Denník N

Jack Ma prišiel o kontrolu nad Ant Group, trhy očakávajú zlepšenie podmienok na podnikanie

Zdá sa, že Čína prehodnocuje prísne obmedzenia digitálnych firiem. To posilňuje nádej na návrat čínskych finančných trhov k rastu.

Vedenie komunistickej strany Číny v posledných rokoch tvrdo postupuje voči akejkoľvek známke odporu. Tak sa stalo, že dlho očakávaný vstup na burzu giganta Ant Group v novembri 2020 pekinská vláda zablokovala. Stačilo, že zakladateľ Ant Group Jack Ma kritizoval prísne regulácie čínskej vlády a tá hneď spustila vyšetrovanie údajného zneužitia monopolného postavenia internetového obchodu Alibaba, ktorý je pridruženým podnikom Ant Group. Nielen, že primárnej verejnej ponuky akcií (IPO) Ant Group nič nebolo, ale Alibaba ako ďalší gigant v konzorciu Jacka zásadne utrpela.

Posledné mesiace sa však zdá, že čínska vláda ustupuje z tvrdých pozícií. Najprv po protestoch zrušila politiku nulového covidu a aktuálne to vyzerá aj na uvoľnenie napätia medzi oboma technologickými firmami a vedením komunistov.

Miliardár Jack Ma príde o kontrolu

Zmena však neprichádza bez patričného ústupku. Tým je zmena akcionárskej štruktúry, na ktorej sa zhodli akcionári. V praxi čínsky miliardár Jack Ma príde o kontrolu nad spoločnosťou Ant Group, konkrétne jeho hlasovacie práva zásadne „spadnú“ z 50 na 6,2 percenta. Týmto krokom sa snažia akcionári firiem udobriť si čínsku vládu a dať jej dôvod zmierniť doterajší tlak. V tento vývoj dúfajú aj trhy: hneď po oznámení tejto novinky si pripísali akcie kótované na burze v Hongkongu približne 8 percent a celkovo navýšili tohtoročný zisk už na 27 percent.

Wonderinterest-Lacenova-Akcie Alibaba narastli o vyse 20 percent v tomto roku

Výkonnosť akcií Alibaba Group za posledných 5 rokov. (Zdroj: Google)

Faktom je, že Ant Group je jednou z najväčších technologických firiem v Číne a má vplyv na významnú časť čínskej ekonomiky. Konkrétne Ant Group kontroluje najväčšiu mobilnú platobnú platformu na svete Alipay s viac ako 1,3 miliardami používateľov a  80 miliónmi obchodníkov, ktorí na nej ponúkajú svoj tovar a služby. Preto každý pohyb na burze okolo Ant Group má dopad na celý trh. A posledné naznačené zmeny dávajú celému trhu nádej, že sa po dlhej fáze poklesu otočí naspäť k rastu.

Vláda chce zmierňovať prísny dohľad nad firmami

Zásahy centrálnej pekinskej vlády a tvrdé regulačné pravidlá a zásahy od konca roka 2020 odrádzalo väčšinu investorov od nových investícií. Tieto aj ďalšie dôvody prispeli k tomu, že čínsky index Nasdaq Golden Dragon China klesol o približne 25 percent.

WonderinterestTrading-Lacenova-Cinske akcie maju za sebou dva roky poklesu

Výkonnosť Nasdaq Golden Dragon China za posledných 5 rokov. (Zdroj: Investing)

V posledných týždňoch sa sentiment dostal opäť do pozitívneho pásma, a to aj vďaka rozhodnutiu o navýšení kapitálu Ant Group a vytesnení Jacka Ma z rozhodovania o firme. Investori sa nádejajú, že čínske úrady sa konečne rozhodli postupne zlepšiť vzťahy so súkromným sektorom, a tým pomôcť aj hospodárskemu vývoju krajiny. Aj keď líder komunistov Si ťin-pching hovoril na minuloročnom zjazde o silnejšej kontrole komunistickej strany, posledné vyjadrenia predstaviteľov Komunistickej strany Číny hovoria pre tento rok o primárne zameraní na zvýšenie ekonomického rastu. Pretože čínska ekonomika výrazne utrpela v dôsledku prísnej politiky  nulového Covidu.

Očakávania tohto vývoja sú každopádne vysoké a v dôsledku prvých pozitívnych správ začali akcie čínskych firiem ako Alibaba alebo JD.com kótovaných na burze v USA posilňovať. Investori sú nateraz optimistickí a očakávajú, že Čína sa čoskoro pustí do zmierňovania doterajších prísnych pravidiel.

Vstup na burzu je ešte ďaleko

Ani tento vývoj nič nemení na tom, že vstup na burzu Ant Group nie je otázkou blízkych mesiacov. Pôjde o dlhý proces, ktorý bude vôbec závislý od zmiernení prísnych pravidiel, ktoré ešte stále platia. Príkladom je regulácia, ktorá hovorí, že pri firmách s akciami kategórie A platí čakacia doba 3 roky po zmenách v kontrole firiem, kým môžu vstúpiť na burzu. Aj na šanghajskom trhu typu Nasdaq STAR sa čaká dva roky a v Hongkongu je čakacia doba jeden rok. Aj keby IPO malo prebehnúť na posledne menovanej burze s najlepšími podmienkami, stále by to nebolo skôr ako o rok. A dovtedy sa v podmienkach podnikania môže toho pre Ant Group veľa zmeniť.

Teraz najčítanejšie