Denník N

Luxusná značka Hugo Boss ohúrila výbornými výsledkami

Nemecká luxusná módna značka píše historicky rekordné tržby a výborný drive aj pre rok 2023

Napriek nastupujúcim ťažším časom a vysokej inflácii to sa luxusným tovarom  skutočne darí. Stačí sa pozrieť na rast koncernu LVMH (to je firma, vďaka ktorej je Bernard Arnault aktuálne najbohatší človek na planéte). Popri francúzskej firme dosahuje výborné čísla aj nemecký výrobca luxusného oblečenia Hugo Boss. Pervýkrát vo svojej histórii dokázal prekročiť so štvrťročnými tržbami hranicu 1 miliardy eur (v 4. kvartáli 2022). A Hugo Boss vyzerá optimsiticky aj pre rok 2023.

Miliarda štvrťročne? Hugo Boss to dosiahol

Čísla pri firme čísla Hugo Boss hovoria za všetko. Firma má našliapnuté k zisku pred úrokmi a zdanením (EBIT) za celý rok 2022 vo výške 335 miliónov eur, čo by bol o obrovský 47 % rast. Zároveň je to viac, ako stále veľmi optimisticky čakali odborníci (310 – 330 miliónov eur). Veľký podiel na výsledku má štvrtý kvartál, keď v ňom tržby medziročne narástli o 18 % na 1,07 miliardy eur. Zdá sa, že novej marketingovej kampani na kľúčové značky BOSS athleisure a HUGO progressive fashion sa výborne darí. Firma finálne výsledky za 2022 a tiež očakávané čísla pre rok 2023 oznámi 9. marca 2023.

Akcie teraz neposilnili, ale…

Hugo Boss má na Londýnskej burze cenných papierov trhovú kapitalizáciu na úrovni 4 miliárd eur. Firma, ktorá je kótovaná pod zložitým názvom Hugo Boss N Ord Shs, má dnes v obehu okolo 69 miliónov akcií. Napriek veľmi dobrým číslam sa ceny akcií nepohli nahor. Naopak, po zverejnení čísiel za 4. kvartál 2022 mierne klesli o 1 %. Každopádne, vývojová krivka ceny akcií je od jesene rastúca.ApmeFX_Svoren-Hugo Boss s rekordnymi vysledkami za rok 2022

Výkonnosť akcií spoločnosti Hugo Boss za posledných 5 rokov. (Zdroj: Investing)

2023 vyzerá nádejne

Pozitívny výhľad pre rok 2023 posilňuje aj oznámená investícia anglickej spoločnosti Frasers Group do značky Hugo Boss. Briti podnikajú v maloobchode a takisto majú aktivity v oblasti duševného vlastníctva. Podľa oznámenia ide pri investícii o 2,71 milióna kmeňových akcií, čo je 3,9 % celkového akciového kapitálu Hugo Boss a sú kryté predajom kúpnych opcií. Plus súčasťou investície je aj ďalších 17,57 milióna kmeňových akcií, a to už predstavuje 25 % celkového akciového kapitálu Hugo Boss.

Ak to zhrnieme, dobre naštartované kampane a predajné čísla plus ohlásená investícia sú impulzy, ktoré by značke Hugo Boss mohli pomôcť držať latku výborných výsledkov poriadne vysoko. Tým pádom by si mal udržať top pozíciu v segmente luxusných značiek módneho priemyslu.

Teraz najčítanejšie

Peter Svoreň

Mám na starosti medzinárodné operácie brokera ApmeFX TRADING EUROPE a som zodpovedný za aktivity v strednej Európe. Ako člen vrcholového manažmentu ApmeFX TRADING EUROPE vediem oddelenie investičného výskumu a som tiež členom výboru pre riadenie rizík. Inžiniersky titul mám z podnikovej ekonomiky a manažmentu. Aj (avšak nielen) kvôli svojej práci aktívne sledujem nové (najmä fintechové) technológie a najnovšie trendy na finančných trhoch. Práve o týchto témach píšem na svojom blogu.