Denník N

Koncern LVMH zažíva s novou šéfkou značky Dior výrazný rast akcií

V koncerne luxusných značiek sú vo vedení len členovia rodiny miliardára Arnaulta. Práve tneto prístup prináša firme výborné výsledky.

Zakladateľ skupiny LVMH Bernard Arnault najnovšie opäť kraľuje rebríčku najbohatších ľudí planéty. Dôvodom je jeho úspech so skupinou LVMH, ktorá pod sebou ukrýva viacero luxusných značiek vrátane takých klenotov ako Dior, Louis Vuitton a Möet Chandon. Na čelo rebríčka sa Arnault dostal najmä vďaka výborným číslam LVMH v roku 2022, ktoré sa premietli do nárastu hodnoty akcií. Otázkou ostáva, či vysokú latku dokáže udržať aj v tomto roku.

„Rodinkárstvo“ v LVMH funguje na jednotku

LVMH avizuje zmeny, ktoré by mohli podporiť pokračovanie úspešného „ťaženia“. O čo ide? LVMH má netypicky na pozície v manažmente jednotlivých značiek výlučne členov rodiny. Toto „rodinkárstvo“ by za bežných okolností zaváňalo problémom, nie však v LVMH. Vyzerá to tak, že práve plánovanie nástupníctva na strategických pozíciách podstatne prispieva k úspechu firmy. Táto tradícia pokračuje aj v aktuálnej zmene: novou šéfkou značky Dior je dcéra Bernarda Arnaulta Delphine, ktorá predtým od roku 2013 pôsobila ako výkonná viceprezidentka LVMH pre Louis Vuitton. Pritom je dôležité povedať, že počas jej viceprezidentovania  – čiže osem rokov – dosiahla značka Louis Vuitton nové rekordy v predaji. LVMH prejde aj ďalšou zmenou: pôvodný šéf značky Dior Pietra Beccari nahradí dlhoročného výkonného riaditeľa Louis Vuitton Michaela Burka.

Bernard Arnault je fenomén

Kto je Bernard Arnault? Pochádza z bohatej francúzskej aristokratickej rodiny, avšak vo svojej podnikateľskej praxi výrazne povyrástol nad tento rámec tým, že zvládol spojiť do jednej firmy svetoznáme značky vín a alkoholu, módneho oblečenia, parfumov a kozmetiky. Kľúčom bolo zlúčenie značky Louis Vuitton s výrobcom liehovín Moët Hennessy s tým, že v spojenom holdingu pod názvom LVMH získal kontrolný podiel.

Arnault sa však neobmedzuje len na LVMH, ale svoj kapitál vložil napríklad aj do najväčšej online streamovacej služby Netflix. Trhová hodnota LVMH aktuálne dosahuje zhruba 390 miliárd dolárov a počas prvých troch štvrťrokov 2022 zaznamenala tržby takmer 60 miliárd dolárov. Arnault pritom nie je typické rentiér, ale o biznis sa stále aktívne zaujíma. Napríklad zamestnanci ho častokrát  vidia na kontrole rôznych maloobchodných miest všetkých značiek spadajúcich pod LVMH. Takisto sleduje kroky konkurencie a zapája sa do tvorby stratégie, ako na ne reagovať. Arnault skrátka aj vo vyššom veku stále udržiava a rozvíja najikonickejšie francúzske značky.

Akcie LVMH od začiatku roka výrazne narástli

Aktuálne je situácia pre maloobchod globálne nie práve ružová. Napriek tomu si LVMH udržiava stabilné trhové pozície a dosahuje dobré čísla. To sa odzrkadľuje aj na cene akcií, ktoré len od roku 2020 celkovo narástli o približne 65 %. Práve vďaka tomu sa Arnault dostal na čelo rebríčka miliardárov (väčšinu svojho majetku má práve v akciách LVMH).

ProfitLevel-Zarska-Akcie LVMH narastli od uvodu roka 2023 uz o 13 percent

Výkonnosť akcií spoločnosti LVMH za posledných 5 rokov. (Zdroj: Investing)

Aj posledné kroky trhy oceňujú. Menovanie Arnaultovej dcéry Dioru do čela Dioru sa prejavilo v náraste akcií LVMH o takmer 2 %.  A ak sa pozrieme na vývoj od začiatku roka 2023 – čiže za posledné tri týždne – tak sú akcie LVMH celkovo v pluse už o 13 %. Tieto čísla hovoria jasnou rečou: trhy veria stratégii firmy a tiež perspektíve jej ďalšieho rastu.

Teraz najčítanejšie

ProfitLevel_Lucia Zarska

Lucia Zarska

Som spoluzakladateľkou webu Mafinn, na ktorom som sa po obsahovej stránke venovala vzdelávaniu laického publika v oblasti rôznych druhov investícií. Som presvedčená, že investovanie môže byť jasné, zrozumiteľné a dostupné pro každého, stačí len vedieť ako na to. Aj preto som sa rozhodla v oblasti finančných trhov nasmerovať svoje ďalšie kroky na pozíciu analytičky. V pozícii hlavnej analytičky brokerskej spoločnosti ProfitLevel sa teraz venujem tejto téme podrobnejšie. Zároveň sa snažím pokračovať v písaní odborných textov o kapitálových trhoch do médií a na blogy. https://www.linkedin.com/in/lucia-%C5%BE%C3%A1rska-356b40b2/