konečne službou na konanie dobra, a nie zla. Kto dnes nemá prácu, ten dnes nemôže ani slušne, a ani dôstojne žiť.  Preto v čase populistických korupčných balíčkov a iných barličiek, ponúkam Slovensku celkom novú víziu slovenskej ekonomiky, ekonomiky  založenej hlavne na službách a cestovnom ruchu. Prichádzam s ekonomickou víziou, o ktorej som presvedčený, že môže vybudovať prosperujúce Slovensko, a to nielen pre niektorých červených, ale naozaj pre všetkých!

Mojou ekonomickou víziou Slovenska, je: Slovensko – Krajina – Kúpeľov (SKK).

Podnikateľovi  Tomášovi  Baťovi  sa kedysi podarilo rozvinúť na svetovú úroveň obuvnícky priemysel, a my dnes na Slovensku potrebujeme rozvinúť na svetovú úroveň  „priemysel“ postavený na  novopostavených liečebných slovenských kúpeľov a to v každom kraji. Tento nový kúpeľný biznis v každom kraji Slovenska potrebujeme postaviť ešte skôr, ako sa aj zo Slovenska stane umierajúci a kolabujúci Detroit. Smrť Detroitu v priamom prenose, ako kedysi bašty automobilového priemyslu nech je aj pre nás veľkým varovaním a mementom.

Slovensko priatelia nemôže zostať len montážnou  dielňou, ktorú možno za pár rokov presťahovať tam, kde je ešte lacnejšia pracovná sila! Pritom v ekonomickej kríze sveta, tej lacnejšej pracovnej sily, ako je tá naša slovenská bude po celom svete len pribúdať. Strategické politické a ekonomické myslenie jasne hovorí, že zo Slovenska sa dajú ľahko odviesť montážne haly a stroje tam, kde je ešte lacnejšia pracovná sila, ale 1 300 minerálnych prameňov a novo postavené kúpele sa takto premiestňovať priatelia nedajú, tie ostanú vždy na Slovensku, a preto tu budú vždy tvoriť zisky a to hlavne pre nás, a nie pre cudzích, s ktorými sa práve v týchto dňoch tak chváli Fico.

Ak sa naši politici vyhovárajú, že príčinou vysokej nezamestnanosti je hlavne nedostatok diaľnic, a nechávajú sa počuť, že keď budú diaľnice dostavané, tak už bude aj veľa práce, tak týmto politikom odkazujem, že Španielsko má síce najdlhšiu diaľničnú sieť v Európe, a tretiu najdlhšiu na svete, a aj tak má Španielsko rekordnú 27 % nezamestnanosť! Aj to je jasný dôkaz, že ani dostavané diaľnice nebudú pre Slovensko všeliek.

Pritom každý múdry ekonóm dnes vie, čo už dávno vedel pán  Samuelson: „Ak chceš zničiť štát, znič mu ekonomiku.“ Preto, kto naozaj miluje Slovensko, ten buduje hlavne slovenskú ekonomiku, a nie tu cudziu! Čo iné, ako nové slovenské kúpele, nám môžu poskytnúť v budúcnosti tisíce nových pracovných miest a to rovno po celom Slovensku?!  Tvorivé sily Slovákov a Slovenska treba oslobodzovať a nie ich zlou a slabou politikou ničiť a spútavať.

Zo Slovenska je treba čo najskôr urobiť svetovú kúpeľnú veľmoc, a teda z kúpeľníctva a cestovného ruchu treba na Slovensku urobiť kúpeľný „priemysel“! Šokujúce fakty a argumenty  vám poskytnem už čoskoro.

Pokračovanie  v druhej časti na budúce.

P.S. „Keď sa 80 % červenej politickej energie u nás míňa na špinavé politické kauzy, tak by sa mohlo aspoň 20 %  minúť na zmysluplné projekty. Verte mi priatelia, že keby nám tu vládli manažéri typu Tomáša Baťu, tak v  celom štáte by to vyzeralo a fungovalo tak dobre, ako to dobre funguje a vyzerá v  jeho fabrikách aj dnes!“

Táto celá vízia Slovenska je z autorovej knihy „Lekcie z demokracie“ /SaS/126/Bindas/

Teraz najčítanejšie

Bindas Tibor

www.Bindas.eu "3M" Moc Morálnym Múdrym a Slovensko bude silné a spravodlivé pre všetkých. Moje blogy sú moje podozrenia, hodnotové súdy, fikcie i satira na veci verejne. Sú písané vo verejnom záujme.