Denník N

Kronika bolševismu

Komunizmus/boľševizmus patrí medzi najväčšie fenomény 20. storočia. Mnoho ľudí pozná osobnosti ako Lenin, Stalin. No korene tohto hnutia siahajú ďaleko do minulosti. Českí autori Zdeněk Ležák a Jakub Dušek sa ho vo svojej knihe Kronika Bolševizmu rozhodli podrobne zmapovať.

Dozviete sa množstvo zaujímavých informácii o dejinách komunistického hnutia a ich popredných predstaviteľoch. Mňa osobne šokovala informácia, že napr. taký Karol Marx si v niektorých veciach mal čo to povedať so samotným Adolfom Hitlerom. Človek tak získa komplexnejší obraz o tom, prečo vlastne vzniklo niečo ako komunizmus a ako jeho vyznávači došli k svojím ideám a názorom.

Pútavé spracovanie

Celá publikácia je pútavo graficky spracovaná, takže ju ocenia aj ľudia, ktorí nemajú radi množstvo odborného textu.

A na úplnom konci si autori pripravili pekný bonus pre čitateľov. Ním je tak trochu vtipne podaný komiks o boľševickej revolúcii v Rusku.

Osobne mi trochu chýbalo vysvetlenie ruskej občianskej vojny – ako došlo k transformácii ruského impéria na Sovietsky zväz.

Verdikt 

Napriek tomu knihu odporúčam všetkým milovníkom histórie. Ak by takým spôsobom boli spracované všetky aj učebnice dejepisu pre školy, nemali by sme ľudí, ktorí nemajú radi tento predmet.

Martinus Link: https://www.martinus.sk/?uItem=279584

Podporte autora:

Teraz najčítanejšie