Denník N

F. Melo: Balada pro Sofii (Komiksový denník 1/2023)

„Nemohl jsem uvěřit vlastním uším. Byl to on. Francois hrál klavírní koncert G dur Maurice Ravela. První větu zahrál s takovým elánem a tak živě… bylo to úžasné! Po pár minutách jsme úplně zapomněli, že se jedná o nějakou soutěž. Upadli jsme do jakéhosi snění. A o nám svou hrou sděloval, co momentálně prožíval. A pak… v okamžiku, kdy nastoupil orchestr, se stalo něco, co jsem ještě nikdy neviděl. A ani diváci nemohli uvěřit vlastním očím. Koncertní křídlo se vzneslo a plulo nad pódiem.“

Pražské vydavateľstvo Comics centrum mi je okrem iného sympatické aj kvôli tomu, že sa pomedzi Hellboya, Sin CityMyší hlídku nebojí prinášať aj komiksy z iného než akčného či hororového súdka. Napríklad ten o dospievajúcom gitaristovi (Doomboy), klasických operách (Kouzelná flétna) alebo aj fiktívnom francúzskom klavírnom virtuózovi skladajúcom na sklonku života Baladu pro Sofii.

Komiks Filipa Mela je postavený na rozhovoroch mladej zvedavej novinárky s nevľúdnym Julienom Duboisom — hudobnou legendou, ktorá nečakane zmizla zo scény. Prostredníctvom jeho spomienok tak vidíme nacistami obsadený Paríž, povojnovú mizériu ale aj búrlivé šesťdesiate roky a vzostup a pád jedného talentovaného hudobníka a jeho ešte talentovanejšieho rivala.

Balada pro Sofii je klasickým príbehom o láske k hudbe a rivalite, ktorý ničím neprekvapí. Príjemne plynie; sem tam sa pomedzi jeho realistické kulisy mihne občerstvujúci surreálny prvok, ale nemá ambície byť nejakým prelomovým dielom — čo nemusí byť na škodu. Sám autor je jazzovým hudobníkom, takže na záver si môžete aj naskenovať QR kód a vypočuť si originálnu Baladu. To veru nemá každý komiks.

Okrem lyricko-hudobnej atmosféry ma zaujala aj krásna kresba výtvarníka Juana Cavia. Ostré ťahy ceruzou poza ktoré presvitajú pôvodné skice, pastelová paleta, dynamické tieňovanie. A občasná štylizácia postáv — teda jednej konkrétnej — do zvieracej podoby pripomínajúcej Canalezovho Blacksada. Príjemné pokojné dielo.

F. Melo: Balada pro Sofii
Comics centrum, 2022
320 strán
80 %

plusy
• lyrická atmosféra
• pokojné plynutie príbehu
• motív hudby
• surrealistické prvky
• krásna kresba

mínusy
• ničím neprekvapujúci príbeh

Čitateľský denník vo forme podcastu môžete počúvať na:
Spotify, SoundCloude, Apple alebo Google podcasts.

Moju výtvarnú tvorbu môžete sledovať na:
Facebooku alebo webe.

Teraz najčítanejšie

Jakub Lenart

Naivné mudrovania o knihách, komiksoch a kultúre.