Denník N

Alfa samec – postrach dnešnej ženy

Cambridge Dictionary definuje alfa samca/„alpha male“ ako „the most successful and powerful male in any group“, v preklade najúspešnejší a najsilnejší muž v skupine. Richard Sulík použil túto frázu pri výroku o predsedoch strán, a nezabudol popritom konštatovať, že dnes sa termín alfa samec vníma skôr ako nadávka, namiesto pochvaly. Je to skutočne tak?

Alfa samci sú tu s nami od pradávnych čias. Ak sa na nich pozeráme skrz uzavretú definíciu z Cambridge Dictionary, v zvieracej ríši to boli vodcovia svorky, v prehistorickom a starovekom svete išlo zasa o náčelníkov, najskúsenejších mužov z kmeňa alebo skupiny. U mužov ten  vrodený pocit vodcov zostal po stáročia rovnaký, ale vnímanie a význam vodcovského postavenia sa časom menili. Určite ho inak vníma Richard Sulík, a inak ho vnímajú ľudia mladší, alebo starší od neho.

Nie sú len silní, vodcovskí, ale podľa definície i najúspešnejší. S rastom vplyvu sociálnych sietí naberá na sile v mojej generácií aj ich nesporná popularita, a samozvaní alfa samci vyskakujú spoza každého internetového rohu. Samozrejme, či ide o skutočných „alfa samcov“, alebo len o ich zdanlivý pocit, nechám na vašom posúdení. Pravdou však je, že sa čoraz častejšie zarývajú do podvedomia mladých mužov, a silným spôsobom vplývajú na ich zmýšľanie. Nakoniec, sú to influenceri, čiže ovplyvňovatelia, ak to chceme takto kostrbato preložiť.

Najhlbšiu stopu v dnešnej modernej spoločnosti zanechal napríklad Andrew Tate, americký influencer, ktorý je momentálne zavretý v rumunskom väzení kvôli obvineniam z obchodovania s ľuďmi a znásilnenia. Svoj vplyv získal najmä na populárnej sociálnej sieti TikTok, kde nie len jeho účet, ale aj mnoho účtov jemu podrobených zverejňovalo úryvky z podcastov a rozhovorov s týmto mužom, kde veľmi často hanlivo rozprával nie len o ženách, ale i o iných utláčaných častiach spoločnosti. Snažil sa získať si pozornosť tých, ktorí nevedeli, na čo „zvaliť“ ich neúspech v živote. Táto skrytá pyramídová schéma docielila, že mnoho ľahko ovplyvniteľných mladých mužov ho začalo vnímať ako vzor. Pred zrušením jeho Instagramu mal na účte 4.6 milióna sledovateľov, a jeho mizogýnne, sexistické reči sa šírili, ako to pri internete už býva zvykom, rýchlosťou svetla. Kdekoľvek sa objavila kritika smerovaná na tohto influencera, pribehli tam ako na pokyn jeho fanúšikovia a obraňovali ho, nech sa dialo, čo sa dialo – a to i v prípade už spomenutých obvinení.

Jeho kultu bolo vždy jedno, že je to reálne nebezpečný a nezodpovedný človek. Svojím vplyvom ich doslova pohltil, a nezáležalo na tom, čo hovoril. Chalani, ktorí často nechápu svoje vlastné neúspechy vo vzťahu k spoločnosti, sa obracajú na ľudí ako je práve Andrew, ktorí veľmi systematicky do ich vedomia podsúvajú myšlienky o dominancií v spoločnosti, o nadradenosti muža nad ženou, alebo o potrebe šialeného bohatstva i za cenu toho, že vás budú v podstate absolútne všetci nenávidieť. Alebo, že skončíte v base.

Nie je však prvý ani posledný, ktorý zneužíva/zneužíval potreby mužov odosobniť sa od ich neúspechu či v povolaní, či so ženami alebo v živote všeobecne. Takýchto účtov totiž na sociálnych sieťach nájdete stovky. Existujú dokonca i rôzne platené kurzy, ktoré sa napríklad zaoberajú typmi a trikmi ako zbaliť ženu. V týchto kurzoch je často žena vykreslená nerealisticky, sexisticky a veľmi jednoliato. Mnoho mužov sa snaží hoci len podvedome dosiahnuť čo najväčší pocit mužnosti, a dokonca sú ochotní vysoliť nemalé peniaze za to, aby ich k tomu pocitu dominancie niekto priblížil. Z pomenovania alfa samec sa stal branding a business, čo si mnoho „šikovných“ ľudí uvedomuje.

Všetky tieto poučné rady od napohľad charizmatických, vyrovnaných a múdrych mužov nakoniec spôsobujú to, čoho sa ženy môžu skutočne obávať. V týchto ovplyvniteľných ľuďoch sa zasieva semienko nenávisti a umelého pocitu nadradenosti nad všetkými okolo seba. Buď sa snažia týchto „alfa samcov“ napodobňovať, alebo si preberajú ich názory a aplikujú ich do svojho života. Čím ďalej tým viac sa vyjadrujú o ženách ako o neznalých bytostiach, o objektoch ich záujmu. Ženy to preto dostáva do veľmi zložitej pozície – na miesto toho, aby sme sa uberali k úplnej rovnosti, sa totiž pre niektorých znova stávame iba niečím, čo existuje, aby slúžilo mužovi a jeho potrebám. Taktiež i nechutné a nemiestne vtipy o ženách, slut-shaming, fat-shaming sú niečím, čo sa v našich životoch objavuje čím ďalej tým častejšie.

Keď pán Sulík spomenul tento termín, určite nechcel tvrdiť, že všetci predsedovia strán sú alfa samcami typu Andrew Tate. Tým dodatkom o jeho novodobom pejoratívnom význame však dokázal, že môže byť problematický. Nejde však o jeho samotnú definíciu, ale o to, čo v dnešnej spoločnosti reprezentuje. Ak sa dnes niekto sám nazve alfa samcom, v mnohých ženách to vyvolá skôr pocit obáv, ako istotu. Preto je naozaj možné konštatovať, že toto pomenovanie nadobudlo úplne nový rozmer. Z niečoho, čo sa kedysi vnímalo ako cnosť a výhoda, sa stala potenciálna hrozba pre spoločnosť a jej rozvoj.

Teraz najčítanejšie

Katarína Korienková

Som študentkou učiteľstva anglického jazyka a literatúry a histórie na Filozofickej fakulte Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre. Vo veľkej miere ma zaujímajú spoločenské problémy a otázky, ktorým sa na tomto blogu venujem. Používam ho viac-menej ako nástroj vyventilovania sa, zároveň ma však písanie veľmi baví. V budúcnosti sa plánujem venovať aj historickým témam, nakoľko sú tiež predmetom mojich záujmov. Ak máte na mňa nejaké otázky, príp. ak máte pripomienky k mojim príspevkom, neváhajte ma kontaktovať.