Denník N

Pozrite si duel Fico, kontra Bindas 2 diel.

Práve v týchto dňoch, keď sa pán Fico všade chváli automobilovým úspechom, treba mu povedať, že Slovensko má aj iné a lepšie alternatívy. Som presvedčený o tom, že jednou z nich je aj alternatíva – Slovensko Krajina Kúpeľov (SKK). Som presvedčený o tom, že Slovenské kúpele nám môžu dať podstatne viac, ako 4 automobilky. Som presvedčený o tom, že naše Slovenské kúpele nám môžu dať viac pracovných miest, vyššie platy, i vyššie zisky, ktoré ostanú na rozdiel od tých 4 automobiliek hlavne tu na našom  Slovensku, za predpokladu využitia pragmatizmu, podnikateľského ducha a rozumu. Som presvedčený o tom, že Slovensko, a jeho ekonomika musí stáť hlavne na vlastných, a nielen na cudzích nohách. Som presvedčený o tom, že Slováci musia robiť na Slovensku hlavne na seba, pre seba, a nie na iných.

Túto pánom Ficom tak oslavovanú automobilku predsa nevlastní Slovensko, a preto spýtajte sa pána Fica, či vám povie pravdu, aký zisk bude mať zo Slovenska ním oslavovaná automobilka, a aký zisk Slovensko, a to už budú pán Fico celkom iné čísla. Možno potom aj Vaše chválenie sa  rýchlo vychladne. Nakoniec pravda je taká, že ta automobilka neprišla na Slovensko kvôli Vám, ale hlavne kvôli  strategickej polohe Slovenska, lacnej pracovnej sile, a kvôli dotácii, ktoré dostane z našich peňaženiek, a nie od Vás. Všetko ostatné mi pripadá len ako Vaša populistická propaganda. Verte mi pán Fico, že páni z automobilky si to vedia veľmi dobre spočítať. Pre tieto 3 hlavné dôvody by tu prišli aj za inej vlády.

Som  však pragmatik a realista,  a preto viem, že po vzniku Slovenska sa tu nerobila taká múdra štátna ekonomická politika, ako sa mala robiť, a preto aj ja chápem, že dnes je ekonomika i politika Slovenska v takom stave, že dnes naozaj musíme byť vďační aj za tie automobilky.

Kým sú však tie automobilky ešte tu, tak využime ich prínos aj na postavenie našej vlastnej slovenskej ekonomiky, aby Slováci robili hlavne na seba, a pre seba, a nie hlavne na iných. Okrem toho už asi pán Fico viete, čo sa šušká, že USS je vraj na odchode zo Slovenska, čo dáva mojej vízii: Slovensko Krajina Kúpeľov, ešte viac za pravdu, že všetko je tu na Slovensku len dočasne, a môže sa to týkať aj terajších automobiliek.

Na základe toho je naozaj jednou veľkou alternatívou a šancou pre Slovensko aj vízia:

Slovensko Krajina Kúpeľov (SKK):

10 silných argumentov pre novú a konečne len našu ekonomiku Slovenska.

10 silných argumentov tak pre voličov pravice, ale aj pre voličov ľavice.

Po. 1.    Fínsko je označované a známe vo svete ako krajina tisícky jazier, prečo by sa o Slovensku nemohlo hovoriť vo svete, ako o krajine tisícok liečivých prameňov?  Na Slovensku sa predsa nachádza okolo 1300 minerálnych prameňov, z toho je z nich iba 26 využívaných ako základ liečebnej a rehabilitačnej terapie.

Sami vidíte, že toto mrhanie našimi prírodnými zdrojmi je dodnes nepredstaviteľné a nepochopiteľné! Priatelia, už v 18. storočí bolo na Slovensku až 137 kúpeľných lokalít v rôznych regiónoch skoro po celom Slovensku.

V súčasnosti, teda 21. storočí je ich iba 26 ! Kúpele a kúpeľný biznis zanikal v dôsledku zničenia vo vojne, ale vo viacerých prípadoch bývalé kúpele skrachovali pre zlý politický manažment štátu.

Preto  prioritou tých, čo sa po Voľbách 2016 dostanú do parlamentu, by malo byť nanovo zanalyzovať stav, a vytipovať koľko z tých 111 stratených liečebných zdrojov by sa dalo na novo obnoviť, a koľko z nich by sa dalo na nové kúpele premeniť. Tieto naše slovenské poklady treba naozaj využiť. Vynásobte si teraz 111 x 500 = 55 500, teda za predpokladu, že využijeme 111 stratených liečebných zdrojov, a za predpokladu, že sa v nich časom zamestná priemerne 500 ľudí, tak potom oslava zo zamestnania 3000 ľudí v automobilke je naozaj neprimeraná. To, že tento kúpeľný biznis dá prácu tisícom v iných rezortoch (stavebníkom pri výstavbe kúpeľov, doprave pri preprave klientov, poľnohospodárom pri výžive klientov atď., atď.) netreba ani hovoriť. Preto si myslím, že pre tento štát je dnes najlepšou investíciou začať obnovovať staré a budovať nové kúpele.

Prečo? Kúpeľníctvo a kúpeľný biznis poskytuje po celom svete vyhľadávané služby  a práve služby na rozdiel od automobilového priemyslu, v ktorom stále viac a viac práce už robia roboty poskytujú najviac nových pracovných miest! Áno priatelia, sú to služby, ktoré môžu radikálne znižovať nezamestnanosť a  zvyšovať životnú úroveň, a to skoro v každom regióne, a to tak voličovi pravice, ako aj voličovi ľavice.Zmeňme preto Slovensko ako  krajinu hladových dolín, na Slovensko ako  krajinu využitých prírodných zdrojov! Pritom,  už o pár rokov vďaka tejto odvážnej vízie môže byť Slovensko známe, ako – Slovensko Krajina Kúpeľov.

„Na Slovensku je liečivá voda, ktorá lieči! Relax a zdravie zo Slovenska! Slovenská príroda a slovenská voda vám vráti vaše zdravie!“ Takými a podobnými sloganmi treba propagovať a budovať imidž Slovenska po celom svete. Máme  ideálne podmienky na masívny rozvoj  cestovného ruchu, a masívny rozvoj  kúpeľného a zdravotného  turizmu. Priatelia Slovenska, voliči i nevoliči pravice, nie je to paradoxné, že slovenská príroda je k nám tak bohatá, a my sme aj tak chudobní?

Máme svetovo jedinečné množstvo termálnych a liečivých prameňov, tradíciu a vzdelaný personál. Toto všetko je dnes pripravené na Slovensku vybudovať celkom nový priemysel – kúpeľný „priemysel“! Prebuďme preto priatelia „Slovenského vlka“! Zdravotný turizmus, a rozvoj cestovného ruchu si zaslúži byť  aspoň jednou z hlavných priorít rozvoja Slovenska.

Veď, čo si človek najviac praje, a čo si najviac cení v celej 500 000 000 únii i blízkom Rusku? Predsa zdravie! Čo je krehkejšie, ako sklo? Naše zdravie. O čo sa treba najviac starať? O zdravie! Kde by sa o vaše zdravie mohli dobre postarať? V našich nových Slovenských kúpeľoch!

Po. 2.    Kúpeľníctvo, a teda aktívna zdravotná turistika sú modernou, a dynamicky sa rozvíjajúcou oblasťou cestovného ruchu. Archeologické nálezy na Slovensku dokazujú, že termálne  pramene sa využívali  už v praveku. Dokazujú to  sídla Keltov, Markomanov, Kvádov, a mnohé termálne pramene napríklad v Trenčianskych Tepliciach boli pravdepodobne známe už Rimanom.

Dobrý  opis minerálnych liečivých vôd na území Uhorska, teda aj dnešného územia Slovenska, priniesol Juraj Wernher, lekár, učenec a radca kráľovskej rodiny (1549). Rozvoj nášho kúpeľníctva nastal až po veľmi múdrom a strategickom rozhodnutí! Kedy to bolo? Keď panovníčka Mária Terézia nariadila v roku 1763 vykonať analýzu a súpis všetkých minerálnych vôd na území mocnárstva a to s opisom ich pozitívnych i negatívnych účinkov. Myslím si, že aj v tomto 21. Storočí sa máme čo učiť z tohto  múdreho strategického rozhodnutia.

Slovenské kúpele môžu byť opäť svetové. Prečo? Lebo už teraz sú svetové a unikátne, v zložení minerálnych prameňov, len to svetu pre zlú štátnu politickú stratégiu nevieme ani poriadne ponúknuť, a preto ani predať! Keď sa k týmto svetovo unikátnym prameňom pridajú kvalitné zdravotnícke, relaxačné, ubytovacie, stravovacie služby a iné potrebné služby, tak je naše milované Slovensko odsúdené na úspech. Vtedy voliči ľavice i pravice môžu začať veriť, že vďaka tejto silnej ekonomike sa zo Slovenska môže časom stáť naozaj aj silný sociálny štát pre všetkých.

Preto je treba už po Voľbách 2016 vytvoriť tím ľudí, ktorí vytvoria konkrétne projekty pre postupný ekonomický rozvoj celého Slovenska. Bez masívnej štátnej a politickej podpory, podpory súkromného sektora to však nepôjde. 

Po. 3.  Jasným dôkazom nutnosti využitia tejto vízie „SKK“ je aj analýza Európskeho turistického inštitútu, ktorá jednoznačne predpokladá rozvoj kúpeľníctva. Prečo? Potreby na kúpeľnú starostlivosť v starnúcej a dlho žijúcej populácie Európy neustále stúpajú, a budú neustále stúpať, a preto dopyt po tomto zdravotnom turizme bude len a len narastať!

Táto analýza stavu sa opiera o zákonitosť starnutia populácie celej Európy, kedy sa organizmus stáva chorľavejším, a preto si vyžaduje dlhšiu, väčšiu  a častejšiu kúpeľnú starostlivosť. Ázijské kúpele, ale najmä kúpele na americkom kontinente, ponúkajú iné kúpeľné aktivity, ktoré nemôžu tým našim Slovenským kúpeľom konkurovať a preto treba využiť našu jedinečnosť a svetovosť čo najskôr, lebo už teraz je neskoro.

Dnes stúpa dlhovekosť vo všetkých krajinách EÚ, a  práve títo chorľavejší a starší občania môžu tieto služby aktívne vyhľadávať. Aj pre tento obrovský potenciál, je to naozaj obrovská šanca pre celé Slovensko. „SKK“ tak môže aj dnešné hladové doliny zmeniť na prosperujúce doliny.

Po. 4.    Najsilnejšia ekonomika EÚ je Nemecko, a Nemci  ako vieme milujú kúpele! Podľa nemeckých štatistík si kúpeľnú dovolenku plánuje ročne asi 20 miliónov Nemcov. V hre sú však aj iné ekonomické silné krajiny a to nielen z Európy, ale aj z Ruska, USA a Ázie.

Keby sa nám z týchto všetkých miliónov potenciálnych klientov podarilo cenou a kvalitou osloviť len napríklad 5 %, tak aj novo postavené kúpele na Slovensku by kapacitne nestačili! Áno priatelia, tieto čísla sú naozaj šokujúce a hovoria o obrovskom nevyužívanom potenciály rozvoja Slovenska.

Preto tejto mnohomiliónovej klientele treba postaviť čo najskôr na Slovensku nové kúpele. Predstavte si, že keby sa nám podarilo len z tých 20 miliónov Nemcov priviesť na Slovensko každoročne len  5 %, a máme rovno 1 milión klientov. Tu však nie sú zahrnuté ešte počty klientov z iných veľkých krajín Európy a sveta!

V súčasnosti pre slabú propagáciu, a slabo rozbehnutý kúpeľný biznis na našom Slovensku navštevuje slovenské kúpele len okolo 20 000  nemeckých klientov,  pri nových investíciách do kúpeľníctva a múdrej štátnej stratégii rozvoja Slovenskej ekonomiky by však mohli byť tieto čísla v státisícoch.

Vízia „SKK“ je ekonomicky fenomenálna aj v tom, že do kúpeľov sa nechodí na pár dní, ale na týždne. Preto celé 3 a viac týždňov majú kúpeľní hostia na to, aby utrácali peniaze tu na Slovensku a nie inde!    Predstavte si priatelia, že autobusy, vlaky i lietadlá, tak  to všetko, by každé tri týždne privážalo stále nových, a nových klientov do novo postavených a zrenovovaných Slovenských kúpeľov a to po celom Slovensku! Vďaka „SKK“ nám revolučne stúpne zamestnanosť, a postupne aj životná úroveň, a to po celom našom Slovensku.

Ešte stále neveríte? Tak, v Nemecku stojí  1 kúpeľ cca 70 €, u nás 1  celý ošetrovací deň!  Celotelová klasická masáž v Nemecku stojí cca 30 €, a u nás cca 2 €. Okysličovací kúpeľ je u nás cca za 2 €,  v Nemecku za cca 35 €, ďalej už ani netreba pokračovať.

Cenou, kvalitou služieb i prírodou vieme jasne a svetovo konkurovať, len tie kúpele treba čo najskôr po celom Slovensku vybudovať a po celom svete múdro a intenzívne propagovať! Nemecký klient je pre nás zaujímavý aj z toho dôvodu, že Nemci naozaj uznávajú kúpeľnú liečbu a majú o ňu záujem!  Prečo sa napríklad Fíni chodia liečiť do Maďarska? Lebo majú tisíc jazier, ale ani jeden minerálny prameň!

Ďalšou výhodou je, že tieto kúpeľné službyceloročnou záležitosťou, a preto poskytnú Slovensku zisk celoročne. Priatelia na ilustráciu sily vízie „SKK“ som použil len čísla z Nemecka, a koľko je tu ešte iných bohatých krajín, s bohatými dôchodcami?

Už doterajšie fakty sú dôkazom toho, že  treba investovať do tohto sektoru služieb, ktorý má potenciál dať viac pracovných miest, vyššie platy i vyššiu stabilitu slovenskej ekonomike, ako teraz bombasticky Ficom oslavovaná nová automobilka.  Pán Fico, dúfam, že táto vízia „SKK“ už nebude pre Vás kampaňou, ktorou sa šíri špina a nenávisť.

Priatelia a milovníci Slovenska, uvedomujem si, že o tomto blogu, o tejto vízii „SKK“ sa málokto dozvie, a že pán Fico je denne v televízii, tlači i rozhlase, takže  jeho propagandu vidia  milióny. Preto, ak vás táto vízia „SKK“ oslovila šírte ju ďalej medzi vašich priateľov, lebo neexistuje horšia kombinácia, ako moc bez pravdy, a pravda bez moci. Ďakujem.

P.S. Čo je pre vás priatelia dôležitejšie? Vaše zdravie, alebo vaše auto – teda kus plechu, kovu, skla, gumy a plastu? Či aj toto nedokazuje silu vízie: Slovensko Krajina Kúpeľov? Takže môžete si priatelia porovnať víziu „SKK“, a víziu pána Fica. Kto miluje viac Slovensko? Vízia „SKK“, alebo pán Fico?

Ďalšie šokujúce fakty a argumenty dám v tretej časti na budúce.

Táto celá vízia Slovenska je z autorovej knihy „Lekcie  demokracie“ www.bindas.eu

Teraz najčítanejšie

Bindas Tibor

www.Bindas.eu "3M" Moc Morálnym Múdrym a Slovensko bude silné a spravodlivé pre všetkých. Moje blogy sú moje podozrenia, hodnotové súdy, fikcie i satira na veci verejne. Sú písané vo verejnom záujme.