Denník N

5 spôsobov, ako zvýšiť účinnosť elektromotora

pohlad na priemyselny elektromotor

Elektromotory sa nachádzajú takmer v každej aplikácii, v každom odvetví. Sú hnacou silou väčšiny strojov a musia byť schopné vydržať všetko, čo sa na ne vrhne. Porucha elektromotora môže zastaviť celý závod, spôsobiť hodiny alebo dokonca dni neplánovaných odstávok, čo má za následok vysoké náklady pre podnik.

Zlepšenie účinnosti elektromotora môže znížiť pravdepodobnosť poruchy stroja, predĺžiť životnosť komponentov a pomôcť znížiť spotrebu energie.

Tu je našich päť najlepších tipov na zlepšenie účinnosti vášho elektromotora:

  1. Pravidelná kontrola

Najčastejšou príčinou poruchy motora je nízky odpor. Dochádza k nej vtedy, keď sa vplyvom nepriaznivých podmienok, ako je prehriatie, korózia alebo fyzické poškodenie, zhorší izolácia vinutí, čo vedie k nedostatočnej izolácii medzi vinutiami, únikom, skratom a nakoniec k poruche motora.

Súvisiace produkty: frekvenční měniče 400V, frekvenční měnič na čerpadlo, frekvenční měnič 1,5kW, 2,2kW, 3kW, 4kW, frekvenční měnič 400V, elektromotory Žilina

Pravidelná kontrola izolácie z hľadiska známok opotrebovania môže pomôcť udržať plnú účinnosť elektromotora a zabrániť tomu, aby nízky odpor viedol k poruche stroja.

  1. Ochrana pred elektrickým preťažením

K elektrickému preťaženiu alebo nadprúdu dochádza vtedy, keď sa prekročí prúd, na ktorý je motor navrhnutý, aby ho efektívne a bezpečne prenášal. Najčastejšou príčinou je nízke napájacie napätie, ktoré spôsobuje, že motor v snahe udržať krútiaci moment odoberá dodatočný prúd. Môže to však byť spôsobené aj skratom vodičov alebo nadmerným napájacím napätím.

Inštalácia účinnej nadprúdovej ochrany dokáže odhaliť nadprúd skôr, ako sa stane problémom, preruší napájanie a ochráni pred preťažením. To umožní motoru pracovať s maximálnou účinnosťou a zároveň sa zníži pravdepodobnosť poruchy.

  1. Udržujte chladný

Keďže približne 55 % porúch izolačných motorov je spôsobených prehriatím, výhody udržiavania motora v chlade sú zrejmé. Každých 10 stupňov Celzia, o ktoré sa zvýši teplota motora, znižuje životnosť izolácie o 50 %.

Zabezpečenie chladného prevádzkového prostredia je najjednoduchší spôsob, ako udržať teplotu motora na nízkej úrovni. Pomôže to predchádzať poruchám, čím sa zvýši účinnosť elektromotora.

  1. Monitorovanie vibrácií

Vibrácie elektromotorov sú bežne spôsobené nerovným alebo nestabilným povrchom. Môže však byť aj dôsledkom základného problému, ako sú uvoľnené ložiská, korózia alebo nesprávne nastavenie. Je dôležité monitorovať úroveň vibrácií, pretože nadmerné vibrácie môžu spôsobiť predčasné zlyhanie motora.

Nástroj na analýzu motora, ako je napríklad Enlight QuickCollect od SKF: jednoduchá a lacná možnosť, ktorá je ideálna na monitorovanie úrovne vibrácií a teploty elektromotora. To môže pomôcť zabezpečiť, aby bol motor schopný pracovať s plnou účinnosťou a znížiť riziko predčasného zlyhania elektromotora.

  1. Ochrana pred znečistením

Elektromotory často pracujú v prostredí, ktoré je znečistené prachom, špinou alebo chemikáliami. Keďže však kontaminácia je jednou z hlavných príčin zlyhania motora, je veľmi dôležité zabezpečiť, aby boli elektromotory dobre chránené pred kontamináciou.

Udržiavanie pracovných priestorov, nástrojov a prípravkov v čo najväčšej čistote môže znížiť pravdepodobnosť, že sa kontaminácia dostane do kontaktu s motorom. Ak je to možné, je tiež užitočné umiestniť motory mimo brúsok a iných zariadení, ktoré produkujú veľké množstvo nečistôt. Zníži sa tak možnosť vniknutia kontaminácie do motora, čím sa udrží účinnosť na najvyššej možnej úrovni a zníži sa pravdepodobnosť poruchy stroja.

Súvisiace produkty: frekvenčné měnič 380V, 400V, elektromotor 700 ot, elektromotory, šnekové převodovky, frekvenčné meniče Žilina

Ak chcete získať viac informácií o tom, ako môžete zvýšiť účinnosť svojho elektromotora, kontaktujte našu špecializovanú divíziu pohonov ešte dnes.

Zdroj: acorn-ind.co.uk, elektromotory-menice.cz, elements.envato.com

Teraz najčítanejšie