Denník N

Farmafirmy čakajú, aký bude ďalší vývoj COVID-19. Od toho sa odvinie úspech viacerých z nich

Predaj vakcín COVID-19 bol aj v roku 2022 pomerne veľký.

Vyše tri roky po tom, ako sa prvýkrát objavil COVID-19 v Číne, a po vyše dvoch rokoch aktívneho boja proti koronavírusu je globálne viac ako 70 % ľudí s aspoň jednou dávkou vakcíny. Pre farmapriemysel veľký úspech s vyše 5,5 miliardami očkovacích dávok. Otázka však znie, ako sa bude Covid-19 ďalej vyvíjať, a tým pádom, ako sa bude dariť výrobcom týchto vakcín.

Jasní traja víťazi pretekov

Vývoj účinnej vakcíny proti COVID-19 bol cieľom mnohých farmafiriem. Medzi víťazov tohto preteku patrili firmy ako Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Sinopharm, Sputnik a Novavax. Avšak tri z týchto firiem sú skutoční víťati. Čiže firmy, ktorým rýchly a úspešný vývoj vakcín dal veľký finančný aj reputačný úspech. Hovorím o trojičke Pfizer, Moderna a AstraZeneca. Poďme sa pozrieť, ako to vyzerá s týmito firmami a do akej miery potrebujú, aby sa COVID-19 „preklopil“ do endemickej podoby, čiže aby sa každoročne sezónne vracal podobne ako chrípka.

Pfizer je jasnou jednotkou

Medzi touto trojicou je lídrom bezpochyby Pfizer. Nie je to firma, ktorá by sa ukázal len pri tejto vakcíne. Naopak, vyvinula už mnoho známych liekov, ako sú Advil, Lyrica a Viagra, ako aj spotrebiteľských produktov ako Chapstick.

Pfizer bol v boji proti vírusu veľmi úspešný. V poslednom kvartáli 2022 mal príjmy 22,6 miliardy USD a čistý zisk 8,6 miliardy USD, čo oblo viac, ako sa čakalo na Wall Street. Nebola to len vakcína, ale aj liek na COID-19 Paxlovid za miliardy dolárov.

Detailen to vyzeralo takto:  Pfizer získal v 4. kvartáli 2022 celkovo 4,4 miliardy dolárov z predaja vakcín a až 7,5 miliardy dolárov z predaja Paxlovidu. Čistý zisk 8,6 miliardy dolárov sa rovná 6 % nárastu oproti rovnakému kvartálu roka 2021.

Predstavenstvo Pfizeru očakáva takisto výborné celoročné výsledky. Preto zvýšili svoj svoj odhad tržieb za celý fiškálny rok 2022 z 99,5 miliardy USD na 102 miliárd USD a zisk na akciu na úrovni 6,40 USD až 6,50 USD za rok. Pretože do bilancie vstupuje aj profit z predaja ďalších liekov vrátane Eliquisu (liek na riedenie krvi na liečbu zrazenín) a populárnej vakcíny proti zápalu pľúc Prevenar. K jeho výsledkom prispejú aj nové akvizície  – firmy Biohaven za 11,6 miliardy USD a Global Blood Therapeutics za 5,4 miliardy USD.

Moderna momentálne nemá výsledky, aké sa čakali

Pri Moderne je situácia presne opačná. Je to mladá firmy (vznikla len v roku 2010) a jej výsledky sú primárne závislé na vakcíne. Jej úspech bol tiež veľký: len v USA predala viac ako 250 miliónov dávok svojej vakcíny.

V 3. kvartáli 2022 nedosiahla výsledky, aké sa čakali. Namiesto tržieb 3,53 mld. USD to bolo len 3,36 mld. USD, namiesto zisku na akciu 3,29 dolárov to bolo len 2,53 dolárov.

Moderna vraví, že kvôli výpadkom v dodávateľskom reťazci im vypadol predaj vakcín v hodnote 2 až 3 miliardy dolárov. A práve to je problém:  vakcína COVID-19 je jediným komerčne dostupným produktom Moderny. A preto vyslovene závisí od vývoja nových vĺn koronavírusu.

Pre Modernu by bolo ideálne, ak by sa COVID-19 stal endemickým, čiže pravidelne sa vyskytujúcim ochorením na spôsob chrípky. Tým pádom by bol globálny dopyt dlhodobo stabilný. Zatiaľ tomu nič nenaznačuje. Ak to je jeden z dôvodov, prečo Moderna znížila svoju prognózu predaja v roku 2022 z 21 miliárd dolárov na 18 až 19 miliárd.

AstraZeneca je najmenším hráčom z veľkej trojky

AstraZeneca je pri porovnaní so spomenutými firmami doslova outsiderom v oblasti vývoja vakcín proti COVID-19. A to aj napriek tomu, že jej vakcínu schválili v 185 krajinách sveta.

Ale pritom firme sa  darí: celkové tržby medziročne narástli o 37 % na niečo vyše 33 miliárd dolárov. Bola to zásluha ako  vakcíny, tak aj ďalších liečiv pre rôzne oblasti chorôb by to nešlo. Napríklad výrazne prispel výsledok spoločnosti Alexion, ktorá sa špecializuje na liečbu zriedkavých chorôb a porúch. Preto AstraZeneca plánuje podľa šéfa Pascala Soriota aj ďalej investovať do výskumu a vývoja.

Porovnanie akcií: AstraZeneca je nastabilnejšia

Ak investujete, je pre vás zaujímavé porovnanie vývoja akcií spoločností Pfizer (NYSE: PFE), Moderna (NASDAQ: MRNA) a AstraZeneca (LON: AZN). Pri 5-ročnom pohľade späť v náraste jasne dominujú akcie Moderny, keď ich hodnota od debutu na burze NASDAQ vzrástla o viac ako 900 %.

Ozios-Austera-Porovnanie vykonnosti akcii Pfizer, Moderna a AstraZeneca - 5 rokov

Vývoj akcií Pfizer, Moderna a AstraZeneca za posledných 5 rokov (zdroj: Tradingview)

Faktom je, že pohyb cien akcií všetkých troch gigantov, akcie Pfizer a AstraZeneca je krátkodobo pomerne veľký (volatilita), ale dlhodobo sú akcie celkom stabilné. A to do nejakej miery aj pri Moderne. Na čom panuje zhoda, je perspektíva dobrých výsledkov pre všetky tri akcie.

Ozios-Austera-Porovnanie vykonnosti akcii Pfizer, Moderna a AstraZeneca - 2 roky

Vývoj akcií Pfizer, Moderna a AstraZeneca za posledné 2 roky (zdroj: Tradingview)

Samozrejme, pri absolútnom náraste od vstupu na burzu je lídrom  Pfizer. Avšak je to AstraZeneca, ktorá je od roku 2017 prevažne na býčej vlne. To môže byť výhodnejšia pre investorov hľadajúcich stabilitu.

Pandemické alebo endemické ochorenie?

Nikto nevie, či a kedy sa skončí pandémia COVID-19, resp. či sa preklopí do endemickej podoby. Napríklad podľa Worldometra môže počet denných nových prípadov dlhodobo presiahnuť 2 milióny nových prípadov. Ak by prichádzali stále nové a nové mutácie, farmaceutické firmy by mohli byť v roku 2023 svedkami prudko rastúceho celosvetového dopytu po ich vakcínach. Čo pomôže ziskom.

Ak by sa COVID-19 vyskytoval rovnako ako chrípka s každoročnou novou vlnou, predaj vakcín by sa preklopil do trvalej a pravidelnej, sezónnej podoby. A to by zase namiesto veľkého jednorazového nárastu znamenalo dlhodobé zabezpečenie odbytu pre výrobcov vakcín.

Teraz najčítanejšie