Denník N

Ako CRP pomáha pri liečbe?

CRP (C-reaktívny proteín) je markér zápalu, ktorý sa nachádza v krvi. CRP je produkovaný v pečeni v reakcii na zápalový proces v tele. Hladina CRP sa zvyčajne zvyšuje počas prvých 12-48 hodín po vzniku infekcie alebo zápalu a potom sa postupne znižuje.

CRP sa používa na stanovenie rizika kardiovaskulárnych ochorení a na monitorovanie liečby pacientov s týmito ochoreniami. Vysoká hladina CRP sa tiež môže vyskytnúť pri rôznych infekciách, ako je zápal pľúc, infekcie močových ciest a vredy žalúdka.

CRP sa tiež používa na monitorovanie pacientov s reumatoidnou artritídou, Crohnovou chorobou a inými autoimunitnými ochoreniami. Vysoké hladiny CRP sa tiež môžu vyskytnúť pri rakovine, najmä pri nádoroch v pľúcach, prsníku a kolorektálnych nádoroch.

CRP sa môže merať pomocou krvného testu. Normálna hladina CRP je do 10 mg/L. Hladina CRP sa môže zvýšiť v priebehu niekoľkých hodín po infekcii alebo zápale a potom sa postupne znižuje po uzdravení. Vysoké hladiny CRP môžu byť tiež dôsledkom fajčenia, cukrovky, obezity a iných ochorení.

Je dôležité poznamenať, že CRP nie je špecifický markér pre konkrétne ochorenie a môže byť zvýšený aj pri iných podmienkach, ako je napríklad operácia, silný stres alebo tehotenstvo. Preto by sa hodnotenie hladiny CRP malo vždy kombinovať s inými vyšetreniami a klinickým pozorovaním.

V závere, CRP je dôležitý markér určenia zápalu, ktorý sa používa na stanovenie rizika kardiovaskulárnych ochorení, monitorovanie liečby a vyšetrenia pacienta.

Výsledky CRP testu môžu byť ovplyvnené rôznymi faktormi, ako je užívanie hormonálnej antikoncepcie, hormonálne nerovnováhy, ale aj užívanie nesteroidných antireumatík či statínov.

Zdroje:

  1. https://www.healthline.com/
  2. https://www.bioliek.sk/
  3. https://www.bioliek.sk/
  4. https://www.testing.com/
  5. https://www.bioliek.sk/
  6. https://www.cdc.gov
  7. https://www.akoliecit.sk/reuma-a-zapalove-ochorenia/crp-hodnoty-2/

Teraz najčítanejšie