Denník N

Správa o stave spoločnosti

Predčasné voľby a nejasná budúcnosť. Je to ale horšie. Spoločnosť je napätá a hrozí nám viac než Fico vo vláde. Zloba v spoločnosti môže dospieť k osobným pomstám, k malej občianskej vojne.

Ak ste sledovali rozhovory z posledných dní, tak Vás zo slov sociológa Michala Vašečku, či z debaty Mariána Leška s Martinom Šimečkom mohlo mraziť. Začína sa boj o demokraciu a momentálne ho prehrávame. Môže to byť však ešte horšie.

Stav spoločnosti je dnes v absolútnom rozklade. Prvým signálom sú diskusie na internete. Tie sú bez akýchkoľvek zábran, ľudia si hrubo nadávajú, osočujú sa, niektorí nemajú problém priať svojmu oponentovi smrť. Nie je to však len na internete. Stačí sa začať rozprávať s ľuďmi na ulici, s ľuďmi, pracujúcimi v službách a zistíte, že táto spoločnosť stratila akékoľvek zábrany. Prestali platiť pravidlá slušného správania, pomaly sa tu začína rodiť anarchia. Preháňam? Opýtajte sa ľudí, čo pracujú v gastro priemysle, ľudí v e-shopoch, v obchodoch, spýtajte sa ako sa k nim chovajú ľudia, z ktorých žijú. Odpoveď už poznáte.

Neveští to nič dobré. Táto nahnevaná spoločnosť si pamätá, kto im oponoval, kto im z ich pohľadu škodil. Predstavte si, že títo ľudia začnú cítiť silu z parlamentu, ktorý bude vyskladaný z nedemokratických síl. Začne sa anarchia, vďaka ktorej bude legitímne zasahovať voči oponentom aj tvrdou silou.

Voličom, sociológom, alebo politickým komentátorom chýba impulz, ktorý tu bol v roku 1998, či v roku 2020, niečo, alebo niekto, kto by mal tejto spoločenskej katastrofe čeliť. Majú pravdu, ak takúto silu nevidia v politickej strane, či lídrovi. Je tu smetisko, na ktorom je priveľa kohútov a nevanie z tohto pozitívna nálada.

Táto výstraha by nám mala byť impulzom. Je mnoho času do predčasných volieb a tento stav je možné zvrátiť. Nehľadajme však impulz. Samotná správa o spoločnosti, by nám mala byť potrebným impulzom. Ak totiž prestaneme bojovať za slobodu slova a za demokratické hodnoty, tak nemusíme už v našich životoch zažiť to, že v našej krajine budeme môcť slobodne prehovoriť bez úhonu.

Teraz najčítanejšie