Denník N

Jak vypadá nový II. důchodový pilíř na Slovensku? Je dlouhodobě udržitelný? Co nám v blízké době pošlou d.s.s.?

Debatovali Peter Cmorej, Miroslav Kotov a Vladimír Mlynek.

❧ Obsah
01:15 – Majú byť ľudia v druhom pilieri?
02:59 – Ako druhý pilier čo najefektívnejšie využiť?
06:12 – Stručne: Čo sa všetko zásadne zmenilo? Prečo to dopadlo, ako to dopadlo?
15:04 – Ktoré zmeny v 2. pilieri vnímate pozitívne a ktoré negatívne?
19:11 – Je to dlhodobo udržateľný systém?
21:11 – Existuje už plán, ako sa od júna 2023 začne realizovať presun do indexových fondov?
23:57 – Na presun do indexových fondov je 2,5 roka. Presunie sa prvý polrok pätina, ďalší tiež pätina, atd. alebo očakávate nelineárny proces?
25:42 – Môžu sa oznámené plány presúvania meniť?
28:01 – Ako to v praxi bude fungovať? Do ktorého konkrétneho indexového fondu sa budú od mája ľudia automaticky zaraďovať? Ako je definovaná predvolená investičná stratégia pre nových sporiteľov?
34:16 – Do 2. piliera sa noví sporitelia prihlasujú automaticky, ale je možné z neho vystúpiť. Prečo by niekto mal chcieť vystúpiť z 2. piliera? Existujú na to logické dôvody?
37:19 – Zrušili sa poplatky za zhodnotenie. Budú d.s.s. napriek tomu schopné dosiahnuť pre klientov očakávaný výnos? Budú mať motiváciu zarobiť klientom čo najviac, aj keď neexistuje poplatok za zhodnotenie?
41:47 – Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR odhaduje, že zmeny majú potenciál zvýšiť úspory budúcich sporiteľov po 40 rokoch v systéme až o 64 %. Súhlasíte s takto uvedeným potenciálom?
43:41 – Aký je váš názor na aktuálne možné formy výberu? Koalícia sa jednoznačne nezhodla – zhodnete sa vy? Čo je podľa vás výhodnejšie? Ako plánujete postupovať vy osobne?
52:28 – Ako je to s dedením? Kedy bude možné a kedy už nie?
54:40 – Máte názor na zmeny, ktoré nastali v prvom pilieri?

Teraz najčítanejšie

Jiří Ščobák

Pocházím z Prahy, déle, než polovinu života jsem v Bratislavě. Calleruji square dance, rád cestuji, fotografuji. Baví mě zoologie, archeologie, antropologie, historie, evoluce a etologie. Doma mám 30 akvárií nebo miniakvárií. Sbírám filmy, přibližně polovinu z toho, co vidím, tvoří japonská, jihokorejská nebo čínská kinematografie. Komentuji na ČSFD (jirka_šč). Sbírám akvarijní rostliny, moje akvária jsou low-tech. Mám ženu a tři dcery. Moje firma organizuje soutěž finančních produktů Zlatá minca. Od roku 2006 bloguji na Sme, teď jsem také na blogu N.