Denník N

Microsoft a ďalší giganti si ani prepúšťaním zamestnancov nepomohli, ich akcie smerujú nadol

Technologické firmy masovo prepúšťajú. Tento segment bude zrejme aj v roku 2023 naďalej klesať.

Nastupujúca recesia „kosí“ primárne technologické firmy. Napríklad jedna z najväčších IT firiem sveta– Microsoft – hovorí o rušení tisícok pracovných miest a o veľkých počtoch škrtnutých pozícií hovorí aj Google. Dôvodom je prevencia pred očakávanou recesiou. Je to logický vývoj: technologické firmy extrémne počas a po pandémii rástli a aktuálne pri klesajúcom dopyte po ich produktoch a službách či reklamnom priestore (ako v prípade Google a Meta) musia stenčovať svoju prevádzku a šetriť. Otázka znie, či robia dosť na to, aby si udržali slušné finančné výsledky a investori ocenili ich snahu v podobe zastavenia poklesu akcií.

Vyše 10-tisíc ľudí pôjde preč

Microsoft hovorí  o zrušení 5 % pozícií, čo je asi 11 000 pracovníkov. Ide o číslo pre celý svet. Vlnu prepúšťania spustil už minulý rok: vtedy prepustil 1 % zamestnancov, tentoraz to bude výrazne viac. Dôvod je zrejmý: predstavenstvo Microsoftu má obavy, že pokles dopytu bude dlhodobejší.

Microsoft má až o tretinu viac zamestnancov ako potrebuje

Pozrime sa, čo sa deje s akciami Microsoftu. Podobne ako celý sektor, ak Microsoft klesal celý rok 2022, a to o 23 %. Dnes sa akcie predávajú za cca 240 dolárov za akciu. Analytici síce oceňujú prepúšťanie, ale zároveň hovoria o „vankúši“ v podobe až tretiny zamestnancov( vo viacerých krokoch). Čiže aktuálne avizované plány nestačia a očakávania sú negatívne. To sa potvrdilo, keď Microsoft tento týždeň reportoval výsledky v druhom fiškálnom štvrťroku s najpomalším nárastom tržieb od fiškálneho roku 2017, a to iba na úrovni 2 % a s poklesmi pri prevádzkovom aj čistom zisku, ako aj pri zisku na akciu.

Výkonnosť akcií spoločnosti Microsoft Corporation za posledných 5 rokov. (Zdroj: Investing)

Tech sektor bude mať zrejme problémy celý rok 2023

Samozrejme, toto nie je len vec Microsoftu. Aj ďalší giganti ako Google, Meta alebo Amazon robia to isté. A Microsoft a Meta sa navyše chystajú rušiť aj niektoré kancelárie v USA. Tento vývoj hovorí jasne: technologické firmy sa stenčovaním nákladov kompenzovať stále výraznejšie spomalenie rastu technologického sektoru. Tento pkles pokračuje aj preto, že po viacerých rokoch top popularity technologických akcií sa pozornosť presunula na iné segmenty. Nateraz to vyzerá, že pokles tohto sektora bude po roku 2022 pokračovať aj v roku 2023. Preto si dobre zvážte, či sa pustíte teraz do investovanie do tohto segmentu.

ProfitLevel-Zarska_Microsoft je v krize a jeho akcie klesaju

 

Teraz najčítanejšie

ProfitLevel_Lucia Zarska

Lucia Zarska

Som spoluzakladateľkou webu Mafinn, na ktorom som sa po obsahovej stránke venovala vzdelávaniu laického publika v oblasti rôznych druhov investícií. Som presvedčená, že investovanie môže byť jasné, zrozumiteľné a dostupné pro každého, stačí len vedieť ako na to. Aj preto som sa rozhodla v oblasti finančných trhov nasmerovať svoje ďalšie kroky na pozíciu analytičky. V pozícii hlavnej analytičky brokerskej spoločnosti ProfitLevel sa teraz venujem tejto téme podrobnejšie. Zároveň sa snažím pokračovať v písaní odborných textov o kapitálových trhoch do médií a na blogy. https://www.linkedin.com/in/lucia-%C5%BE%C3%A1rska-356b40b2/