Denník N

Intesa Sanpaolo odpísala miliardu ruských aktív. Napriek tomu píše super výsledky

Veľká talianska banka dokázala využiť situáciu na trhu a má podľa odborníkov slušnú rastovú perspektívu.

Ak sa povie v Taliansku banka, tak je to v zásade synonymom pre skupinu Intesa Sanpaolo. Tá patrí medzi gigantov na Apeninskom polostrove. Banka však musela minulý rok zhltnúť horkú pilulku a znížiť významnú expozíciu voči Rusku, ktorú mala. Bol to logický krok po vojne, ktorú Rusko vyvolalo na Ukrajine. Banke sa však napriek týmto stratám darilo a analytici počítajú s dobrými vyhliadkami aj do budúcnosti.

Vysoký zisk 4,4 miliardy

Banky to nemali v roku 2022 jednoduché. Riziko je firemný sektor, ktorý tvorí značnú časť bankového biznisu, boli obavy z rastúcich inflačných tlakov, prudký rast cien energií a na strane dopytu pokles objednávok, čo sa pretavilo do opatrnosti a škrtenia investícií.

Avšak Intesa zvládla aj náročné podmienky a dosahovala výborné výsledky. V prvých troch kvartáloch 2022 si banka zaknihovala čistý zisk 4,4 miliardy eur. Tento zásadný výsledok banka dosiahla napriek výraznému zníženiu svojej expozície voči v Rusku až o 65 %. K výsledkom jej jasne pomohla vysoko konkurenčná pozícia na trhu a tiež znalosť značky.

Ak sa pozrieme na ruský problém, tak Intesa stratila na ruských aktívach 1,1 miliardy eur z ročných ziskov. A napriek tomu dokázala písať vysoké čísla. Jej generálny riaditeľ Carlo Messina nedávno potvrdil, že banka bude „ďalej pracovať na tom, aby znížila aj zvyšok svojej expozície voči Rusku.”

Vysoké úroky úverov hrajú v prospech banky

Pozitívom pre banky bola výrazne väčšia úroková marža ako v minulosti. Aj Intesa profitoval z rastúcich úrokových sadzieb (väčší rozdiel medzi sadzbami úverov a vkladov, resp. úverov a úverovými linkami). Ak by rast úrokových sadzieb pri úveroch išiel ďalej aj v tomto roku doterajším tempom, Intesa predpokladá, že zarobí viac ako 11 miliárd eur. V hre je aj prekonanie cieľa pre rok 2025 dosiahnuť ziskovosť 6,5 miliardy dolárov.

Akcie a zotavujú

Pozrime sa na cenu akcií Intesa. V roku 2020 jej akcie išli nadol kvôli pandémii koronavírusu a podobne strom padli aj po úvode ruskej vojny na Ukrajine na jar 2022. Avšak Intesa sa z oboch šokov otriasla a aj teraz akcie opäť rastú.

ApmeFX_Svoren-Banka Intesa ma vybornu ziskovost a perspektivu rastu

Vývoj akcií Intesa Sanpaolo za posledných 5 rokov (zdrj:Tradingview)

Platí, že akcie Intesy vyzerajú pozitívne z krátkodobého aj dlhodobého hľadiska. Akcie sú aktuálne ocenené na 2,23 eura a po predchádzajúcom prekonaní hranice 2 eur sa držia tesne nad úrovňou podpory vo výške 2,2 eura a pod solídnou úrovňou rezistencie vo výške 2,4 eura. Firma Morgan Stanley už v novembri 2022 hovorila o cieľovej cene pre akcie Intesy 3 eurá v priebehu najbližšieho roka, čiže očakávala 34 % nárast. A to nemala k dispozícii výborné  výsledky 4. kvartálu.

Intesa chce expandovať

Intesa je podľa trhovej kapitalizácie 27. najväčšou bankou na svete a má aktuálne hodnotu takmer 47 miliárd dolárov. Toto ocenenie firmy môže krátkodobo ísť dole (ako počas pandémie a po začiatku ruskej vojny), avšak dlhodobé vyhliadky banky zostanú aj napriek tomu ďalej sľubné. Intesa Sanpaolo má dobre nastavené produkty a služby, aby dokázala v ďalších mesiacoch a rokoch prosperovať.

Banka prirodzene myslí na rast, ktorý chce dosiahnuť aj v zahraničí. Napríklad preto zvýšila podiel v spoločnosti CreditAccess India na 2 % v snahe posilniť aktivity v oblasti mikroúverov. Ak sa jej to podarí, dokáže nielen rozšíriť zákaznícku základňu, ale aj zvýšiť zisky. Súčasne však musí zostať na inovatívnej vlne, aby dokázala vyhovieť meniacim sa nárokom spotrebiteľov. Vývoj v posledných rokoch ukazuje, že by to mala zvládnuť.

Teraz najčítanejšie

Peter Svoreň

Mám na starosti medzinárodné operácie brokera ApmeFX TRADING EUROPE a som zodpovedný za aktivity v strednej Európe. Ako člen vrcholového manažmentu ApmeFX TRADING EUROPE vediem oddelenie investičného výskumu a som tiež členom výboru pre riadenie rizík. Inžiniersky titul mám z podnikovej ekonomiky a manažmentu. Aj (avšak nielen) kvôli svojej práci aktívne sledujem nové (najmä fintechové) technológie a najnovšie trendy na finančných trhoch. Práve o týchto témach píšem na svojom blogu.