Denník N

Tesla ide rozšíriť výrobu nákladného modelu Semi

V roku 2022 akcie Tesly klesli o vyše 50 %, od úvodu tohto roka však opäť rastú

Ikonický výrobca elektromobilov Tesla patrí medzi najväčšie „porazené“ firmy poklesu akciových trhov roku 2022. Jej akcie sú pod tlakom celý rok 2022 a len za posledné tri mesiace minulého roka padli o 35 %. Dôvodov je viacero, avšak rozhodne k nim prispeli aj „výmysly“ okolo Twitteru zo strany väčšinového akcionára Elona Muska, ale tiež starnúce modely. Straty na hodnote firmy prinútili manažment automobilky urobiť kroky s potenciálom potlačiť Teslu k lepším výsledkom.

Rozšírenie výroby zamerané na nákladiak Tesla Semi

To, že to Tesla s plánmi myslí vážne, ukazuje nedávno zverejnené zvýšenie výroby v gigatovárni v americkej Nevade. Plánom je investícia za 3,6 miliardy dolárov na výstavbu dvoch nových výrobných hál. V jednej z nich sa budú vyrábať nové batériové články s označením 4680. Nová kapacita je plánovaná na dva milióny úžitkových vozidiel ročne. A v druhej hale zase pobeží výroba ťažkých nákladných elektrických vozidiel triedy 8, kam patrí nákladný ťahač Tesla Semi. A ešte posledné číslo: v oboch halách by sa malo zamestnať 3 000 ľudí.

Tesla Semi je príbeh, ktorý zatiaľ zostával na papieri. Už je to niekoľko rokov, čo sa Tesla dohodla s PepsiCo na rámcovom odbere kamiónov Tesla Semi. Výroba mala začať v roku 2019, potom sa termín posunul na rok 2022 a spustila sa prvá výroba. Avšak Tesla vsádza práve na dvojicu Tesla Semi a Cybertruck ako rozvojové modely a boost pre rast akcií Tesly.

Prvé Tesla Semi už po USA jazdia, a tak sa hneď po zverejnení informácie zjavili na sociálnych sieťach fotky týchto nákladných áut so značkou Pepsi Frito Lay na cestách vrátane niekoľkých pokazených kusov. Každopádne, dnes nie sú verejne dostupné informácie, aká je cena a koľko vozidiel sa vyrobilo či predalo.

Musk tlačí Teslu dole, výsledky nahor

Najväčším problémom Tesly je však za posledný rok jej najväčší akcionár Elon Musk. Najnovší je súdny proces kvôli vyjadreniam z roku 2018 na Twitteri, kedy avizoval, že Tesla opustí burzu a stane sa z nej privátna firma. Tým Musk vlastne hovoril, že má pre tento krok pripravené financie. Avšak boli to len prázdne slová: neboli žiadne dohody s potenciálnymi investormi ani iná schéma financovania tohto kroku. Tieto a ďalšie vyjadrenia šéfa spoločnosti sú problémom pre Teslu a výrazne ovplyvňujú vývoj ceny akcií.

Za celý rok 2022 akcie Tesly stratili na hodnote viac ako 50 %. Avšak dobré obchodné výsledky a rozvojové plány ukazujú nádej na opätovný rast hodnoty. Napríklad aj kvôli rozbehnutiu výroby Cybertrucku a rozšírenie výroby modelu Tesla Semi. Analytici čakajú, že v roku 2023 by zisk na akciu mohol narásť o výrazných 40 % na 5,66 dolárov a tržby celej Tesly by mohli stúpnuť o vyše 40 % na približne 118,2 miliárd dolárov. Tento rast už začal od úvodu tohto roka, keď akcie z úrovne 109 dolárov za niečo vyše mesiac narástli na 188 dolárov, a to vďaka očakávaným výborným výsledkom za 4. kvartál 2022.

ProfitLevel-Zarska-Tesla stratila polovicu hodnoty v 2022, ale v 2023 rastie

Výkonnosť akcií spoločnosti Tesla za posledných 5 rokov. (Zdroj: Investing)

Teraz najčítanejšie

ProfitLevel_Lucia Zarska

Lucia Zarska

Som spoluzakladateľkou webu Mafinn, na ktorom som sa po obsahovej stránke venovala vzdelávaniu laického publika v oblasti rôznych druhov investícií. Som presvedčená, že investovanie môže byť jasné, zrozumiteľné a dostupné pro každého, stačí len vedieť ako na to. Aj preto som sa rozhodla v oblasti finančných trhov nasmerovať svoje ďalšie kroky na pozíciu analytičky. V pozícii hlavnej analytičky brokerskej spoločnosti ProfitLevel sa teraz venujem tejto téme podrobnejšie. Zároveň sa snažím pokračovať v písaní odborných textov o kapitálových trhoch do médií a na blogy. https://www.linkedin.com/in/lucia-%C5%BE%C3%A1rska-356b40b2/