Denník N

Vláda sa dohodla opäť až na poslednú chvíľu

Tri dni rokovaní stačilo na dohodu vlády so zástupcami ambulantného sektora. Takisto ako pri nemocničnom personáli, tak aj teraz sme si na dohodu počkali až s blížiacim sa hraničným termínom.  

Vláda pri stredajšom rokovaní s ambulantným sektorom navrhovala navýšenie rozpočtu o 172 miliónov eur. Poverený minister zdravotníctva Lengvarský už vtedy avizoval, že môže prísť ešte k navýšeniu. To aj prišlo, keď na piatkovom rokovaní predstavil balík peňazí na dofinancovanie vo výške 283 miliónov eur. Vláda pridala 40 miliónovú rezervu na energie a 70 miliónovú covidovú rezervu. Ak by k dohode nedošlo, hrozilo by, že ambulancie by nepodpísali nové zmluvy s poisťovňami. Tie by mali byť podpísať do utorka, inak by si pacienti museli všetky zákroky v ambulanciách platiť z vlastnej peňaženky. Dohoda by mala byť podpísaná na jeden rok.

Ambulantný sektor toto navýšenie označil za esenciálne, nakoľko táto suma pokryje zachovanie ambulancií, ale už nie ich ďalší rozvoj. Nato by potrebovali ešte o približne o 40 miliónov viac.

Dohoda je zatiaľ len podmienečná. Podpísaná bude až po dohode ministrov zdravotníctva a hospodárstva, ktorí by mali vyriešiť rastúce ceny energií a infláciu, s ktorými si lekári nevedia sami poradiť. Argumentujú hlavne tým, že pri 15 percentnej inflácií sa 20 percentné navýšenie rozpočtu nemôže prejaviť aj v navýšení platov v ambulanciách. Kvôli zvýšeniu miezd zdravotným sestrám v nemocniciach si budú musieť personál v ambulanciách udržať primeraným navýšením platov. Je však pravdepodobné, že aj napriek dohode odídu niektoré sestry pracovať do nemocníc.

Popri čakaní na pomoc od štátu sa niektorí doktori rozhodli svoje ambulancie zavrieť. Jedná sa hlavne o lekárov v dôchodkovom veku. Doviedla ich k tomu ekonomická situácia. Lekárka Orosová je presvedčená, že aj keď v ordinovaní chceli pokračovať, svoje ambulancie už neotvoria.

Teraz najčítanejšie

Matej Kurila

Aktuálne študujem na gymnáziu v Bratislave. Po maturite by som chcel pokračovať v štúdiu na masmediálnej vysokej škole a neskôr sa stať redaktorom športu. Zaujímam sa nie len o šport, ale aj o dianie na Slovensku.