Denník N

Česi majú na hrade svojho leva, Slováci majú v paláci svoju kráľovnú – symbióza snov.

Klamstvá, nenávisť, intrigy, konšpiračné teórie, polarizovanie spoločnosti dostali v prezidentských voľbách v Česku stopku.

Foto: TASR

Hneď po vyhlásení výsledkov som žhavil linky a gratuloval som mojim českým kamarátom k zvoleniu nového prezidenta. Kamarátom, s ktorými som študoval na Vysokej škole pozemného vojska vo Vyškove aj na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej postgraduálne tlmočníctvo-prekladateľstvo.

Emócie boli o to silnejšie, keď sa na obrazovke objavila Zuzana Čaputová, ktorá prišla osobne pogratulovať víťazovi do jeho pražského štábu. Išlo o autentické gesto prezidentky Slovenskej republiky, ktoré zanechalo v novozvolenom prezidentovi krásny moment, ktorý si bude dlho pamätať, ako sám povedal.

Pozrime sa spolu, čo sa udialo v prezidentských voľbách. Čo to znamená pre Slovensko?

Demokracia na celom svete zažíva nepoznanú krízu. Vo vývoji spoločnosti však ide o normálny stav. Znepokojujúce ale na tom je, že sa práve počas krízy vynárajú rôzni populisti, zlodeji a rozdúchavači vojnových konfliktov.

V Českej republike sa po dlhej dobe na post prezidenta dostáva človek, ktorý nahradí  Klausa aj Zemana. Generál Pavel sa najviac približuje svojimi hodnotami k Václavovi Havlovi.

Pokiaľ ide Andreja Babiša, ten po voľbách do Poslaneckej snemovne a do Senátu, prehral už tretí krát vo voľbách prezidenta ČR. Ide o zdrvujúcu porážku, keďže voľby sa dotýkali samotnej osobnosti – vodcu hnutia ANO.

Silnou a účinnou zbraňou generála Pavla  bolo úprimné ľudské slovo, zdvorilosť, tolerancia a racionálna argumentácia. S týmto Babiš nepočítal. V jeho mentálnom nastavení a bažení po moci nepochopil, že kampaň postavená na vulgárnosti, inzultovaní  a očierňovaní protivníka, je odsúdená na neúspech.

Prejdime si spolu pár aspektov Babišovej kampane a jeho rétoriky, ktoré sú takmer identické s tými ako fungujú Robert Fico, Peter Pellegrini, Republika a spol.

Hlavnou témou záveru predvolebnej kampane bolo zatiahnuť do nej českú armádu a vyvolať v ľuďoch strach z vojny. Tento ťah, vyvolať u občanov strach z vojny, mu nielenže nevyšiel, on sa mu vypomstil. Česká armáda dlhodobo patrí medzi najdôveryhodnejšie inštitúcie v zemi. Česko je, podobne ako Slovensko, v konflikte na Ukrajine len nepriamo zapojené a to dodávkami zbraní, mohutnou podporou utečencov a morálnou podporou Ukrajiny. Táto stratégia spôsobila aj veľkú nevôľu medzi spojencami v NATO. Keďže Petr Pavel sa nenechal zatiahnuť do tejto pasce a nevyjadroval sa k fatálnemu diplomatickému prešľapu Babiša, ktorý sa neprihlásil k záväzkom Českej republiky v NATO v rámci spoločnej obrany.

Snaha Babiša zapôsobiť na kresťanských voličov Pavla Fišera, ktorý v prvom kole získal 7 percent hlasov, vypálila v prípade bývalého komunistu a agenta ŠTB ako zlý vtip. Neznaboh presviedčal týchto potenciálnych voličov o svojom prepojení s duchovnom. To už bolo prisilné kafe aj pre veriacich.

Ľudia očakávali, že Babiš, známy svojou špinavou taktikou, musí mať niečo na generála Pavla. No okrem opakovaní známych skutočností o jeho členstve v komunistickej strane a nezmysloch o pôsobení vo funkcii rozvedčika sa nepotvrdili.

Na rozdiel od Petra Pavla, ktorý sa snažil osloviť voličov všetkých vekových a sociálnych vrstiev, Babiš si vybral staršiu generáciu s nižším vzdelaním.

A v neposlednom rade Babiš naplno odkryl svoje obmedzenia. Sociálna inteligencia je rozhodne to, čo mu chýba:

Pripomeňme si preto 4 základné znaky sociálnej inteligencie:

  • Schopnosť počúvať:Ide o to skutočne načúvať tomu, čo vravia ostatní. Ak počúvate s otvoreným srdcom, skôr sa stanete vnímavejší na skutočné potreby toho druhého.  A tu to všetko začína.
  • Schopnosť efektívnej komunikácie:Komunikácia môže byť hotové umenie. Mali by sme pri nej prejaviť záujem o druhého človeka, okoreniť ju štipkou humoru a zároveň sa vyhnúť primitivizmu.
  • Manažment reputácie:Sociálne inteligentný človek si je vedomý toho, že v každom okamihu sociálnej interakcie zanecháva v druhej osobe istý dojem. Preto sa ho snaží nepokaziť nevhodným správaním.
  • Vyhýbanie sa hádkam:Nenadarmo aj stará múdrosť vraví, že múdrejší ustúpi. A je to naozaj tak. Znamená to, že nebudete mrhať svoju vzácnu životnú energiu na to, aby ste sa hádali pre maličkosti.

V jeho vystúpeniach sa tiež prejavil ako neveľmi sčítaný človek bez rozhľadu v kultúre, histórii a štipky humoru. Jediné, na čo sa zmohol, boli kŕčovité úsmevy.

Foto: ČT24

Slováci vnímajú zvolenie Petra Pavla za prezidenta veľmi pozitívne. Český prezident a slovenská prezidentka majú spoločné hodnoty – pravda, slušnosť, dôstojnosť, rešpekt a pokora.

Z politického hľadiska je to jednoznačná orientácia na západ a ukotvenie svojich krajín v severoatlantických štruktúrach a Európskej únii. Česko a Slovensko sa stávajú oveľa silnejšími zo strategického významu v presadzovaní demokratických hodnôt na medzinárodnej úrovni. Aj po 30 rokoch od rozdelenia federácie majú obe krajiny nadštandardné vzťahy na všetkých úrovniach.

Teraz najčítanejšie

Róbert Eisner

Tlmočník-prekladateľ, ESP lektor. Člen Progresívneho Slovenska.  Profesijné skúsenosti v oblasti medzinárodných vzťahov, bilaterálnej a multilaterálnej spolupráce, ocenenia a vyznamenania: Honorary Texan Degree - ocenenie udelené guvernérkou štátu Texas Ann Richards, CRUZ DE ALFONSO X EL SABIO - Rytiersky rád udelený Španielskym králom Juanom Carlosom I.